.

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΕΞΩΣΗ ΣΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ !!!

ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΣΥΝΕΝΑΙΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ
Την απόκτηση του ελέγχου μιας εταιρείας που δεν εξυπηρετεί δάνεια αλλά κρίνεται βιώσιμη χωρίς τη συναίνεση των υφιστάμενων μετόχων ζητούν οι τράπεζες !!!


















Ριζικές αλλαγές στην πτωχευτική διαδικασία προωθεί στο πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων το υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνεργασία με τα οικονομικά υπουργεία, με στόχο τη διάσωση επιχειρήσεων που βρίσκονται στα πρόθυρα πτώχευσης, ωστόσο κρίνεται ότι μπορούν να επιβιώσουν μέσω της αναδιάρθρωσης των δανείων τους και υπό νέα διοίκηση.

Η ανάγκη αλλαγών στη διαδικασία αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων έχει τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Αθήνας-δανειστών από την περίοδο της πρώτης αξιολόγησης.


Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, έχουν καταθέσει πρόταση και ζητούν το εξής: Οταν μία εταιρεία δεν εξυπηρετεί τα δάνειά της για ικανό χρονικό διάστημα, πάνω από ένα έτος, τότε να δίνεται η δυνατότητα να αναλαμβάνουν τον έλεγχό της οι πιστωτές, χωρίς να απαιτείται η συναίνεση των υφιστάμενων μετόχων της επιχείρησης.

Παράλληλα και καθώς προωθούνται οι αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο, τραπεζικές πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι «οι αλλαγές που προωθούνται θα παρέχουν ευκαιρίες σε όσες επιχειρήσεις διαπιστώνεται ότι υπάρχει προοπτική ανάκαμψης και μέσω της διαδικασίας άμεσης επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης(pre-pack)».

Σε αυτό το επίπεδο, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως το παράδειγμα της διάσωσης του Μαρινόπουλου απέδειξε ότι το θεσμικό πλαίσιο δεν είναι έτοιμο για δράσεις άμεσου και ουσιαστικού χαρακτήρα με στόχο τη σωτηρία παραγωγικών παρά την υπερχρέωσή τους επιχειρήσεων.


Οι αλλαγές θεωρούνται από τις τράπεζες αλλά και από τις εποπτικές αρχές απαραίτητες, διότι συνδέονται άμεσα με τη γρήγορη αντιμετώπιση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων. Πηγές, μάλιστα, αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι πρόκειται για ζήτημα «ζωής ή θανάτου» για δεκάδες επιχειρήσεις, οι οποίες από το παραγωγικό τους μοντέλο και προϊόν κρίνονται βιώσιμες, ωστόσο το παρωχημένο θεσμικό πλαίσιο τις οδηγεί στο λουκέτο.

Με βάση τις προκαταρκτικές συζητήσεις που έχουν γίνει για το θέμα μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών, οι αλλαγές που προωθούνται στην πτωχευτική διαδικασία των επιχειρήσεων πρέπει να είναι έτοιμες και να περάσουν από το Κοινοβούλιο το αργότερο έως το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το θέμα αναμένεται να απασχολήσει τις συναντήσεις με τους θεσμούς ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης και εντείνονται οι πιέσεις για άμεση διευθέτησή του από τις εποπτικές αρχές εντός και εκτός των συνόρων.


πηγη: euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates