.

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

ΤΟ 20% ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΤΑ ΛΑΘΡΑΙΑ ΤΣΙΓΑΡΑ !!!

ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΤΟΥ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 2008 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ
Η φορολογία έχει φτάσει στο ποσοστό-ρεκόρ του 84% της μέσης λιανικής τιμής, ενώ με τη νέα αύξηση που θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου 2017 η φορολόγηση θα αγγίξει το 90% !!!



Κοινό μήνυμα στην κυβέρνηση να αναστείλει την επικείμενη νέα αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καπνικά προϊόντα έστειλαν χθες οι επαγγελματίες του κλάδου.

Εκπρόσωποι καλλιεργητών, βιομηχανίες, έμποροι και περιπτερούχοι προειδοποίησαν ότι η νέα αύξηση φόρων και τιμών στα καπνικά όχι μόνο δεν θα ενισχύσει τα δημόσια έσοδα, αλλά θα δημιουργήσει προβλήματα βιωσιμότητας για πολλές επιχειρήσεις στον κλάδο και θα ωθήσει εκτός αγοράς πολλούς από τους 60.000 ανθρώπους που είτε έμμεσα είτε άμεσα απασχολούνται στην καπνική αλυσίδα.

Οπως αναφέρθηκε, με τις 8 απανωτές αυξήσεις σε έμμεσους φόρους και ΦΠΑ τα τελευταία 7 χρόνια και με τη φορολογία να έχει φτάσει στο ποσοστό-ρεκόρ του 84% της μέσης λιανικής τιμής, τα καπνικά αποτελούν τα προϊόντα που υπόκεινται στη μεγαλύτερη φορολόγηση στη χώρα, ενώ η Ελλάδα πρωταγωνιστεί πλέον στην κατανάλωση λαθραίων τσιγάρων και καπνών.

Τα λαθραία καπνά, σύμφωνα με μελέτη της KPMG, κατέχουν πλέον μερίδιο αγοράς περίπου 20%, ποσοστό που είναι διπλάσιο του μέσου όρου της Ε.Ε. και έχει δεκαπλασιαστεί στη χώρα μας στα χρόνια της κρίσης από περίπου 2% το 2008.

Με τη νέα αύξηση που θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου 2017, η Ελλάδα θα κατακτήσει πλέον την πρώτη θέση από πλευράς φορολόγησης του καπνού με 90%.

Παρ’ όλα αυτά, οι εισπράξεις του κράτους από ΦΠΑ και ΕΦΚ είναι σήμερα μικρότερες απ’ ό,τι ήταν οκτώ χρόνια πριν.

Το 2009 ήταν 3,2 δισ. ευρώ, το 2016 ο προϋπολογισμός εκτιμούσε ότι θα είχε έσοδα 3,1 δισ. ευρώ, ενώ στο μεσοδιάστημα η συμμετοχή των φόρων στη λιανική τιμή αυξήθηκε από 73,5% σε 83,9% σύμφωνα με τον ΣΕΒ.

πηγη: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates