.

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ !!! ΣΤΟ ΚΕΑΟ ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ !!!

ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΓΡΙΟ ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΟΦΕΙΛΕΤΕΣ
Ακόμα και τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα ταμεία κύριας ασφάλισης τα οποία βρίσκονται κάτω από τα 5.000 ευρώ περνάνε στο Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ). Αυτό προβλέπει απόφαση την οποία υπέγραψε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναστάσιος Πετρόπουλος !!!



Σύμφωνα με αυτή την Απόφαση, "στο Κ.Ε.Α.Ο. διαβιβάζονται από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανεξαρτήτως ύψους και εισπραξιμότητας, οι οποίες κατά την έκδοση της παρούσας δεν βρίσκονται σε καθεστώς ενεργούς ρύθμισης. Προηγούμενη απόφαση (αρ. Οικ.13822/1089/2.5.2014 - ΦΕΚ Β'1227) η οποία προέβλεπε τα "Κριτήρια προσδιορισμού των "εισπράξιμων" ληξιπροθέσμων για τη διαβίβαση στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.) των οφειλετών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του ΟΑΕΕ, του ΕΤΑΑ και του ΟΓΑ", όπως ισχύει, καταργείται από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι πρότινος μόνο τα χρέη άνω των 5000 ευρώ εντάσσονταν στο ΚΕΑΟ. Από τα τέλη του περασμένου έτους, πέρασαν τα χρέη κάτω των 5000 ευρώ προς το ΙΚΑ και τον ΟΓΑ. Με βάση την Υπουργική Απόφαση Πετρόπουλου περνάνε και τα χρέη κάτω των 5000 ευρώ προς τον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ.

Έτσι όλα τα χρέη προς τα ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ) , άνω και κάτω των 5000 ευρώ αποτελούν "αντικείμενο" είσπραξης από το ΚΕΑΟ.

Υπενθυμίζεται πως το ΚΕΑΟ μπορεί να προβεί ακόμα και σε ηλεκτρονικές κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών, εφόσον αυτοί δεν ρυθμισουν τα χρέη τους, μετά από τις προειδοποιήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ταμείων πάνω από 630.000 είναι οι οφειλέτες προς τα ταμεία (ανεξαρτήτως ύψους οφειλής), ενώ γύρω στους 310.000 οφειλέτες ήταν ενταγμένοι μέχρι τέλος του 2016 στο ΚΕΑΟ για χρέη κάτω από 5000 ευρώ.

Τι προβλέπει ο κανονισμός λειτουργίας του ΕΦΚΑ για τα χρέη

Παράλληλα, όπως αποκάλυψε χθες το Capital.gr, η Απόφαση την οποία υπέγραψε ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος σε σχέση με τον κανονισμό λειτουργίας του ΕΦΚΑ προβλέπει τη δυνατότητα ρύθμισης των ληξιπροθέσμων χρεών προς αυτό με απόφαση του ΔΣ του ασφαλιστικού υπερ-ταμείου.

Επίσης ο κανονισμός λειτουργίας του ΕΦΚΑ προβλέπει:

-Διαδικασία διαγραφής χρεών

Σύμφωνα με αυτήν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ που έχουν χαρακτηριστεί ανεπίδεκτες είσπραξης μπορεί να κριθούν διαγραφόμενες.

-Επιστροφή ποσών αχρεωστήτως εισπραχθέντων

Στις περιπτώσεις είσπραξης ποσών αχρεωστήτως, η επιστροφή αυτών γίνεται με αίτηση του δικαιούχου, με απόφαση του προϊσταμένου της αρμόδιας Διεύθυνσης, μετά από σχετική έκθεση εκκαθάρισης, που συντάσσεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες που έκαναν την είσπραξη.

-Είσπραξη καθυστερούμενων εισφορών

Οι υπέρ του ΕΦΚΑ ασφαλιστικές εισφορές, σε περίπτωση καθυστέρησης της καταβολής τους πέραν της προθεσμίας λήξης, επιβαρύνονται με πρόσθετα τέλη και επιβαρύνσεις.



πηγη: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates