.

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

ΒΟΜΒΑ !!! ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΕ ΤΣΙΠΡΑ & ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΝΤΡΑΓΚΙ-ΕΚΤ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ !!!

ΣΦΙΓΓΕΙ Ο ΚΛΟΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ
Η κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή για τα Δάνεια Κομμάτων & ΜΜΕ και η αποκάλυψη του σκανδαλου με την έκθεση του SSM για την ATTICA BANK, οδηγούν σε αχαρτογράφητες εξελίξεις !!!
ΚΛΙΚ ΕΔΩ :



  • Επιστολή - Αναφορά του Κώστα Βαξεβάνη προς τον Μάριο Ντράγκι, που ζητά να μάθει αν η ΕΚΤ επικροτεί ή όχι την απαξίωση και τη φίμωση του τύπου από τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα !!!
  • Ερώτηση του Νίκου Νικολόπουλου στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που ζητά να μάθει τι πρόκειται να πράξει η κυβέρνηση μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου με την έκθεση SSM της ATTICA BANK !!!


Ερώτηση Ν. Νικολόπουλου προς τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα 

Θέμα: Θ’ αφήσετε τον Γιάννη Στουρνάρα «ν’ αλωνίζει», να υπονομεύει την Κυβέρνηση, να διαλύει το τραπεζικό σύστημα, να πετάει λάσπη σε βουλευτές και να βάζει χουντικό «γύψο» στον τύπο; 


“Τιμητής. Λογοκριτής. Αμετροεπής. Είρων. Υπεράνω νόμων.

Ο αλάθητος “Πάπας” της κοσμικής Ευρώπης και της οικονομίας της.

Έχει επιφυλάξει ρόλο σωτήρα για τον εαυτό του, αλλά -φευ- δεν είναι τίποτε άλλο παρά......ολετήρας.

Ο μοιραίος άνθρωπος που, μετά την Εμπορική Τράπεζα, όπου έκανε το “αγροτικό” του ως τραπεζίτης, ισοπέδωσε και την ελληνική οικονομία, ως Υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, αφού αυτός ήταν ο “σκηνοθέτης” της φαρσοκωμωδίας του success story. Αυτός που σήμερα “σκηνοθετεί” και την υπονόμευση της Ελληνικής Κυβέρνησης, αφού έχει πλέον ζηλώσει και την πρωθυπουργική δόξα. 

Αυτός που με “νύχια και δόντια” στηρίζει, αυθαιρετώντας και παρανομώντας, την άλλοτε κραταιά νταβατζηδοκρατία, που σήμερα πνέει τα λοίσθια, διαθέτοντας στη δούλεψή της έναν απολύτως ελεγχόμενο κεντρικό τραπεζίτη, που συνεχίζει να εξοφλεί με συνέπεια όλα τα γραμμάτια της μακρόχρονης εξάρτησης του από το σύστημα που τον ανέδειξε και του εξασφάλισε μια πολυτελή κρατικοδίαιτη μονιμότητα, επί τριανταπέντε ολόκληρα χρόνια.

Αυτός λοιπόν, ο κατά Σόιμπλε «Γιαννάκης» Στουρνάρας, στην τελευταία συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, ήταν πραγματικά ο εαυτός του.


Δεν με εξέπληξε, λοιπόν, που απευθύνθηκε σε μένα υποτιμητικά, απαξιωτικά, σιβυλλικά και ειρωνικά, χρησιμοποιώντας το κατάπτυστο υπονοούμενο «ξέρω ποιος είσαι εσύ». Ούτε ο ενικός της… γαλατικής ευγένειας και του αξιώματός του με εξέπληξε. Μόνο όσοι είναι θύματα του φιλοτεχνημένου προφίλ του από τα γνωστά κέντρα της δημοσιογραφικής “αισθητικής”, θα εκπλήσσοντο αν ήταν παρόντες στη συνεδρίαση.


Προσπερνώ, όμως, την αντιθεμσική αγένεια και την αμετροέπεια του Γιάννη Στουρνάρα, απέναντι στην Βουλή θέλοντας να εστιάσω στην αποστροφή του για το ρόλο του τύπου και δη, για το περιοδικό HOT DOC του έγκριτου δημοσιογράφου εκδότη και δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη. Είπε λοιπόν ο κ.Διοικητής, ότι «δεν είναι τιμητικό για τη Βουλή να αναφέρεται και να διαβάζει αυτό το περιοδικό»!


Έτσι λοιπόν, ο κ.Διοικητής, μας προέκυψε μέχρι και με πρόχειρο «γύψο» στη διάθεση του, νοσταλγώντας προφανώς τη χουντική περίοδο και αποκαλύπτοντας έτσι την απολυταρχική νοοτροπία του και το πώς αντιλαμβάνεται τη δημοκρατία και την ελευθεροτυπία.


Ήδη κ. Πρωθυπουργέ, ο εκδότης του περιοδικού HOT DOC Κώστας Βαξεβάνης, συνέταξε ανοιχτή επιστολή προς τον Διοικητή της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι.

Και έπραξε άριστα, γιατί, επιτέλους, πρέπει να ενημερωθεί για τα έργα και τις ημέρες του κ. Διοικητή, το “αφεντικό” του στο Βερολίνο.

Ειδικότερα δε για το γεγονός ότι εξυπηρετεί ίδια συμφέροντα, εκμεταλλευόμενος τη θέση του και τους μηχανισμούς της ΤτΕ, όπως αποδείχθηκε με την ανακοίνωση για την υπεράσπιση της συζύγου του, που ελέγχεται από τους τους Ελεγκτές της Δημόσιας Υγείας και τους Οικονομικούς Εισαγγελείς. Ανακοίνωση η οποία εκδόθηκε, εντελώς προκλητικά, κατά παγκόσμια πρωτοτυπία, από την ΤτΕ, παραβιάζοντας ευθέως το ίδιο το καταστατικό της .

Και, ακόμη, για τα γεύματα που παραχωρεί στο κτίριο της ΤτΕ σε υπόδικους, καθώς και σε πρώην και εν ενεργεία πολιτικούς της αντιπολίτευσης, αλλά και για το γεγονός ότι πολιτικολογώντας ευθέως καιλειτουργώντας ως κομματάρχης, κατά παράβαση της απαγόρευσης που ισχύει για τη θέση του, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να συμμετέχει ακόμη και σε δείπνα που διοργανώνονται από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες μάλιστα τον παρουσιάζουν ως τον δήθεν «καταλληλότερο» πρωθυπουργό μιας οικουμενικής κυβέρνησης Ltd, υπονομεύοντας έτσι την εκλεγμένη κυβέρνηση και τον διαπραγματευτικό αγώνα που καθημερινά διεξάγετε, πρώτος εσείς ο ίδιος, με τους θεσμούς.

(Επισυνάπτω ολόκληρη την ανοιχτή επιστολή του Κώστα Βαξεβάνη προς τον Μάριο Ντράγκι, που εύλογα ζητά να μάθει αν η ΕΚΤ επικροτεί ή όχι την απαξίωση και τη φίμωση του τύπου από τον ανεκδιήγητο διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα).

Δεν διαφύγει όμως της προσοχής σας κ. Πρωθυπουργέ, ο ρόλος του Διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, στο «colpo grosso» της «πλασματικής υποτιμολόγισης» της έκθεσης του SSM για την ATTICA BANK, με το οποίο μεθοδεύτηκε το πάγωμα των χορηγήσεων, η διαβίβαση της ανωτέρω έκθεσης στη Βουλή και την Εισαγγελία και ο διορισμός της απολύτως ελεγχόμενης σημερινής διοίκησης από την ΤτΕ, προκειμένου να οδηγηθεί η τράπεζα σε φυγή καταθέσεων, σε κρίση ρευστότητας και, έτσι, σε νέα ανακεφαλαιοποίηση, στην οποία ο Γιάννης Στουρνάρας θα επιτρέψει να συμμετέχουν μόνον οι μέτοχοι της δικής του επιλογής και προτίμησης, παραβιάζοντας ευθέως – κατά δική του δήλωση, καταθέτοντας ως μάρτυρας στην ανωτέρω Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής - ακόμη και την ισχύουσα εθνική νομοθεσία, που επιτρέπει στο ΤΣΜΕΔΕ τη συμμετοχή του ως μέτοχος πλειοψηφίας στην ATTICA BANK.

Απώτερος σκοπός της ανωτέρω μεθόδευσης, όπως πολλές φορές έχει καταγγελθείς από αρκετούς Βουλευτές διαφορετικών κομμάτων, ο αφελληνισμός και, πιθανόν, ακόμη και η εξαφάνιση από τον εθνικό τραπεζικό χάρτη, με τις ίδιες μάλιστα μεθοδεύσεις που οδήγησαν στην εξαφάνιση της τράπεζας PROBANK, και της τελευταίας μη συστημικής και εκτός ΤΧΣ ελληνικής τράπεζας, αμιγώς ελληνικών συμφερόντων, για να μη διαθέτει έτσι η Ελληνική κυβέρνηση, έναν καθαρά εθνικό και μη ελεγχόμενο από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, τραπεζικό, επενδυτικό και αναπτυξιακό βραχίονα, προκειμένου έτσι να αναγκάζεστε κάθε φορά να συνθηκολογείτε με τις χρηματοπιστωτικές και νομισματικές επιταγές του Γιάννη Στουρνάρα και των αφεντικών του.

Σας καταγγέλλω λοιπόν κ. Πρωθυπουργέ ότι, στις σελίδες 63 και 64 του ανωτέρω πορίσματος του SSM, κρύβεται το “μαύρο κουτί” του ελεγκτικού εφευρήματος της πλασματικής υποτιμολόγησης του πιστωτικού κινδύνου στην ATTICA BANK, το οποίο αποκάλυψα την Τρίτη, 10/10/2016, κατά την εξέταση του Γιάννη Στουρνάρα στην Εξεταστική Επιτροπή της βουλής, όπου τον ρώτησα τα εξής :

«Σχετικά με το πόρισμα της Τράπεζας Αττικής, για το ζήτημα της υποτιμολόγησης, στη σελ. 64 του πορίσματος αναφέρεται ότι η υποτιμολόγηση διαπιστώθηκε, όχι σε σχέση με την εγκεκριμένη πολιτική τιμολόγησης της τράπεζας, δηλαδή αυτής που περιγράφεται στο από 17/02/2014 αναπροσαρμοσμένο τιμολόγιο του Δ.Α.Π., που εγκρίθηκε από την ALCO την 15/11/2013, αλλά σε σχέση με ένα θεωρητικό μοντέλο ιδανικής τιμολόγησης MATRIX, που δεν έχει σχέση ούτε με την πραγματικότητα και την αγορά, ούτε με την κατά τα ανωτέρω εγκεκριμένη τιμολογιακή πολιτική της τράπεζας, δηλαδή την επίσημη.
Γιατί το κάνατε αυτό κ. Στουρνάρα ;
Έπρεπε πάση θυσία να “κρεμάσετε” την Τράπεζα Αττικής στα “μανταλάκια” και να δημιουργήσετε μια αφορμή για να στείλετε το πόρισμα στον Εισαγγελέα ;
Υπάρχει δόλος ή έστω απλή αμέλεια, όταν η διαπιστωθείσα υποτιμολόγηση είναι ένα εφεύρημα των ελεγκτών, που δεν στηρίζεται στα πραγματικά περιστατικά της επίσημης, εγκεκριμένης τιμολόγησης της τράπεζας, αλλά στις θεωρίες συνωμοσίας ενός ανύπαρκτου στην πραγματικότητα, ιδανικού, θεωρητικού μόνο μοντέλου τιμολόγησης ;
Μήπως το κάνατε προκειμένου να διορίσετε τον κ. Πανταλάκη διευθύνοντα σύμβουλο;».

Το τραγικότερο όμως όλων είναι ότι, κατά το ανωτέρω πόρισμα, η ATTICA BANK τιμωρήθηκε από τον SSM και την ΤτΕ του Γιάννη Στουρνάρα, επειδή αποφάσισε να στηρίξει τις δανειοδοτούμενες επιχειρήσεις της κατά την περίοδο της κρίσης, μειώνοντάς τους τα επιτόκια, προκειμένου έτσι, τα δάνειά τους, αντί να κοκκινίσουν, να παραμείνουν ενήμερα.

Δηλαδή, αντί η τράπεζα να επιβραβευθεί, οδηγήθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή και στον Εισαγγελέα, με κύριο επιχείρημα το δήθεν μεγάλο αμάρτημα της υποτιμολόγησης, που εντοπίστηκε στη διαφορά του 0,14%, μεταξύ του μέσου επιτοκίου χορηγήσεων του συνόλου του τραπεζικού συστήματος και του αντίστοιχου της ATTICA BANK.

Με 4,79% τιμολογούσε η ATTICA BANK, έναντι 4,93% του συνόλου του τραπεζικού συστήματος, κε Πρωθυπουργέ. Αυτό λοιπόν, το 0,14% της διαπιστωθείσας, πλασματικής κατ' ουσία υποτιμολόγησης, αποτέλεσε το λόγο της αποστολής του πορίσματος του SSM στην Εξεταστική Επιτροπή και στον Εισαγγελέα.

Το έγκλημα που διαπράχθηκε κατά της ATTICA BANK θα γίνει κατανοητό σε όλο του το μέγεθος, μόλις απαντηθούν τα ερωτήματα που έθεσα στην ανωτέρω Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, τα οποία συνοψίζονται στα εξής :

  • Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει στείλει η ΤτΕ στη Βουλή τα πορίσματα και τις εκθέσεις ελέγχου του Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (SSM), τις αντίστοιχες με αυτή της ATTICA BANK, για τις τέσσερεις συστημικές τράπεζες, καθώς επίσης και όλες οι αναλυτικές, ανά τράπεζα εκθέσεις ελέγχου της BLACKROCK SOLUTIONS 2011 και 2014, για τις τέσσερεις συστημικές τράπεζες; 
  • Και γιατί ο Γιάννης Στουρνάρας δεν έστειλε όλα τα πορίσματα αυτά στον Εισαγγελέα, όπως έπραξε με το αντίστοιχο της ATTICA BANK; Ήταν μήπως τα πορίσματα των 4 συστημικών τραπεζών καλύτερα από αυτό της ATTICA BANK; 
  • Τι λένε οι εκθέσεις των MONITORING TRUSTEΕS των 4 συστημικών τραπεζών για την περίοδο από 01/01/2016 μέχρι και σήμερα, δηλαδή οι εκθέσεις των διεθνών ελεγκτικών εταιρειών που κάνουν τις αξιολογήσεις και τις σχετικές εισηγήσεις στα ζητήματα αναδιαρθρώσεων, αναχρηματοδοτήσεων και διαγραφών μεγάλων δανείων;
  • Βοά όλη η αγορά για το πάρτι που έχει στηθεί με τις αναδιαρθρώσεις και τις διαγραφές σε μεγάλα δάνεια άνω των 10.000.000 ευρώ και με τη διαχείριση των ΜΧΑ (Μεγάλα Χρηματοδοτικά Ανοίγματα). Η ΤτΕ και ο Γιάννης Στουρνάρας δεν έχουν ακούσει τίποτα; 
  • Και για τις διαγραφές δανείων στελεχών και μελών διοικήσεων στις 4 συστημικές τράπεζες, πάλι δεν έχει ακούσει κανείς τίποτα; Δεν γνωρίζει ο κος διοικητής ότι κάποιοι έχουν διαγράψει προσωπικά στεγαστικά τους δάνεια και δάνεια για Φ/Β και αιολικά πάρκα; Έχει ελέγξει η ΤτΕ τα σχετικά πρακτικά ΔΣ με τα οποία έγιναν αυτές οι διαγραφές; Διασταυρώθηκαν τα ονόματα των υπογραφόντων τα πρακτικά με τις διαγραφές, για να διαπιστωθεί ποιοι υπογράφουν και ποιών τα δάνεια διαγράφονται; 
  • Έχει διαβάσει η ΤτΕ, ως έχει υποχρέωση, τις εισηγήσεις των MONITORING TRUSTEΕS των 4 συστημικών τραπεζών; Αληθεύει, ναι ή όχι, ότι όλα τα γνωστά και μη εξαιρετέα μεγάλα σπίτια των Αθηνών, έχουν πολλά Δις κόκκινων δανείων, τα οποία αναχρηματοδοτούν και αναδιαρθρώνουν προκλητικά, παραβιάζοντας κάθε νομοθετικό πλαίσιο και κανονιστική διάταξη της ΤτΕ, με τη συγκάλυψη των MONITORING TRUSTEΕS και των διοικήσεων των τραπεζών; 
  • Στο πόρισμά για την Τράπεζα Αττικής, στιγματίστηκε η διπλή μόχλευση που χρησιμοποιήθηκε στην ΑΜΚ για 60.000.000 περίπου ευρώ. Μπορεί να μας πει η ΤτΕ τι έγινε αντιστοίχως στις 4 συστημικές τράπεζες; Πόσα Δις διπλής μόχλευσης κάλυψαν τις δικές τους ΑΜΚ; Και γιατί αυτές οι περιπτώσεις δεν καταγγέλθηκαν και δεν οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα; 
  • Μου καταγγέλλουν ότι, σε μεγάλη συστημική τράπεζα, εκτός από τη διπλή μόχλευση, έχει προκύψει και ένα άλλο, πρωτοφανές σκάνδαλο σχετικά με την ΑΜΚ. Ότι δηλαδή, πωλήθηκε πακέτο κόκκινων δανείων σε γνωστό Έλληνα εφοπλιστή για 300.000.000 και, στη συνέχεια, η τράπεζα το επαναγόρασε για 500.000.000, με μοναδικό σκοπό να χρησιμοποιήσει το καπέλο των 200.000.000 για τη συμμετοχή του ιδίου εφοπλιστή στην ΑΜΚ. Τα έχει ελέγξει αυτά η ΤτΕ και ο Γιάννης Στουρνάρας, ως έχουν υποχρέωση; Εντάσσεται στον θεσμικό ρόλο της ΤτΕ και του διοικητή της, να επιτρέπουν σε κάποιους να οδηγούν τους δυστυχείς Έλληνες δανειολήπτες να γίνονται εν αγνοία τους μπροστινοί και οχήματα σε τραπεζικές απάτες και ξεπλύματα χρήματος; 

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Ερωτώ όλα τα ανωτέρω, επειδή αφορούν τη διαχειριστική περίοδο του Γιάννη Στουρνάρα στην ΤτΕ και, έτσι, φέρει ο ίδιος ακέραια την ευθύνη και σας ενημερώνω ότι έχω ζητήσει εγγράφως από τον Πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής, κ. Σωκράτη Φάμελο, να προσκομιστούν άμεσα όλα τα συγκεκριμένα αυτά στοιχεία.

Επίσης σας ενημερώνω ότι τίθεται τεράστιο θέμα αστικών και ποινικών ευθυνών για τους MONITORING TRUSTEΕS, που επειδή λογοδοτούν σε πολύ μεγάλα, υπερεθνικά φόρα, θα αναγκαστούν να δώσουν ελληνικά ονόματα και διευθύνσεις, για να γλυτώσουν τις δικές τους ευθύνες.

Μπορεί η όλη αυτή ιστορία, στο τέλος, να οδηγήσει μέχρι και σε ζήτημα μομφής στο πρόσωπό του Γιάννη Στουρνάρα, ενώπιον της ίδιας της ΕΚΤ. Μπορεί η ATTICA BANK να γίνει η ταφόπλακα της θλιβερής, κρατικοδίαιτης καριέρας του Γιάννη Στουρνάρα, που κόστισε πολλά δις στο Ελληνικό Δημόσιο και το τραπεζικό σύστημα.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω ερωτάστε κύριε Πρωθυπουργέ :

1. Έως πότε η Ελληνική Κυβέρνηση θα ανέχεται τα τερτίπια του Κεντρικού Τραπεζίτη, που εγκαλεί αυταρχικά τον Τύπο, που πολιτικολογεί, που χρησιμοποιεί την Τράπεζα της Ελλάδος για να προωθεί τις πολιτικές φιλοδοξίες του, που επίσης την χρησιμοποιεί ως «οχυρό» των οικογενειακών συμφερόντων του και που αποτελεί το «όχημα» πολλών νταβατζήδων που φαντασιώνονται να οδηγήσουν την Κυβέρνηση σας σε πτώση;

2. Προτίθεστε να προχωρήσετε σε λεπτομερή ενημέρωση του Προέδρου της ΕΚΤ κου Μάριο Ντράγκι, για όλες τις ανωτέρω καταγγελλόμενες πράξεις και παραλήψεις του Γιάννη Στουρνάρα κατά την άσκηση των καθηκόντων του, που εξυπηρετούν συμφέροντα ιδιωτών, σε βάρος του εθνικού μας συμφέροντος, του τραπεζικού μας συστήματος και της χειμαζόμενης Ελληνικής κοινωνίας;

3. Τι προτίθεστε να πραξετε τώρα που αποκαλύφθηκε ότι η ιστορία με το πόρισμα του SSM ήταν ένα στημένο παιχνίδι του Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος είχε το θράσος να ομολογήσει στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ότι δεν υπολογίζει ούτε ακόμη το νόμο και, έτσι, θα αποφασίσει αυτός ποιοι πρέπει να είναι εφεξής οι μέτοχοι της τράπεζας;

4. Έχετε αντιληφθεί τι έπραξε με τη μεθόδευση της πλασματικής στην ουσία υποτιμολόγησης που αναφέρεται στο πόρισμα του SSM, για την οποία, η όλη φασαρία, έγινε τελικά για μια ασήμαντη διαφορά της τάξης του 0,14%;

5. Γνωρίζετε ότι στην τράπεζα, σήμερα, δεν συνεδριάζει η επιτροπή πιστοδοτήσεων, με αποτέλεσμα στο τέλος του μήνα να κινδυνεύουν να μην ανανεωθούν τα όρια των πελατών και δεκάδες επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, να τιναχθούν έτσι στον αέρα; Γνωρίζετε ότι αυτό θα αναγκάσει την τράπεζα να οδηγηθεί σε νέα ανακεφαλαιοποίηση, στην οποία ο Γιάννης Στουρνάρας θα επιτρέψει εκβιαστικά να συμμετέχουν μόνον οι μέτοχοι της δικής του επιλογής και προτίμησης;

6. Έχετε αντιληφθεί ότι όλη αυτή η ιστορία μεθοδεύθηκε από τον Γιάννη Στουρνάρα, ακριβώς για τον σκοπό αυτό, δηλαδή για τον αφελληνισμό και της ATTICA BANK, για να μη διαθέτει έτσι η κυβέρνηση έναν αμιγώς ελληνικό και μη ελεγχόμενο από Βρυξέλλες και Βερολίνο, τραπεζικό, επενδυτικό και αναπτυξιακό βραχίονα;

7. Γνωρίζετε ότι, κατά την ένορκη κατάθεσή του ως μάρτυρας στην ανωτέρω Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ο Γιάννης Στουρνάρας διέπραξε το αδίκημα της ψευδορκίας, όταν διαβεβαίωνε το σώμα ότι, η φυγή καταθέσεων (bank run) από την ATTICA BANK, κατά το πρόσφατο διάστημα της ιστορίας του πορίσματος του SSM, ανήλθε σε 70.000.000 ευρώ ενώ, στην πραγματικότητα, αυτή ξεπέρασε τα 200.000.000 ευρώ, με αποτέλεσμα έτσι να κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή η ασφάλεια των καταθέσεων, η ρευστότητα και η αξιοπιστία της τράπεζας στην αγορά; Γνωρίζετε ότι όλα αυτά δεν θα είχαν ποτέ συμβεί, αν η ΤτΕ του Γιάννη Στουρνάρα δεν είχε προβεί στις ανωτέρω μεθοδεύσεις κατά της ATTICA BANK και, μάλιστα, την ώρα που καλύπτει με πρωτοφανή προκλητικότητα τις ανταγωνίστριες της, συστημικές τράπεζες;
Και, τέλος, αν τα γνωρίζετε, τι προτίθεστε να πράξετε;

Ο ερωτών Βουλευτής
Νίκος Ι. Νικολόπουλος
Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος 


Επιστολή - Αναφορά του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη στον ευρωπαίο κεντρικό τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι με την οποία καταγγέλλει “έργα και ημέρες” του Γιάννη Στουρνάρα στην ΤτΕ

Επικροτεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την απαξίωση και τη φίμωση του Τύπου;

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, δεν είναι μόνο ο εκφραστής της ενιαίας τραπεζικής πολιτικής στην Ευρώπη, αλλά υποθέτω και εκφραστής του ευρωπαϊκού πολιτισμού και των ελευθεριών τις οποίες στηρίζετε. Εδώ και καιρό όμως, φαίνεται πως ο κεντρικός τραπεζίτης στην Αθήνα, χρησιμοποιεί την Τράπεζα για να εκφράσει προσωπικά του συμφέροντα, πράγμα το οποίο είναι αντίθετο με τον ελληνικό νόμο που προβλέπει πως τέτοιες συμπεριφορές οδηγούν ακόμη και σε έκπτωση από το αξίωμα.

Πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδος, έβγαλε επίσημη ανακοίνωση, με την οποία απαντούσε σε θέμα που αφορά τη σύζυγο του κυρίου Στουρνάρα και την εμπλοκή της με τη Δικαιοσύνη. Έτσι ανάμεσα σε ανακοινώσεις για την τραπεζική πολιτική και τα σοβαρά θέματα της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής, μπορεί οποιοσδήποτε σήμερα να δει στο site της κεντρικής τράπεζας, ανακοίνωση ότι η κυρία Στουρνάρα συκοφαντείται, σαν να είναι η σύζυγος του κεντρικού τραπεζίτη αυτή που διοικεί την Τράπεζα και οι εμπλοκές της με την Δικαιοσύνη είναι υποθέσεις της Τράπεζας και της ΕΚΤ και όχι προσωπικά της θέματα.

Η κυρία Στουρνάρα ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη, γιατί η εταιρεία της έχει εισπράξει από το Κέντρο Λοιμοδών Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) εκατομμύρια ευρώ για καμπάνιες που δεν έπρεπε να έχει αναλάβει σύμφωνα με πόρισμα Ελεγκτών του υπουργείου Υγείας. Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας, οι εισαγγελείς έκαναν πρόσφατα έφοδο και έρευνα στην εταιρεία της.

Στην αποκάλυψη αυτών των στοιχείων, δηλαδή τη δημοσιοποίηση των πορισμάτων ελέγχου και του προβληματικού διαγωνισμού, πρωτοστάτησε το περιοδικό HOT DOC του οποίου είμαι εκδότης. Στα δημοσιεύματα αυτά που βασίζονται σε συμπεράσματα επίσημων αρχών και αφορούν όχι μόνο την κυρία Στουρνάρα αλλά και άλλες εταιρείες που φαίνεται να διασπάθησαν δημόσιο χρήμα, η κυρία Στουρνάρα δεν έδωσε ποτέ επίσημες απαντήσεις.

Στις 11 Οκτωβρίου, ο Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος είχε κληθεί να καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής (η Επιτροπή έχει από το Ελληνικό Σύνταγμα θεσμικό ρόλο εισαγγελέα), ρωτήθηκε για τα δημοσιεύματα που αφορούν την υπόθεση της συζύγου του και κυρίως για το δημοσίευμα που υποστηρίζει πως ματαιώθηκαν τέσσερις έρευνες για αυτό το σκάνδαλο. Αντί απάντησης, ο κύριος Στουρνάρας επετέθηκε στους έλληνες βουλευτές με υποτιμητικές φράσεις (είπε συγκεκριμένα απευθυνόμενος στον ενικό σε βουλευτή «ξέρω καλά ποιός είσαι εσύ») και κατηγόρησε τον ερωτώντα πως «δεν είναι τιμητικό για τη Βουλή να αναφέρεται και να διαβάζει αυτό το περιοδικό».

Το θέμα όπως καταλαβαίνετε δεν είναι η αγένεια του κυρίου Στουρνάρα, αλλά ο τρόπος που αντιμετωπίζει τον Τύπο που δεν του αρέσει. Μέσα στην ίδια τη Βουλή η οποία έχει θεσμοθετήσει την ελευθερία του Τύπου και τη διαφύλαξή της, ο κύριος Στουρνάρας ξεπερνώντας ή μάλλον χρησιμοποιώντας το θεσμικό του ρόλο, προχώρησε σε προγραφές και κατηγορίες, προσβάλοντας όχι εμένα και το περιοδικό αλλά την ίδια τη λειτουργία του Τύπου. Σύμφωνα με τον κύριο Στουρνάρα λοιπόν δεν υπάρχει Τύπος και ελευθερία, αλλά ανεκτός ή μη ανεκτός, αρεστός ή μη αρεστός Τύπος.

Είμαι γεμάτος ερωτήματα για το αν αυτή η συμπεριφορά βρίσκει σύμφωνη την ΕΚΤ και την ευρωπαϊκή κουλτούρα ελευθερίας και ελευθεροτυπίας. Για το αν ο κύριος Στουρνάρας θεωρεί την κεντρική τράπεζα ιδιοκτησία του και πολύ περισσότερο φρούριο με το οποίο επιτίθεται σε όποιον ασκεί κριτική και δημοσιεύει πράγματα που δεν του αρέσουν.

Δεν έχει τόση σημασία να προσθέσω πως είμαι ένας βραβευμένος διεθνώς δημοσιογράφος ο οποίος αρθρογραφεί στις μεγαλύτερες εφημερίδες του κόσμου, αφού η ελευθερία του Τύπου είναι θέμα που αφορά κάθε δημοσιογράφο και κάθε γνώμη.

Η στάση του κυρίου Στουρνάρα προσβάλει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Είναι χαρακτηριστικό πως όταν στην Επιτροπή της Βουλής ρωτήθηκε από βουλευτές γιατί παραχωρεί γεύματα επισήμως στο κτήριο της ΤτΕ στον υπόδικο για διακίνηση μαύρου χρήματος, Σταύρο Παπασταύρου ο οποίος είναι κεντρικό πρόσωπο στη λίστα Λαγκάρντ και τα Panama Papers, απάντησε με υπερφίαλο ύφος, πως θα καλεί όποιον θέλει. Είμαι σίγουρος πως οι συναλλαγές της ΕΚΤ δεν άλλαξαν περιλαμβάνοντας δραστηριότητες όχι και τόσο νόμιμες ώστε να είναι τόσο απαραίτητοι υπόδικοι και πρόσωπα που έχουν απασχολήσει με προκλητικό τρόπο την κοινή γνώμη όπως ο κύριος Παπασταύρου.

Ο κύριος Στουρνάρας φροντίζει να δείχνει κάθε μέρα πως είναι κράτος εν κράτει προκαλώντας το δημόσιο αίσθημα. Καθημερινά απασχολεί τον Τύπο με δημοσιεύματα που τον φέρουν να σχεδιάζει σε μυστικά δείπνα την άνοδο στο πρωθυπουργικό αξίωμα.

Είναι υπόθεση της ΕΚΤ, το πώς και το αν θα περιορίσει τον κύριο Στουρνάρα. Η προσπάθεια απαξίωσης και φίμωσης του Τύπου όμως και οι προσβλητικές αναφορές σε έντυπα ανάλογα με τις προτιμήσεις του και κυρίως τα συμφέροντά του, είναι υπόθεση Δημοκρατίας και οφείλετε να τη διαφυλάξετε.

Με τιμή
Κώστας Βαξεβάνης
Δημοσιογράφος-εκδότης HOT DOC

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates