.

Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

ΕΛΒΕΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΖΗΤΟΥΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΟΥΝ ΤΗ ΚΟΝΟΜΑ !!!

Η ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΧΑΛΑΕΙ ΤΗ ΜΠΙΖΝΑ
Διατήρηση του τραπεζικού απορρήτου προκειμένου να αποφευχθούν... απαγωγές και εκβιασμοί ζητούν οι ελβετικές τράπεζες !!!



Η Ελβετία απεμπολεί από την επόμενη χρονιά το περιβόητο απόρρητο στις τραπεζικές συναλλαγές το οποίο εδώ και δεκαετίες αξιοποιούν οι ανά τον κόσμο φοροφυγάδες προκειμένου να κρύβουν τα χρήματά τους και να μην πληρώνουν φόρους.

Στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας που προώθησε ο ΟΟΣΑ για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος και της φοροδιαφυγής, οι ελβετικές αρχές θα αρχίσουν συγκεκριμένα από το 2018 να ανταλλάσσουν πληροφορίες με τις φορολογικές αρχές 38 χωρών, μεταξύ άλλων και με τις χώρες της Ε.Ε. Από το 2019 οι ανταλλαγές πληροφοριών θα επεκταθούν και με ακόμη 41 χώρες του κόσμου.


Οι ελβετικές τράπεζες, που δεσμεύονται πλέον στην «αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών», βλέπουν όμως ότι η αλλαγή αυτή μπορεί να τις οδηγήσει σε μεγάλες απώλειες εσόδων και πιέζουν προκειμένου να υιοθετηθούν διασφαλίσεις για τις πληροφορίες που είναι υποχρεωμένες να δίνουν στις ξένες φορολογικές αρχές.

Τα στοιχεία, υποστηρίζουν, θα μπορούσαν να πωληθούν ή να χρησιμοποιηθούν για εκβιασμούς, απαγωγές και άλλα εγκλήματα σε βάρος των πελατών τους και των οικογενειών τους, ειδικά σε χώρες όπου η διαφθορά είναι πολύ μεγάλη. Η χορήγηση πληροφοριών σε κράτη της Λατινικής Αμερικής ή της Αφρικής όπου η προστασία δεδομένων είναι πολύ χαμηλή ενέχει τον κίνδυνο αυτές να περάσουν σε λάθος χέρια, ισχυρίζονται.

Πιέζουν έτσι προκειμένου στο πρόγραμμα ανταλλαγής πληροφοριών να προστεθεί ρήτρα ενεργοποίησης η οποία θα επιτρέπει τη χορήγηση δεδομένων μόνο αν πληρούνται δύο κριτήρια: α. Ισότιμοι όροι ανταγωνισμού με άλλα χρηματοοικονομικά κέντρα του πλανήτη, β. Διασφάλιση ότι οι πληροφορίες και τα στοιχεία θα χρησιμοποιούνται καταλλήλως.

Στην πραγματικότητα η προωθούμενη ρήτρα δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια συγκαλυμμένη προσπάθεια των τραπεζιτών για τη διατήρηση του ισχύοντος τραπεζικού απορρήτου.

«Ο ισχυρισμός ότι τα δεδομένα των πελατών θα πέσουν στα χέρια των απαγωγέων αποτελεί την τέλεια δικαιολογία… Είναι μια δικαιολογία για έναν ωκεανό απάτης», υπογραμμίζει ο Νίκολας Σάξον του Tax Justice Network που μαζί με άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις μάχεται για την κατάργηση των φορολογικών παραδείσων και τη φορολογική δικαιοσύνη στον πλανήτη.

Πίσω από την επιμονή του ελβετικού τραπεζικού λόμπι για την υιοθέτηση της παραπάνω ρήτρας υπάρχουν βέβαια πολύ σοβαρότεροι λόγοι από τις πιθανολογούμενες απαγωγές και τους εκβιασμούς.

Με την αποκάλυψη των μεγάλων σκανδάλων φοροαποφυγής τα τελευταία χρόνια, την υιοθέτηση των διεθνών συμφωνιών ανταλλαγής πληροφοριών, το όλο και μεγαλύτερο σφίξιμο των λουριών από τις κυβερνήσεις ένας αρκετά μεγάλος αριθμός καταθετών από τις ΗΠΑ, την Ε.Ε. και τις υπόλοιπες περιοχές του αναπτυγμένου κόσμου πήρε τα λεφτά του από την Ελβετία.

Οι αμερικανικές καταθέσεις στις ελβετικές τράπεζες μειώθηκαν από 161 δισ. δολάρια το 2006 σε λιγότερο από 80 δσ. δολάρια το 2015. Αντίθετα στην ίδια χρονική περίοδο οι καταθέσεις από τις αναπτυσσόμενες χώρες αυξάνονταν συνεχώς.

«Καυτό» χρήμα

Επί της ουσίας δηλαδή σε αυτά τα δέκα χρόνια το καυτό και αγνώστου προελεύσεως χρήμα των Ρώσων ολιγαρχών, Αφρικανών δικτατόρων και πολεμαρχών, Λατινοαμερικανών μαφιόζων κ.ά. αντικατέστησε στα χρηματοκιβώτια των ελβετικών τραπεζικών ιδρυμάτων το χρήμα των Αμερικανών και Ευρωπαίων φοροφυγάδων που αποχωρούσε.

Η παραμονή και η εκμετάλλευση αυτού του χρήματος είναι κατά συνέπεια κάτι παραπάνω από ζωτικές για τις ελβετικές τράπεζες, ο δε ισχυρισμός ότι η παραπάνω ρήτρα θα προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα των πελατών τους στον αναπτυσσόμενο κόσμο αποτελεί την τέλεια δικαιολογία για να αποφύγουν τη διαφάνεια.

Διόλου βέβαια δεν θα πρέπει να ξενίζει ότι η ελβετική κυβέρνηση βλέπει θετικά το αίτημα των τραπεζιτών. Η Βέρνη ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση μάλιστα σχετική νομοθεσία στο Κοινοβούλιο η οποία θα εισάγει την προτεινόμενη από τους τραπεζίτες ρήτρα στο καθεστώς ανταλλαγής πληροφοριών από το 2019 με 41 χώρες, στις οποίες φυσικά και περιλαμβάνονται αρκετές αναπτυσσόμενες, όπως η Ρωσία, η Βραζιλία και το Μεξικό.


πηγη: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates