.

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: ΣΚΑΝΔΑΛΟ 40.000.000 ΕΥΡΩ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΟΘΗΚΩΝ !!!

ΣΤΙΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ Η ΥΠΟΘΕΣΗ
Μεγάλη εταιρεία εμπορίας δανειζόταν από τη Deutsche Bank με ενέχυρο τίτλους αποθήκευσης που εξέδιδε η Γενική Αποθηκών για ποσότητες όμως καπνού που δεν υπήρχαν !!!



Ζημία από προβλέψεις - διαγραφές δανείων, που μπορεί να ξεπεράσει τα 40 εκατ. ευρώ, ενδέχεται να γράψει η Deutsche Bank από την υπόθεση υπεξαίρεσης ποσοτήτων καπνού, στην οποία εμπλέκεται μεγάλη εγχώρια εταιρεία εμπορίας καπνού.

Όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr, ο έλεγχος που διενήργησε η Εθνική Τράπεζα στις Γενικές Αποθήκες έδειξε ότι έλειπαν από τις αποθήκες ποσότητες καπνού για τις οποίες είχε εκδώσει τίτλους αποθήκευσης η εταιρεία. Το τρέχον έλλειμμα υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ.

Η εμπορική εταιρεία αποθήκευε στις εγκαταστάσεις της Γενικής Αποθηκών ποσότητες καπνού και ζητούσε την έκδοση τίτλων αποθήκευσης, τους οποίους εν συνεχεία προσκόμιζε στην Deutsche Bank, ως εγγύηση για τη λήψη βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης.

Από τον έλεγχο όμως που διενήργησε κλιμάκιο επιθεωρητών της Εθνικής, προέκυψε ότι οι ποσότητες καπνού που ήταν αποθηκευμένες στις εγκαταστάσεις των Γενικών Αποθηκών υπολειπόταν των τίτλων αποθήκευσης, που είχαν εκδοθεί και ενεχυριασθεί. Αυτό σημαίνει ότι μετά την αποθήκευση και την έκδοση τίτλων, οι ποσότητες προϊόντος γίνονταν… καπνός, μέσω υπεξαίρεσης από τις αποθήκες.

Για το θέμα έρχεται αύριο κλιμάκιο της Deutsche Bank, το οποίο θα συνεργασθεί με την Εθνική και τις Γενικές Αποθήκες. Ο μόνος τρόπος για να περιορίσει η Deutsche Bank το ύψος της ενδεχόμενης ζημίας είναι η εταιρεία που εμπλέκεται στην απάτη να προχωρήσει στην υποκατάσταση ενεχύρων ή και σε αποπληρωμή βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης.

Με δεδομένο, όμως, ότι αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια ταμειακά προβλήματα, πρόκειται για σενάριο που δεν συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες.

Αν όντως η εμπορική εταιρεία υπεξαίρεσε από τις αποθήκες τόσο μεγάλης αξίας ποσότητες καπνού, εγείρονται ερωτήματα για το πώς συνέβαινε, χωρίς να το αντιληφθεί το προσωπικό της Γενικής Αποθηκών. Οι απορίες μεγεθύνονται, αν συνυπολογισθεί ότι ο προηγούμενος έλεγχος είχε διενεργηθεί τον περασμένο Ιούνιο χωρίς ευρήματα. Επομένως η φερόμενη υπεξαίρεση ποσοτήτων καπνού έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε κατόπιν εσωτερικού ελέγχου που διενήργησε κλιμάκιο επιθεωρητών της Εθνικής Τράπεζας, καθώς η Γενική Αποθηκών αποτελεί θυγατρική της κατά 100%. Το πόρισμα του ελέγχου εστάλη ήδη στον εισαγγελέα, ενώ άμεσα υπήρξε αντικατάσταση της διοίκησης στη Γενική Αποθηκών.

Το γεγονός, δε, ότι η Εθνική τοποθέτησε ως νέο πρόεδρο της Γενικής Αποθηκών τον κ. Παναγιώτη Γεωργίου, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία στο σώμα επιθεωρητών της τράπεζας, δείχνει και τη σημασία που δίνει στην υπόθεση.

Τι είναι οι τίτλοι αποθήκευσης

Τίτλος αποθήκευσης ονομάζεται το αξιόγραφο που εκδίδεται από τη Γενική Αποθηκών και δίνεται στον ιδιοκτήτη (αποθέτη) εμπορευμάτων ή πρώτων υλών, ο οποίος μπορεί να το χρησιμοποιήσει προς ενεχυρίαση για χρηματοδότηση. Το έγγραφο περιγράφει τον αποθηκευτικό χώρο, το εμπόρευμα, την ποσότητα, τα γενικά ποιοτικά χαρακτηριστικά και τη διάρκεια της αποθήκευσης.

Οι τίτλοι αποτελούν εναλλακτικό τρόπο χρηματοδότησης ή και μεταβίβασης/πώλησης των εμπορευμάτων ή πρώτων υλών. Σε περίπτωση ενεχυρίασης ή μεταβίβασης, οι τίτλοι πρέπει να μεταγραφούν στα ειδικά βιβλία που τηρεί η ΠΑΕΓΑΕ. Τη μεταγραφή κάνει η ΠΑΕΓΑΕ αφού έχει οπισθογραφηθεί ο τίτλος από την ενεχυρούχο τράπεζα ή από τον αποθέτη.

Υπεύθυνος για τον έλεγχο της ποσότητας και ποιότητας των εμπορευμάτων επί των οποίων έχουν εκδοθεί τίτλοι είναι η Γενική Αποθηκών, η οποία αποτελεί τη μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα που παρέχει τη δυνατότητα έκδοσης τίτλων αποθήκευσης προς ενεχυρίαση εμπορευμάτων ή πρώτων υλών.


πηγη: euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates