.

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

ΓΕΥΜΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ-ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΜΕ ΜΕΝΟΥ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ !!!

ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ
Το Κίνημα ΥΠΕΡΒΑΣΗ είναι σήμερα το μοναδικό όπλο αποτελεσματικής άμυνας των Δανειοληπτών, κόντρα στην αυθαιρεσία του τραπεζικού συστήματος !!!
ΚΛΙΚ ΕΔΩ :
http://kinima-ypervasi.blogspot.gr/2016/10/blog-post_49.html




Κόκκινα δάνεια και ενεργός διαχείριση

Στο “κόκκινο” …ανεβαίνει το θερμόμετρο στις τράπεζες, με το θέμα των “κόκκινων” δανείων να αναγάγεται σε νούμερο ένα πρόβλημα του κλάδου, αλλά και νούμερο μία προτεραιότητα, προκειμένου να επανέλθει η ισορροπία και η ανάπτυξη.


Τα “κόκκινα” δάνεια λοιπόν, προφανώς μαζί με την επείγουσα εκκρεμότητα της αξιολόγησης, θα αποτελέσουν το “μενού” μεταξύ άλλων, στο σημερινό γεύμα που θα παραθέσει η Ελληνική Ενωση Τραπεζών στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννη Στουρνάρα. Οικοδεσπότες, ο πρόεδρος της Ενωσης και πρόεδρος της Eurobank, κ. Νικ. Καραμούζης, μαζί με τους προέδρους της Εθνική, της Alpha Bank ,της Τράπεζας Πειραιώς και της Αttica Bank, κ.κ. Παν. Θωμόπουλο, Β. Ράπανο, Γ. Χατζηνικολάου και Παν. Ρουμελιώτη.

Μεταξύ «τυρού και αχλαδιού» θα συζητηθούν οι θέσεις των ελληνικών τραπεζών, οι προκλήσεις της αγοράς, τα ανοιχτά μέτωπα, η αναγκαιότητα της β’ αξιολόγησης, η ρύθμιση των επισφαλών απαιτήσεων και η επαναφορά του κανονικού ρυθμού στις ρυθμίσεις, που λόγω εκκρεμοτήτων θεσμικών και άλλων, έχουν ωθήσει μια στρατιά δανειοληπτών στην αθέτηση των υποχρεώσεών τους.

Στο τραπέζι με το προεδρείο της Ένωσης και τον κ. Γ. Στουρνάρα, θα καθίσουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών, που έχουν πολλά να πουν λόγω και της εκτελεστικής τους θέσης, όπως ο κ. Δημ. Μαντζούνης της Alpha Bank, o κ. Φωκίων Καραβίας της Eurobank, ο κ. Λεων. Φραγκιαδάκης της Εθνικής ,ο κ. Γ. Πουλόπουλος της Τράπεζας Πειραιώς και ο κ. Θ. Πανταλάκης της Attica Bank. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα παρευρεθούν και οι επικεφαλής ξένων τραπεζών που λειτουργούν στην Ελλάδα, όπως της HSBC (κ. Στηβ Μπάνερ) και της Citibank (Αιμίλιος Κυριάκου).

Εν αναμονή των νέων αδειών σε εξειδικευμένες εταιρίες για την ενεργό διαχείριση των κόκκινων δανείων ( άμεσα επίκειται η αδειοδότηση θυγατρικής της Eurobank), οι τράπεζες κάνουν απολογισμό της πορείας των ρυθμίσεων. Θετικό γεγονός χαρακτηρίζεται ότι το πρώτο εξάμηνο του 2016, αυξήθηκε σημαντικά - κατά περίπου 100.000 – ο αριθμός των δανείων, τα οποία ρύθμισαν οι τράπεζες, καθώς και η υιοθέτηση μακροπρόθεσμων λύσεων.

Οπως επισημαίνει η Ενωση Τραπεζών στην πρόσφατη μελέτη της, το μερίδιο των μακροπρόθεσμου χαρακτήρα ρυθμίσεων επί του συνόλου των ρυθμίσεων αυξήθηκε κατά περίπου επτά (7) ποσοστιαίες μονάδες και ανέρχεται σε 40,2%. Επίσης, σταθερό παρέμεινε τόσο το ποσοστό των λύσεων οριστικής διευθέτησης (6,3%), όσο και το ποσοστό των δανείων που είχαν μεν τεθεί σε καθεστώς ρύθμισης, αλλά παραμένουν στον «πυρήνα» των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (70%).

Η εξέλιξη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των επιχειρησιακών στόχων που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο του 2016 σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Αντίστοιχα, το πρώτο εξάμηνο πέρυσι, πραγματοποιήθηκαν διαγραφές δανείων 1,6 δισ. ευρώ έναντι 687 εκ. ευρώ το 
αντίστοιχο εξάμηνο του 2015.

Ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία για την περίοδο Ιουνίου 2016-Δεκεμβρίου 2019 , βάσει των οποίων εκτιμάται ότι οι τέσσερις συστημικά σημαντικές τράπεζες θα προβούν σε μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά περίπου 38% (40 δισ. ευρώ). Η εν λόγω μείωση θα επιτευχθεί μέσω μακροπρόθεσμων ρυθμίσεων και οριστικών διευθετήσεων, επιλεκτικών διαγραφών δανείων, ρευστοποίησης εξασφαλίσεων και πωλήσεων δανείων.

Εν προκειμένω, αξίζει να επισημανθεί ότι τον Δεκέμβριο του 2007 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονταν σε ποσοστό μόλις 4,5%, το οποίο ήταν πολύ κοντά στον αντίστοιχο μέσο όρο (2,9%) για πιστωτικά ιδρύματα μεσαίου μεγέθους της ευρωζώνης. Ωστόσο, στη διάρκεια των τελευταίων εννέα ετών ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων αυξήθηκε κατακόρυφα στο 38%. 

Τα νέα δάνεια. Ζήτηση και προσφορά


Για πρώτη φορά μετά το 2011 οι καθαρές ροές δανείων προς επιχειρήσεις (δηλαδή τα νέα επιχειρηματικά δάνεια) εμφάνισαν αύξηση 283 εκ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2016.

Αντίθετα, τεράστις μείωση παρατηρείται στη ζήτηση δανείων από νοικοκυριά! Από τις 1.200 ανά εργάσιμη ημέρα αιτήσεις χορήγησης στεγαστικών δανείων το 2007 , ο αριθμός μειώθηκε εντυπωσιακά …..στις 82 το 2016.
-

Επίσης, από τις 32.300 ανά εργάσιμη ημέρα αιτήσεις χορήγησης καταναλωτικών δανείων το 
2007 , ο αριθμός νέων αιτήσεων υποχώρησε στις 4.455 .

Θεοδ. Καλαντώνης: Το μπλοκάρισμα των πλειστηριασμών εντείνει την κοινωνική αδικία!

Η κρίση έχει συσσωρεύσει περίπου 110 δις μη εξυπηρετούμενα δάνεια, σχεδόν το 50% του συνόλου. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δεσμευτεί έναντι των εποπτικών αρχών (ΤτΕ και SSM) να τα μειώσουν κατά 40 ποσοστιαίες μονάδες (κάτω από 70 δις ευρώ) έως το τέλος του 2019, . Ειδικά για το 2017 το συνολικό απόθεμα πρέπει να μειωθεί κατά 10 δις ευρώ. Παρότι οι στόχοι είναι φιλόδοξοι , υπάρχει η βούληση, η τεχνογνωσία, τα κεφάλαια, οι προβλέψεις και το ανθρώπινο δυναμικό για να επιτευχθούν.

Μαγικές ή οριζόντιες λύσεις για τα κόκκινα δάνεια δεν υπάρχουν. Πρόκειται για σύνθετο πρόβλημα που απαιτεί σαφή σχεδιασμό, προσήλωση στην επίτευξη των στόχων και συνδυασμό μιας σειράς διαφορετικών μακροχρόνιων βιώσιμων λύσεων ανά περίπτωση, όπως: αναδιαρθρώσεις, μερική άφεση χρέους όπου είναι εφικτή, ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων και πωλήσεις δανειακών χαρτοφυλακίων.

Τα στοιχεία αυτά παραθέτει σε άρθρο του προς το «Βήμα της Κυριακής», ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Θεοδ. Καλαντώνης, που επισημαίνει ότι η εξομάλυνση της διαδικασίας διαχείρισης απαιτεί τη χρήση όλων των απαραίτητων μέσων, συμπεριλαμβανομένων και των πλειστηριασμών. Παρ’ ότι οι πλειστηριασμοί έχουν γίνει σχεδόν «απαγορευμένη λέξη», είναι γνωστό ότι πρόκειται για ένα νομικό μέσο που προϋπήρχε της κρίσης και είχε εφαρμογή επί δεκαετίες στη χώρα μας και παντού στον κόσμο κακοπληρωτές.

Ο κ. Καλαντώνης, συμπεραίνει στην πορεία, ότι «το μπλοκάρισμα κάθε πλειστηριασμού, χωρίς κανένα κριτήριο, δεν αποτελεί πρωτοβουλία υπέρ του κοινωνικού συνόλου, όπως επιχειρείται να παρουσιαστεί. Δεν εξετάζεται, για παράδειγμα, αν ένας πλειστηριασμός αφορά βιομηχανικό ακίνητο ή υπόχρεο με μεγάλη ακίνητη περιουσία. Με μια απλοϊκή οπτική, οι αντιδράσεις κατά των πλειστηριασμών δημιούργησαν την αίσθηση ότι προστατεύουν αδύναμους, όμως στην πραγματικότητα δεν εξυπηρετούν το σκοπό που φέρονται να υπηρετούν.

Η αλήθεια, είναι ότι το μπλοκάρισμα των πλειστηριασμών εντείνει την κοινωνική αδικία, αφού τύποις και ουσία, επιτρέπει στους στρατηγικούς κακοπληρωτές να ενεργούν εις βάρος των συνεπών, των καταθετών και του κοινωνικού συνόλου.

Παράλληλα «δυναμιτίζει » μακροπρόθεσμα την στεγαστική ενυπόθηκη πίστη, καταργώντας την έννοια της εξασφάλισης, με σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στο μέλλον, καθώς θα στερήσει τη δυνατότητα σε νέες οικογένειες να αποκτήσουν δική τους κατοικία».

Επίσης, σημειώνει ότι το σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, που ήδη εφαρμόζεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες στη βάση αυστηρών κριτηρίων, διασφαλίζει μεγαλύτερη διαφάνεια και το αδιάβλητο των διαδικασιών, δεδομένου ότι δεν παρεμβάλλονται εξωγενείς παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν είτε τη διαδικασία, είτε το αποτέλεσμα.

Κανένα τραπεζικό σύστημα στον κόσμο δεν μπορεί να λειτουργήσει με τον δείκτη των δανείων σε καθυστέρηση να φτάνει στο 50% ! Πρόκειται για ένα εξωφρενικά υψηλό ποσοστό, που δεν είναι απλώς τροχοπέδη, είναι εν δυνάμει βόμβα για μια οικονομία. Αν δεν λυθεί αποτελεσματικά, θα είναι αδύνατο να αποκατασταθεί η πλήρης χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, η ανάπτυξη, η δημιουργία θέσεων εργασίας και προοπτικών απασχόλησης στη χώρα μας για τους νέους.


πηγη: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates