.

Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΠΑΓΙΔΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥ !!!

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΠΑΓΙΔΕΣ ΑΦΟΥ ΟΤΙ ΛΑΜΠΕΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΡΥΣΟΣ
Τα βήματα και οι παγίδες του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών !!!



Μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης αλλά και των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους θεσμούς αναφορικά με κάποιες σημαντικές τεχνικές παραμέτρους, το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών αναμένεται να πάρει το δρόμο προς τη Βουλή για την ψήφισή του, σύμφωνα με τα λεγόμενα του αρμόδιου υπουργού. 


Ποια είναι τα 5+1 βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι επιχειρήσεις που θέλουν να επωφεληθούν :

1. Υποβολή της σχετικής αίτησης. Κάθε επιχείρηση που πληροί τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος θα μπορεί να υποβάλλει αίτηση για την υπαγωγή της στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών. 

Ποιες είναι οι οριστικές προϋποθέσεις ;;;


- όποια επιχείρηση έχει απλογραφικό σύστημα θα πρέπει να εμφανίσει θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων σε μια τουλάχιστον από τις τρεις χρήσεις πριν την υποβολή της αίτησης και όποια τηρεί διπλογραφικό σύστημα, θα πρέπει να εμφανίσει θετικό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ή καθαρή θετική θέση σε μια από τις τρεις τελευταίες χρήσεις.
- να έχει οφειλές από δάνειο ή άλλη αιτία σε τράπεζα με καθυστέρηση τουλάχιστον 3 μηνών, κατά την 31/12/2016

- να έχει οφειλές από δάνειο ή άλλη αιτία σε τράπεζα που ρυθμίστηκε μετά την 1 η Ιουλίου 2016

- να έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις Εφορίες

- να έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης

- να έχει εκδώσει επιταγές που σφραγίστηκαν

- να έχουν εκδοθεί διαταγές πληρωμής ή δικαστικές αποφάσεις εις βάρος της, λόγω ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων από τρίτους (π.χ. προμηθευτές κλπ).

Επίσης, θα πρέπει το συνολικό προς ρύθμιση χρέος της να υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ και το 85% των συνολικών οφειλών της να μην ανήκει σε έναν πιστωτή.

2. Διαχωρισμός υποθέσεων ανάλογα με το ύψος των οφειλών. Όπως προβλεπόταν στο άρθρο 16 παρ. 3 του νομοσχεδίου και συμφωνήθηκε με την τρόικα, θα υπάρξει ρύθμιση δύο ταχυτήτων ανάλογα με το ύψος των οφειλών κάθε επιχείρησης. Έτσι, τα αιτήματα όσων έχουν χρέη από 20.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ θα εξετάζονται μέσω ενός αυτοποιημένου συστήματος χωρίς την παρέμβαση ανθρώπινου παράγοντα. Επί της ουσίας λοιπόν, ένας αλγόριθμος θα κρίνει αν η αιτούσα επιχείρηση πληροί τα κριτήρια βιωσιμότητας ούτως ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια η διαδικασία εξυγίανσής της. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυτή η διάταξη αφορά περίπου 100.000 επιχειρήσεις.

3. Έλεγχος πληρότητας της αίτησης και των κριτηρίων βιωσιμότητας. Στο στάδιο αυτό θα γίνεται ο ουσιαστικός έλεγχος του φακέλου της κάθε αίτησης αναφορικά με το αν υπάρχουν όλα τα δικαιολογητικά που ορίζει ο νόμος και αν πληρούνται τα κριτήρια βιωσιμότητας που αναφέρθηκαν παραπάνω (μια τουλάχιστον θετική χρήση κατά τις τρεις πριν την υποβολή της αίτησης). Είτε μέσω του απλοποιημένου συστήματος για τις επιχειρήσεις που χρωστάνε μέχρι 50.000 ευρώ είτε μέσω του συντονιστή-διαμεσολαβητή που θα επιλέγεται μέσω ειδικού μητρώου για τις υπόλοιπες, θα εξετάζονται τα σχετικά πιστοποιητικά, θα επισημαίνονται παραλείψεις και θα ζητούνται τυχόν συμπληρωματικά έγγραφα.

4. Κοινοποίηση της αίτησης και των στοιχείων του φακέλου στους πιστωτές. Αφού έχει εξεταστεί η ορθότητα των στοιχείων και η πληρότητα του φακέλου, κατόπιν θα λαμβάνουν γνώση/ενημέρωση οι πιστωτές προκειμένου να προετοιμαστούν ενόψει των συζητήσεων που θα ξεκινήσουν.

5. Διαδικασία διαπραγμάτευσης. Με τον συντονιστή-διαμεσολαβητή να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο τόσο για τον ορισμό των συναντήσεων όσο και για την οργάνωση της συζήτησης/διαπραγμάτευσης αρχίζουν να λαμβάνουν χώρα οι διαβουλεύσεις μεταξύ οφειλέτη και πιστωτών που μπορεί είτε να καταλήξουν σε συμφωνία με σύνταξη σχετικού πρακτικού σύμβασης αναδιάρθρωσης οφειλών είτε σε αποτυχία όπου και πάλι συντάσσεται σχετικό πρακτικό. Σε κάθε περίπτωση, παράγονται έννομα αποτελέσματα και αρχίζουν να τρέχουν και πάλι οι ανάλογες προθεσμίες πχ για καταβολή δόσεων κλπ

6. Επικύρωση από το δικαστήριο. Όπως ορίζεται σαφώς στο άρθρο 12 παρ. 1 ο οφειλέτης ή κάποιος από τους πιστωτές «δύναται» να υποβάλλει στο Πολυμελές Πρωτοδικείο, στην περιφέρεια του οποίου έχει έδρα ο οφειλέτης, αίτηση επικύρωσης της σύμβασης αναδιάρθρωσης οφειλών. Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθούν δύο σημεία: αφενός η αίτηση επικύρωσης είναι προαιρετική αφού από τη στιγμή που υπάρξει συμφωνία ή όχι μεταξύ οφειλέτη και πιστωτών, συντάσσεται σχετικό πρακτικό υπογεγραμμένο από όλες τις πλευρές και από τον συντονιστή-διαμεσολαβητή. Εξάλλου, στο άρθρο 14 προβλέπεται σαφής διαδικασία σε περίπτωση μη τήρησης της συμφωνίας. Αφετέρου, για την επιτάχυνση της διαδικασίας, ίσως είναι σημαντικό να τροποποιηθεί η σχετική διάταξη του νομοσχεδίου προκειμένου η επικύρωση του πρακτικού συμφωνίας να γίνεται με διάταξη του προέδρου του δικαστηρίου και όχι από πολυμελή δικαστική σύνθεση.

- See more at: http://www.matrix24.gr/2017/03/ta-vimata-ke-i-pagides-tou-exodikastikou-michanismou-rithmisis-ofilon/#sthash.Caui8Tml.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates