.

Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

ΣΚΑΝΔΑΛΟ NOVARTIS: ΕΤΗΣΙΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΕΩΣ 1 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΣΚΕΥΑΣΜΑ !!!

ΥΠΕΡΤΙΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΕΩΣ ΚΑΙ 60 ΦΟΡΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΤΙΜΗ
Σκεύασμα που το πραγματικό κόστος του δεν ξεπερνούσε τα 10-20 ευρώ είχε φτάσει να τιμολογείται με 1.900 ευρώ ανά δόση !!!



Aποκάλυψη τώρα για το «πάρτι» της Novartis

Αίσθηση έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις της «κυριακάτικης δημοκρατίας» για το σκάνδαλο Novartis. Για πρώτη φορά ήρθαν στο φως έγγραφα με καταγγελίες που παρέμεναν θαμμένες σχετικά με τις μεθοδεύσεις με τις οποίες σκευάσματα κυκλοφορούσαν επί χρόνια στην ελληνική αγορά -και συνεχίζουν να κυκλοφορούν- έως και 60 φορές πάνω από την πραγματική τιμή τους.

Πρόκειται για έγγραφα και υπομνήματα που έχουν παραδοθεί σε όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, οι οποίες αδράνησαν, αλλά και στη σημερινή, η οποία προς το παρόν εξαγγέλλει ελέγχους σε βάθος, ενώ προχθές στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, που είναι ενήμερος για όλα αυτά, ανακοίνωσε τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής.

Για ένα και μόνο φάρμακο, από τα πιο γνωστά, όπως αποκάλυψε η «κυριακάτικη δημοκρατία», η ετήσια επιβάρυνση για το Ελληνικό Δημόσιο ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει από την αλληλογραφία επιστημόνων με την Πολιτεία, η οποία μάλιστα διεξαγόταν πολύ πριν ξεσπάσει δημοσίως το σκάνδαλο και απλώς «ψιθυριζόταν» στους διαδρόμους.

Η υπόθεση έχει ξεκινήσει από το 2005, όταν διαπιστώθηκε ότι το γνωστό φάρμακο Avastin, το οποίο χρησιμοποιείται ενδοβλεφίως για τη θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου, θεραπεύει και τους ασθενείς με βλάβες της ωχράς κηλίδος, που παλαιότερα έχαναν την όρασή τους. Εν έτει 2013 ακόμη, καταγγελλόταν ότι, αν και το πραγματικό κόστος του δεν ξεπερνούσε τα 10-20 ευρώ, το φάρμακο αυτό είχε φτάσει να τιμολογείται σε μια «παραλλαγή» του με 1.900 ευρώ ανά δόση!

Την περίοδο εκείνη, όπως και παλαιότερα, είχαν εκδηλωθεί εντός της ιατρικής κοινότητας έντονες αντιπαραθέσεις επιστημονικού περιεχομένου για τη χρήση, στη μια ή στην άλλη μορφή, του φαρμάκου αυτού. Υστερα από τις αποκαλύψεις των τελευταίων μηνών για «αθέμιτες πρακτικές» της Novartis, το θέμα έχει αποκτήσει άλλες διαστάσεις, υπό το πρίσμα των οποίων γίνεται και η έρευνα. Μάλιστα, η περίπτωση αυτή είναι μία από τις πρώτες που έδωσαν το έναυσμα στις ΗΠΑ για να αρχίσουν οι έλεγχοι στην πολυεθνική φαρμακευτική.
Η εξεταστική επιτροπή της Βουλής αναμένεται να δώσει συνέχεια σε αυτό το πολυδαίδαλο -όπως φαίνεται- σκάνδαλο...



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates