.

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ: ΤΑΒΑΝΙ ΤΑ 360 ΕΥΡΩ, ΒΑΣΗ ΤΑ 80 ΕΥΡΩ !!!

ΞΕΠΕΡΝΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ 50% ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ
Επικουρικές συντάξεις, που δεν θα υπερβαίνουν σε καμία περίπτωση τα 360 ευρώ το μήνα, αλλά δεν θα υπολείπονται και τα 80 ευρώ το μήνα, είναι όσες έχουν προκύψει μετά τον επανυπολογισμό τους !!!


Οι περικοπές που συντελέστηκαν και οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις ξεπέρασαν ακόμα και το 50%, οδήγησαν στο να αποτελέσουν οριστικά παρελθόν για το ΕΤΕΑ, οι επικουρικές των 400 ή των 500 ευρώ το μήνα. 

Μεγάλοι χαμένοι αυτής της ανατροπής στις επικουρικές συντάξεις είναι οι συνταξιούχοι – πρώην τραπεζοϋπάλληλοι, οι ναυτικοί πράκτορες, οι βενζινοπώλες – ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ, οι ναυτικοί, οι δικηγόροι (ΤΕΑΔ), οι συμβολαιογράφοι (ΤΑΣ) και οι δημοτικοί υπάλληλοι. Πρόκειται για τις κατηγορίες συνταξιούχων, που λάμβαναν πολύ υψηλές επικουρικές συντάξεις, άνω των 400 ευρώ και τώρα θα υποχρεωθούν σε πολύ μικρότερα ποσά, ακόμα και στα επίπεδα των 200 – 250 ευρώ το μήνα. Στον αντίποδα, ελάχιστες μειώσεις υπέστησαν οι συνταξιούχοι που προέρχονται από πρώην ΔΕΚΟ (ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, ΔΕΗ), οι ένστολοι, οι τραπεζοϋπάλληλοι που εργάζονταν στην πρώην ΑΤΕ, όπως επίσης και οι μισθωτοί του ΙΚΑ και του ΤΕΑΔΥ. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συντάξεις των ασφαλισμένων στο πρώην ΕΤΕΑΜ (επικουρικό του ΙΚΑ), υποχώρησαν από τα 172 ευρώ, στα 157 ευρώ, κατά μέσο όρο. Αντίστοιχα, οι δημόσιοι υπάλληλοι – ασφαλισμένοι στο ΤΕΑΔΥ υπέστησαν μείωση από 180 ευρώ, στα 167 ευρώ, σε μηνιαία βάση. 

Τα στοιχεία του ΕΤΕΑ δείχνουν ότι το «κάρο» των περικοπών το τράβηξαν σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, συνταξιούχοι που λάμβαναν σχετικά υψηλές επικουρικές συντάξεις. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα των συνταξιούχων από την πρώην Τράπεζα Πίστεως που ενώ, έως την καταβολή του Σεπτεμβρίου λάμβαναν ποσά της τάξης των 458 ευρώ, κατά μέσο όρο, μετά τον επανυπολογισμό, υποχώρησαν σημαντικά, στα 268 ευρώ ονομαστική μέση επικουρική σύνταξη. 

Ανάλογη μείωση υπέστησαν και οι τουριστικοί πράκτορες, οι οποίοι από τα 398 ευρώ μέσο όρο επικουρικής σύνταξης, υποχώρησαν στα 269 ευρώ, το μήνα. Από τα στοιχεία που έχουν επεξεργαστεί οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, προκύπτει ότι όσοι συνταξιούχοι υπέβαλλαν αίτηση συνταξιοδότησης από την 1.1.2015 και μετά, θα ενταχθούν στο νέο τρόπο υπολογισμού, που προβλέπει μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης. Άρα, δεν θα πρέπει να αναμένουν επικουρική σύνταξη μεγαλύτερη από τα 160 ευρώ το μήνα, στην καλύτερη περίπτωση… 

Όλα τα παραπάνω θα ισχύσουν αφού τελειώσει το… μαρτύριο της αναδρομικής παρακράτησης, για όσους υπέστησαν περικοπές στις συντάξεις τους. Ένα μαρτύριο που είναι πιθανό να διαρκέσει σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις έως και 10 μήνες, μέχρι να επιστραφούν στο Ταμείο, τα ποσά που αποδόθηκαν στους συνταξιούχους, πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία επανυπολογισμού των επικουρικών συντάξεών τους. Αυτό σημαίνει ότι για όσο διάστημα διαρκεί η συγκεκριμένη διαδικασία, οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας θα αναγκαστούν να επιβιώσουν με επικουρικές συντάξεις, ακόμα πιο χαμηλές…



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates