.

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΛΑΒΟΥΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ !!!

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠΕΝ
Την διαδικασία για την επιστροφή του ανταποδοτικού τέλους στους λογαριασμούς ρεύματος όσων κατοικούν σε περιοχές της χώρας που λειτουργούν αιολικά πάρκα προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Ενέργειας (ΥΠΕΝ) !!!


Ο ΔΕΔΔΗΕ θα αναρτήσει στην ιστοσελίδα της των Αριθμών Παροχής των δικαιούχων οικιακών καταναλωτών στις περιοχές όπου λειτουργούν σταθμοί ΑΠΕ, ανά Τοπική Κοινότητα και θα πρέπει να τους επιστραφεί μέσω πίστωσης στους λογαριασμούς ρεύματος τα ανταποδοτικό όφελος λόγω λειτουργίας αιολικών πάρκων πλησίον στην περιοχή κατοικία τους. 

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΥΠΕΝ στις περιπτώσεις που το αποδιδόμενο ποσό είναι μικρότερο του ενός λεπτού (0,01 €), οι Αριθμοί Παροχής των δικαιούχων οικιακών καταναλωτών δεν αναρτώνται και το ποσό δεν αποδίδεται, αλλά παραμένει στον ΛΑΓΗΕ Α.Ε. και στην ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. ως Διαχειριστή ΜΔΝ ώστε να αποδοθεί στους οικιακούς καταναλωτές των αυτών Τοπικών Κοινοτήτων σε επόμενο επιμερισμό. 

Αναλυτικά στοιχεία του Πίνακα αποστέλλονται στο ΥΠΕΝ (Αρ. Παροχής, Ποσό, Προμηθευτής). Το ΥΠΕΝ θα εκδόσει σχετικό Δελτίο Τύπου προς τους Δήμους οι οποίοι θα ενημερώσουν τις Τοπικές Κοινότητες. 
Υποβολή ενστάσεων από δικαιούχους σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύουν πρώτα τα dikaiologitika news, είναι δυνατή αποκλειστικά μέσω των Δήμων στους οποίους ανήκουν. Η προθεσμία υποβολής είναι δέκα (10) ημέρες από την ημερομηνία ανάρτησης στην ιστοσελίδα της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. Οι Δήμοι θα εξετάσουν τις ενστάσεις που θα έχουν υποβληθεί και θα ενημερώσουν το ΥΠΕΝ και τη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. για τα αποτελέσματα της εξέτασης των ενστάσεων με προθεσμία δέκα (10) ημέρες από τη λήξη της ανωτέρω προθεσμίας υποβολής ενστάσεων των δικαιούχων. 

Εν συνεχεία ο τελικός πίνακας παροχών δικαιούχων καταναλωτών αναρτάται εκ νέου στην ιστοσελίδα της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. και αποστέλλεται στο ΥΠΕΝ και στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. 

Για την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή της διαδικασίας απόδοσης των ποσών από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας στους δικαιούχους το ΥΠΕΝ προχωρά σε κατηγοριοποίηση των περιπτώσεων που ενδέχεται να παρουσιαστούν καθώς και τον τρόπο χειρισμού τους: 

Ειδικότερα περιπτώσεις κατά τις οποίες, κατά το χρονικό διάστημα από 09.08.2016, ημερομηνία έκδοσης του οριστικού πίνακα επιμερισμού, έως την ημερομηνία απόδοσης της πίστωσης, έχει λυθεί η σύμβαση προμήθειας με τον συμβαλλόμενο πελάτη κατά την 09.08.2016, ανεξαρτήτως εάν έχει γίνει αλλαγή του συμβεβλημένου πελάτη (αλλαγή ονόματος) στην συγκεκριμένη παροχή, ή η παροχή εκπροσωπείται από άλλο ή κανένα προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, δικαιούχος της Πίστωσης παραμένει ο συμβαλλόμενος πελάτης κατά την 09.08.2016. Το ποσό πιστώνεται διακριτά στην μερίδα του δικαιούχου πελάτη και συμψηφίζεται με τυχόν λοιπές χρεώσεις προς τον Προμηθευτή του. Ο πελάτης ενημερώνεται για την πίστωση αυτή μέσω έκτακτου λογαριασμού ρεύματος. 

Στην περίπτωση που ο λογαριασμός είναι πιστωτικός, το ποσό καταβάλλεται στον πελάτη, αφού πρώτα προσκομίσει τα απαραίτητα αποδεικτικά ταυτοπροσωπίας (ΑΔΤ και αποδεικτικό ΑΦΜ). Στην περίπτωση που μετά το πέρας τριών μηνών από την έκδοση του έκτακτου λογαριασμού το ποσό της πίστωσης παραμείνει ανείσπρακτο, τότε θα επιστρέφεται με τη λήξη της διαδικασίας στον ΛΑΓΗΕ Α.Ε. ή στην ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. κατά περίπτωση, με ταυτόχρονη ενημέρωση της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. και του ΥΠΕΝ. 

Περιπτώσεις κατά τις οποίες το αποδιδόμενο ποσό, μετά τον συμψηφισμό τυχόν οφειλών, παραμένει πιστωτικό, καταβάλλεται εφόσον το επιθυμεί ο δικαιούχος, ή πιστώνεται σε επόμενο λογαριασμό, σύμφωνα με τις ισχύουσες διαδικασίες του εκάστοτε Προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας. Περιπτώσεις κατά τις οποίες ο συμβαλλόμενος της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος κατά την 09.08.2016 διαφέρει από αυτόν που κατοικούσε στην εν λόγω οικία την 09.08.2016, τότε δικαιούχος της πίστωσης είναι αυτός που κατοικούσε στην εν λόγω οικία κατά την 09.08.2016. Προκειμένου αυτός να εισπράξει το αποδιδόμενο ποσό θα πρέπει να προσκομίζονται για την περίπτωση των ενοίκων μισθωτήριο ενεργό κατά την 09.08.2016 και σε άλλες περιπτώσεις τα δικαιολογητικά που απαιτούνται από τον προμηθευτή για την αλλαγή ονόματος συμβαλλομένου. Τα δικαιολογητικά που υποβάλλονται θα πρέπει να τεκμηριώνουν με επίσημο τρόπο ότι ο δικαιούχος της παροχής ήταν κάτοικος της οικίας την 09.08.2016. Απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή του ποσού στον εκάστοτε δικαιούχο, για όλες τις περιπτώσεις, είναι η σύναψη σύμβασης προμήθειας στο όνομά του. 

Σημειώνεται επίσης ότι οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας οφείλουν να ενημερώσουν το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τη ΛΑΓΗΕ Α.Ε. και τη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. για την έναρξη της διαδικασίας απόδοσης των ποσών στους δικαιούχους και για την ολοκλήρωσή της, καθώς και να αποστείλουν κατάλογο με τα ποσά που πιστώθηκαν στους δικαιούχους τελικούς καταναλωτές ανά Δημοτική ή Τοπική Κοινότητα, σε όλους τους παραπάνω φορείς. 

Οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας διαθέτουν τα στοιχεία αυτών των λογαριασμών (ποσό ανά παροχή δικαιούχου οικιακού καταναλωτή) εφόσον αυτά ζητηθούν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τη ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ. 

Δείτε εδώ τις περιοχές.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates