.

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ: ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΔΕΚΟ & ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΘΑ ΜΕΤΡΟΥΝ ΣΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ !!!

ΕΡΧΕΤΑΙ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ
Στις εξαιρέσιμες δαπάνες θα παραμείνουν ωστόσο τα ενοίκια, οι δόσεις τραπεζικών δανείων, τα ασφάλιστρα, τα διόδια και τα κοινόχρηστα πολυκατοικιών !!!



Οι τεχνικές δυσκολίες των τραπεζών να αναγνωρίσουν και να διαχωρίσουν τα λογισμικά τους συστήματα το είδος των δαπανών που καταγράφονται από τα τερματικά POS μέσω της χρήσης των πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών για αγορές αγαθών η παροχή υπηρεσιών αναγκάζει την Κυβέρνηση να επανεξετάσει τις δαπάνες με πλαστικό χρήμα που είχε αρχικά εξαιρέσει για την κατοχύρωση του αφορολογήτου σε μισθωτούς, συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Με υπουργική απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών που αναμένεται να εκδοθεί, πιθανότατα ακόμη και σήμερα, θα προσμετρώνται τελικώς, σύμφωνα με πληροφορίες, οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ και οι λογαριασμοί κινητής και σταθερής τηλεφωνίας όπως και της συνδρομητικής Τηλεόρασης στις δαπάνες για τις οποίες απαιτείται η χρήση πλαστικού χρήματος για το κτίσιμο του αφορολογήτου ορίου των 8.600-9550 ευρώ ετησίως αναλόγως της οικογενειακής κατάστασης. Στις εξαιρέσιμες δαπάνες θα παραμείνουν ωστόσο τα ενοίκια, οι δόσεις τραπεζικών δανείων, τα ασφάλιστρα, τα διόδια και τα κοινόχρηστα πολυκατοικιών.

Αντιθέτως θα συνεισφέρουν στο κτίσιμο του αφορολογήτου με τη χρήση πιστωτικής η χρεωστικής κάρτας η μέσω τραπεζικών συναλλαγών δαπάνες που έχουν να κάνουν με παροχή υπηρεσιών η αγορές και προμήθειες αγαθών και ειδών από:
*Σούπερ Μάρκετ και πολυκαταστήματα,
*Πρατήρια καυσίμων
*Καταστήματα επίπλων, ειδών οικιακής χρήσης
*Ξενοδοχεία
*Λογιστές, υδραυλικούς ,ηλεκτρολόγους, ιατρικές δαπάνες
*Εστιατόρια, μπαρ ,κέντρα διασκέδασης, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία κλπ

Σύμφωνα με το νόμο για την κατοχύρωση του αφορολογήτου απαιτείται η κάλυψη δαπανών με πλαστικό χρήμα η μέσω τραπεζικών συναλλαγών για το 10% των ετήσιων εισοδημάτων έως 10.000 ευρώ.15% από 10.001 -30.000 ευρώ και 20% για εισοδήματα άνω των 30.001 ευρώ. Οσοι από τους φορολογούμενους δεν συγκεντρώσουν με πλαστικό χρήμα το απαιτούμενο ποσοστό δαπανών η διαφορά των μη καλυπτόμενων δαπανών που θα προκύπτει θα φορολογείται με 22%.

Εξαίρεση από τη χρήση του πλαστικού χρήματος θα έχουν οι ηλικιωμένοι συνταξιούχοι άνω των 70 ετών και οι έχοντες αναπηρία άνω του 80% οι οποίοι όμως θα πρέπει να καλύπτουν ανάλογα ποσοστά δαπανών με βάση το εισόδημα τους με τη συγκέντρωση χάρτινων αποδείξεων. Στις περιπτώσεις των οικογενειακών εισοδημάτων που, ως γνωστόν φορολογούνται ξεχωριστά εάν ο /η σύζυγος δεν έχουν ο καθένας τους πιστωτική ή χρεωστική κάρτα στο όνομά τους το ποσοστό των δαπανών που απαιτείται για το κτίσιμο του αφορολογήτου θα υπολογίζεται με την κάρτα που θα χρησιμοποιεί ο ένας από τους δύο. Ωστόσο η κατανομή των τελικών δαπανών που θα συγκεντρώνονται με τη χρήση της μιας πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας θα γίνεται για την κατοχύρωση του αφορολογήτου κατά 2/3 στο εισόδημα του συζύγου φορολογούμενου και κατά 1/3 της συζύγου.

Τέλος αναφορικά με την προμήθεια που επιβάλουν σήμερα οι Τράπεζες για κάθε συναλλαγή με κάρτα μέσω των τερματικών POS και η οποία φτάνει σε αρκετές περιπτώσεις το 1% της αξίας των αγορών αυτή προβλέπεται να μειωθεί στο μισό.


πηγη: newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates