.

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

ΤΟ ΒΡΩΜΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΣΠΑ 2014-2020 !!!

ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΡΤΕΛ ΤΩΝ ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΩΝ ΜΕ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ
Κόλαφος από την Κομισιόν: Παγώνει η χρηματοδότηση προς την Ελλάδα για το Ταμείο Συνοχής 2014-2020 !!!



ΟΙ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΙ ΜΑΝΔΑΡΙΝΟΙ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ & ΤΩΝ ΚΑΡΤΕΛ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ !!! 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να «παγώσει» όλες τις πληρωμές που εντάσσονται στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης /Ταμείο Συνοχής για την Ελλάδα, για τα προγράμματα ΕΣΠΑ 2014-2020.

Αυτό προκύπτει από ένα εσωτερικό έγγραφο που δημοσίευσε την Τρίτη το «New Europe» και που φέρει την υπογραφή του Γουόλτερ Ντεφάα, του Γενικού Διευθυντή Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Ο λόγος για την διακοπή αυτή είναι σύμφωνα με το ρεπορτάζ η έρευνα της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία αφορά τη χειραγώγηση των διαδικασιών υποβολής προσφορών για τα μεγάλα έργα υποδομής.



(πηγή: New Europe)


Η επιστολή αυτη κυκλοφόρησε εσωτερικά στα στελέχη της ΕΕ στις 17 Ιουνίου, αλλά η ανακοίνωση της απόφασης δεν αναμένεται πριν ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, ολοκληρώσει το ταξίδι του στην ελληνική πρωτεύουσα, αλλά σίγουρα πριν την εξέταση της υπόθεσης στις 21 Ιουλίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να απαντήσει σε σχετική ερώτηση του «New Europe» αναφορικά με το εάν ο κ. Γιούνκερ έχει συζητήσει το θέμα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ή για το ύψος των κονδυλίων που «παγώνουν» με την απόφαση αυτή.

Σύμφωνα με την επιστολή, οι ελληνικές αρχές που εργάζονται για την υπόθεση αυτή έχουν «ήδη εντοπίσει τις εταιρείες που συμμετείχαν στη σύμπραξη μεγάλων εταιριών κατασκευής που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.»

Το «καρτέλ» ήταν ενεργό για πάνω από 27 χρόνια, από το 1989, στον τομέα της οδοποιίας, των σιδηρόδρομων, του μετρό, και στα έργα παραχώρησης.

Ο Γενικός Διευθυντής επιβεβαιώνει ότι ορισμένα από αυτά τα έργα «έχουν σίγουρα συγχρηματοδοτηθεί από τα ταμεία της ΕΕ».

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του «New Europe», αξιωματούχος στο γραφείο του Έλληνα Πρωθυπουργού χαρακτήρισε το έγγραφο αυτό ως «ένα από τα χιλιάδες εσωτερικά έγγραφα που κυκλοφορούν», και ενημέρωσε ότι υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν διαβεβαιώσει την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν σκοπεύουν να «χειριστούν το θέμα με αυτόν τον τρόπο».

Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού στις 17 Μαΐου παρέπεμψε σήμερα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όταν ρωτήθηκε από το ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με δημοσίευμα τoυ κοινοτικού εντύπου New Europe, που επικαλείται εσωτερικό έγγραφο της Επιτροπής, με το οποίο ζητείται η αναστολή κοινοτικών κονδυλίων προς την Ελλάδα, λόγω στρέβλωσης ανάθεσης έργων δημοσίων συμβάσεων.
Σύμφωνα με το εσωτερικό έγγραφο της Επιτροπής που επικαλείται το New Εurope ότι έχει περιέλθει στην κατοχή του, η Επιτροπή σκοπεύει να προχωρήσει σε αναστολή των κοινοτικών κονδυλίων από το ευρωπαϊκό ταμείο περιφερειακής ανάπτυξης της περιόδου 2014-2020 προς την Ελλάδα, διότι διαπιστώνει στρέβλωση στην ανάθεση δημοσίων συμβάσεων για μεγάλα κατασκευαστικά έργα.

Η απάντηση του εκπροσώπου της Επιτροπής, σχολιάζοντας το δημοσίευμα ήταν η εξής:
«Δεν σχολιάζουμε διαρροές. Γνωρίζουμε την υπόθεση. Είναι πρώτα απ’ όλα θέμα των ελληνικών αρχών, όπως έχει ήδη ανακοινώσει με δελτίο Τύπου που εξέδωσε στις 17 Μαΐου η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η Επιτροπή έχει ζητήσει λεπτομέρειες από τις ελληνικές αρχές, σχετικά με την υπόθεση και θα την εξετάσει, μόλις συλλέξει όλες τις πληροφορίες».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο αναστολής ευρωπαϊκών κονδυλίων, η Επιτροπή τονίζει ότι είναι έτοιμη να πράξει τα δέοντα όταν αποσαφηνιστούν τα γεγονότα. «Δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το στάδιο», ανέφερε ο εκπρόσωπός της.

Σύμφωνα με την εσωτερική επιστολή της Επιτροπής που επικαλείται η New Εurope, οι ελληνικές αρχές που εξετάζουν την υπόθεση, έχουν εντοπίσει μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες που συμμετέχουν σε καρτέλ που λειτουργεί από το 1989 στο τομέα των κατασκευών αυτοκινητοδρόμων, σιδηροδρόμων και μετρό, κάποια εκ των οποίων έχει συγχρηματοδοτήσει η ΕΕ.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομίας

Συνεχίζονται απρόσκοπτα τα προγράμματα ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020, βάσει των εγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Αυτό υπογραμμίζει το υπουργείο Οικονομίας, αναφορικά με δημοσιεύματα περί «αντίδρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», στην έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για ενδεχόμενη ύπαρξη καρτέλ στον κατασκευαστικό κλάδο.

Συγκεκριμένα το υπουργείο διευκρίνισε τα ακόλουθα:

1. Η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού βρίσκεται σε εξέλιξη και το πόρισμά της αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα. Αφορά συμβάσεις μεγάλων δημοσίων έργων των προηγούμενων τεσσάρων προγραμματικών περιόδων.
2. Οι ελληνικές αρχές σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρακολουθούν το θέμα, και θα προβούν σε όλες τις διορθωτικές κινήσεις που απαιτούνται και προβλέπονται στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς σε σχέση με τις υπό έρευνα συμβάσεις.
3. Ως εκ τούτου, τα προγράμματα ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 συνεχίζονται απρόσκοπτα βάσει των εγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.


Πηγή: Κόλαφος από την Κομισιόν: Παγώνει η χρηματοδότηση προς την Ελλάδα για το Ταμείο Συνοχής 2014-2020 | iefimerida.grhttp://www.iefimerida.gr/news/273594/kolafos-apo-tin-komision-pagonei-i-hrimatodotisi-pros-tin-ellada-gia-tameio-synohis-2014#ixzz4CIAYrjuE

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates