.

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΤΟΝ ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ & ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΑΔΗΛΩΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ !!!

ΖΗΤΟΥΝ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΕΩΣ ΚΑΙ 120% ΤΩΝ ΑΔΗΛΩΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ, ΕΝΩ ΛΕΝΕ ΟΧΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΜΕΡΙΚΩΣ ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Την ώρα που φουσκώνουν με ρυθμό τουλάχιστον 1 δις το μήνα τα ληξιπρόθεσμα προς το δημόσιο, οι δανειστές έχουν ήδη απορρίψει οποιαδήποτε κουβέντα για νέα ρύθμιση 100 δόσεων !!!



Έντονη δυσφορία προκαλεί στο υπουργείο Οικονομικών η άρνηση των δανειστών να κάνουν αποδεκτά τα σχέδια της κυβέρνησης για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων και τον «ακατάσχετο» (ή "προστατευμένο" επαγγελματικό λογαριασμό).

Από τη μια τα χρονικά περιθώρια για να πάρουν «σάρκα και οστά» οι εξαγγελίες πριν εκπνεύσει το 2016 εξανεμίζονται, ενώ από την άλλη στην κυβέρνηση θέλουν να αποφύγουν να φέρουν διατάξεις που θα αποδειχθούν «δώρον άδωρον» και για τους φορολογουμένους, αλλά και για τα κρατικά ταμεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν η ρύθμιση για το «μαύρο χρήμα» κατατεθεί πριν επιστρέψουν σε δύο εβδομάδες στην Αθήνα οι θεσμοί, θα έχει γίνει ... αγνώριστη εν σχέσει με την αρχική πρόταση της κυβέρνησης.

Αλλά και ο ακατάσχετος λογαριασμός -που συνδέεται με τα κίνητρα για το πλαστικό χρήμα- παραμένει σε εκκρεμότητα, με αποτέλεσμα στο οικονομικό επιτελείο να επικρατεί σκεπτικισμός για το αν πρέπει να περιμένουν να επιστρέψουν πρώτα οι δανειστές για να συζητηθεί και να βελτιωθεί το σχέδιο, αφού αλλιώς η όποια λύση επιλεγεί θα είναι «κουτσή» και δεν θα διευκολύνει την διάδοση των ηλεκτρονικών τραπεζών, όπως επιδίωκε η κυβέρνηση.

Με τα ως τώρα δεδομένα, η ρύθμιση για τα αδήλωτα εισοδήματα δεν παίρνει το «πράσινο φως» από τους ελεγκτές, επειδή δεν αρκούνται σε πρόστιμα έως 60% αλλά ζητούν να εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση για πληρωμές φόρων και προστίμων έως και στο 120% του προβλεπόμενου κάθε φορά ποσού, χωρίς κανένα «κούρεμα».

Μετά από αρκετές αλλαγές, το σχέδιο που παρουσίασαν την Πέμπτη στο Χίλτον οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών προέβλεπε φόρο έως 50% για το ποσό που δηλώνει ο φορολογούμενος αν δεν έχει ξεκινήσει έλεγχος της εφορίας, 55% αν έχει ξεκινήσει και δεν έχει ολοκληρωθεί, ή και 60% αν περατώθηκε.

Οι δανειστές όμως φέρονται πως «τα γύρισαν» και τώρα ζητούν απαλλαγή μόνον από το ποινικό σκέλος. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι τα πρόστιμα θα φτάνουν στο 90%-100% του κεφαλαίου, λόγω των προσαυξήσεων. Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν όμως ότι έτσι ελάχιστοι θα σπεύσουν να πληρώσουν, στην περίπτωση και μόνον που έχουν ήδη πιαστεί στα δίχτυα της εφορίας. Αφού δεν γλιτώνουν τίποτε σε χρηματα, οι υπόλοιποι θα αναμένουν να διαπιστώσουν εάν θα πιαστούν στην «τσιμπίδα» και θα πράξουν τότε κατά περίπτωση.

Εμπόδια μπαίνουν όμως, σύμφωνα με το newmoney.gr, και στα μέτρα προστασίας από τις κατασχέσεις. Αφού απέρριψαν ήδη τις εισηγήσεις για νέα ρύθμιση με 100 δόσεις, οι δανειστές αντιστέκονται και σε μια ρύθμιση για που θα άφηνε ακατάσχετο -έστω και εν μέρει- το υπόλοιπο που απομένει από τις εισπράξεις με «πλαστικό χρήμα», σε έναν επαγγελματικό λογαριασμό που ορίζει η επιχείρηση. Ζητούν να μην υπάρχει ειδική προστασία, αλλά αν κάποιος οφείλει σε δημόσιο, Ταμεία , τράπεζες, προμηθευτές και εργαζομένους, να μπαίνει στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και η τύχη του να κρίνεται από τους πιστωτές του, όπως και για τους υπολοίπους.

Αυτό σημαίνει πως όποιος δεν μπαίνει σε ρύθμιση, δεν θα απολαμβάνει προστασίας. Εκ προοιμίου επίσης οι δανειστές απορρίπτουν να μπαίνουν σε ρύθμιση για εξωδικαστικό συμβιβασμό και τα χρέη από παρακρατούμενους φόρους (ΦΠΑ, Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών κλπ) που θεωρούν πως δεν είναι χρέος του οφειλέτη, αλλά λεφτά των πελατών και των εργαζομένων του. Άρα για αυτά τα χρέη δεν θα υπάρχει προστασία, εκτός αν κάποιος μπει στην πάγια ρύθμιση και τα πληρώνει με 12 ή 24 δόσεις.

Στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν όμως ότι πάνω από 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι χρωστούν στην εφορία και 1 στους 10 ζει με τον κίνδυνο κατασχέσεων. Αντιλαμβάνονται έτσι πως ότι οι επαγγελματίες θα ζητούν πληρωμές μόνον με μετρητά, αποφεύγοντας το πλαστικό χρήμα, γιατί αλλιως οι εισπράξεις τους από κάρτες θα εξαφανίζονται πριν τις αγγίξουν , λόγω κατάσχεσης. Ουσιαστικά θα αποφύγουν να δεχτούν ηλεκτρονικές πληρωμές για να μην κλείσουν, αφού δεν θα τους μείνουν λεφτά ούτε για να πληρώσουν προμηθευτές και να πάρουν εμπόρευμα, ούτε για να ζήσουν.

Ωστόσο επείγονται να νομοθετήσουν επειδή τις σχετικές εξαγγελίες, καθώς και την δέσμευση για πάγωμα ασφαλιστικών εισφορών, τις έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Στο «ζύγι» βάζουν όμως και τις προοπτικές ελάφρυνσης του χρέους. Αν νομοθετήσουν μονομερώς, δίνουν πάτημα στους δανειστές για να καθυστερήσει η αξιολόγηση και τότε όλα πάνε ακόμα πιο πίσω.

Δεν αποκλείεται όμως, καθώς το «σούσουρο» για αναβολή των αποφάσεων περί ελάφρυνσης από τους ευρωπαίους δανειστές εντείνεται, αν προεξοφλήσουν μια κακή εξέλιξη που θα οδηγεί σε ναυάγιο τις συζητήσεις και σε 4ο Μνημόνιο, να επιχειρήσουν την σύγκρουση (νομοθέτηση των μέτρων χωρίς σύμφωνη γνώμη των δανειστών) προκειμένου να καλύψουν «ηρωικά» τότε την αδυναμία διαπραγμάτευσης και επιβολής των κυβερνητικών θέσεων.



πηγη: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates