.

Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

ΧΩΡΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ 8 ΣΤΟΥΣ 10 ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ !!!

ΑΥΤΟ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΤΕΕ
Μόλις οι 12.736 από τους 70.000 έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους !!!


Το 81,5% των ελευθεροεπαγγελματιών μηχανικών δεν μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμά τους λόγω ασφαλιστικών εκκρεμοτήτων. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, σύμφωνα με στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου, υπολογίζονται σε 70.000 και αποτελούν περίπου το 60% του συνόλου των μηχανικών.

Από αυτούς μόνον 12.736 έχουν κάνει ρύθμιση για συνολικές εισφορές 85 εκατ. ευρώ, ενώ οι υπόλοιποι οφείλουν πάνω από 800 εκατ. ευρώ και στην ουσία δεν μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμά τους, αφού αποτελεί προϋπόθεση η ασφαλιστική ενημερότητα.

Την αποκάλυψη έκανε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Στασινός, κατά τη χθεσινή συνάντηση με δημοσιογράφους, στην οποία προχώρησε σε καταγγελίες για γραφειοκρατική και αναποτελεσματική λειτουργία του ΕΦΚΑ, σημειώνοντας ότι «οι μηχανικοί υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία για να εκδίδουν κάθε μήνα ασφαλιστική ενημερότητα, λόγω αδυναμίας των υπηρεσιών και των ηλεκτρονικών συστημάτων του ΕΦΚΑ».

Σε σχέση με το αναμενόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων σημείωσε ότι η ηλεκτρονική βάση του ΤΕΕ είναι έτοιμη να δεχτεί την υποβολή των νέων δηλώσεων, ενώ θα συνεχίσει παράλληλα να λειτουργεί για όσα ακίνητα έχουν ήδη ενταχθεί στις διαδικασίες του νόμου 4178/2013.

Εξέφρασε, ωστόσο, τον προβληματισμό του γιατί προβλέπεται έκδοση αδειών δόμησης με ευθύνη του μελετητή μηχανικού για κτίρια κατοικιών έως 2.000 τετραγωνικά και ώς 1.000 τετραγωνικά για τα ειδικά κτίρια.

Επισήμανε ότι «δεν υπάρχουν προϋποθέσεις εφαρμογής του μέτρου» και διέβλεψε «αστοχίες και αυθαιρεσίες», από τις οποίες, όπως είπε, «υπάρχει κίνδυνος να επωφεληθούν οι επιτήδειοι της αγοράς και να δημιουργηθεί νέος κύκλος αυθαίρετων κατασκευών».

Η συγκεκριμένη αναφορά δημιουργεί όμως ερωτήματα, δεδομένου ότι γίνεται από τον πρόεδρο του φορέα των μηχανικών, οι οποίοι θα αναλαμβάνουν την έκδοση της άδειας και την επίβλεψη της κατασκευής, επομένως θα κάνουν στραβά μάτια για τους «επιτήδειους της αγοράς»!

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ δήλωσε πάντως σύμφωνος με τη φιλοσοφία της ρύθμισης, καθώς και με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου, κυρίως αυτές που αφορούν την ενεργοποίηση του μέτρου της μεταφοράς συντελεστή δόμησης, σημειώνοντας ότι «δεν πρέπει να υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις».

Ο Γ. Στασινός, τέλος, ανακοίνωσε ότι το ΤΕΕ θα προχωρήσει στη δημιουργία Παρατηρητηρίου για την εκτίμηση της αξίας των ακινήτων και τις διακυμάνσεις στις τιμές τους, καθώς και τη λειτουργία ενός ψηφιακού χάρτη που θα αποτυπώνει όλες τις θεσμικές γραμμές (αρχαιολογικά, ζώνες προστασίας, δασικά, όρους δόμησης ανά περιοχή κ.λπ.).

Εχει ενδιαφέρον ότι όλες οι εξαγγελίες έγιναν μόνο από τον πρόεδρο του ΤΕΕ, χωρίς την παρουσία μελών της διοίκησης του φορέα των 120.000 μηχανικών.


πηγη: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates