.

Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ: ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΚΑΡΤΕΛ ΣΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟ !!!


ΕΙΧΑΝ ΣΤΗΣΕΙ ΚΑΡΤΕΛ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΦΙΛΤΡΑ ΤΕΧΝΗΤΩΝ ΝΕΦΡΩΝ
Ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται απόφαση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και για την Colgate-Palmolive, η οποία κατηγορείται ότι επέβαλε ρήτρα απαγόρευσης παράλληλων εισαγωγών στις συμβάσεις της με αλυσίδες σούπερ μάρκετ !!!
Όμως, όλο για πρόστιμα ακούμε και πρόστιμα δεν βλέπουμε...





Αποφάσεις για τρεις σημαντικές υποθέσεις –σημαντικές τόσο λόγω των επιχειρήσεων που εμπλέκονται σε αυτές όσο και λόγω του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται– αναμένονται στις επόμενες ημέρες, έως τα τέλη του μήνα, από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Κατασκευαστικές, φίλτρα τεχνητού νεφρού αλλά και το ζήτημα της Colgate-Palmolive, που έχει εξετασθεί από το 2014, είναι οι υποθέσεις που αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο τις επόμενες ημέρες. Σε ό,τι αφορά την πολύκροτη υπόθεση του «καρτέλ των εργολάβων», πληροφορίες και εκτιμήσεις από την αγορά αναφέρουν ότι τα πρόστιμα συνολικά τόσο στις ελληνικές εταιρείες, η πλειονότητα των οποίων υπήχθη στη λεγόμενη «διαδικασία διευθέτησης οφειλών», όσο και στις ξένες εταιρείες αναμένεται να είναι της τάξεως των 120 εκατ. ευρώ.


Πρόκειται για υπόθεση που εξ αρχής προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον, καθώς εμπλέκονται οι πιο γνωστές κατασκευαστικές εταιρείες, ελληνικές και ξένες, με την κατηγορία περί αντιανταγωνιστικής συμπεριφοράς να αφορά πρακτικές σε μεγάλα δημόσια έργα. Στην υπόθεση θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν, τελικά, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει κάνει δεκτές αιτήσεις αδυναμίας πληρωμής, επιβάλλοντας μειωμένα πρόστιμα ή επιτρέποντας την καταβολή τους σε δόσεις.

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται, επίσης, η απόφαση για το καρτέλ στον χώρο των προμηθειών υγείας και συγκεκριμένα στην κατηγορία των φίλτρων τεχνητού νεφρού. Στο καρτέλ φέρεται να εμπλέκονται 15 εταιρείες και φορέας εκπροσώπησης του εν λόγω κλάδου, οι οποίες κατηγορούνται ότι νόθευαν τον ανταγωνισμό. Οι εταιρείες, σύμφωνα με όσα προέκυψαν από την έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, «κλείδωναν», ύστερα από συνεννόηση μεταξύ τους, τις τιμές των φίλτρων τεχνητού νεφρού σε υψηλά επίπεδα, προκειμένου στο Παρατηρητήριο Τιμών Προμηθειών Υγείας να μην υπάρχουν χαμηλές τιμές. Σημειώνεται ότι τα νοσοκομεία θα πρέπει να προμηθεύονται υλικά σε τιμές όχι υψηλότερες από τη χαμηλότερη καταγεγραμμένη στην αγορά, όπως αυτή απεικονίζεται στο Παρατηρητήριο Τιμών. Σε περίπτωση που εντόπιζαν χαμηλή τιμή, προχωρούσαν, ουσιαστικά, σε απαγόρευση πωλήσεων, δηλαδή δεν διέθεταν τα προϊόντα τους σε νοσοκομεία.

Απόφαση για μια υπόθεση που έρχεται από τα παλιά αναμένεται να εκδώσει μέσα στις επόμενες ημέρες η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ο λόγος για την Colgate-Palmolive, η οποία κατηγορήθηκε ότι επέβαλε ρήτρα απαγόρευσης παράλληλων εισαγωγών στις συμβάσεις της με αλυσίδες σούπερ μάρκετ, cash & carry και όμιλο αγορών. Οι καταγγελίες αφορούσαν αρχικά τον κλάδο των απορρυπαντικών, όμως το 2009 αποφασίστηκε να επανεξετασθεί η υπόθεση και να διευρυνθεί το αντικείμενο της έρευνας και στα υπόλοιπα προϊόντα της εταιρείας, εν προκειμένω στα καλλυντικά.



πηγη: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates