.

Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

ΑΠΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ 62.000 ΕΚΚΡΕΜΩΝ ΕΦΑΠΑΞ !!!

ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Η ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΦΑΠΑΞ ΠΑΡΟΧΗΣ
Τρεις έως τέσσερις μήνες επιπλέον θα περιμένουν οι 62.000 συνταξιούχοι για να εισπράξουν το ψαλιδισμένο εφάπαξ , σαν να μην έφτανε η τριετής αναμονή τους στην ουρά, καθώς δεν είχε αποφασιστεί το μαθηματικό μοντέλο βάσει του οποίου θα υπολογίζονται στο εξής τα εφάπαξ !!!




















Η εγκύκλιος για το νέο τρόπο υπολογισμού θα εκδοθεί αμέσως μετά την εγκύκλιο για την περικοπή του ΕΚΑΣ για 70.000-90.000 χαμηλοσυνταξιούχους η οποία μπορεί και αύριο να αποσταλεί στα ταμεία.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ που θα εφαρμοστεί για όσους αποχώρησαν μετά την 1/9/ 2013 απαιτεί νέα υποβολή δικαιολογητικών επειδή λόγω της τριετούς
καθυστέρησης πρέπει να αναζητηθεί η νέα 5ετία ,η οποία θα αποτελέσει τη βάση υπολογισμού της παροχής.

Σύμφωνα με τα στελέχη του ταμείου πρόνοιας του δημοσίου δεν είναι εύκολο τα νέα δικαιολογητικά να τύχουν άμεσης επεξεργασίας λόγω των θερινών αδειών.Από τα 34.000 εφάπαξ του στενού δημοσίου τομέα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα (το σύνολο των εκκρεμών αιτήσεων ανέρχεται σε 62.000), τα 29.000 απαιτούν την υποβολή νέων δικαιολογητικών , κάτι που σημαίνει ότι η καταβολή τους θα αρχίσει από το Σεπτέμβριο.

Τα νέα εφάπαξ θα είναι μειωμένα 12% έως 18% επιπλέον των μνημονιακών περικοπών (38,14% στους παλαιούς ασφαλισμένους), σε σύγκριση με όσους έφυγαν μέχρι τον
Αύγουστο του 2013 με την ίδια ασφαλιστική ταυτότητα. Τα νέα εφάπαξ του δημοσίου θα κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 25.000 ευρώ.

Η καταβολή των εκκρεμών εφάπαξ θα καλυφθεί από το κονδύλι που έχει ήδη συγκεντρώσει το ταμείο ύψους 400 εκατ. ευρώ καθώς και από το κονδύλι ύψους 663 εκ ευρώ που θα προέλθει από την εκταμίευση της δόσης και προορίζεται για την κάλυψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

Σύμφωνα με το ταμείο πρόνοιας, όταν ξεμπλοκάρει το σύστημα είναι εφικτό να καταβάλλονται 3 χιλιάδες εφάπαξ το μήνα.

Περισσότερο χαμένοι από το νέο τρόπο υπολογισμού βγαίνουν κυρίως δημόσιοι υπαλληλοι, ξενοδοχο-υπάλληλοι, εργαζόμενοι στα λιπάσματα, λιμενεργάτες κ.α. όσοι φεύγουν με πολλά χρόνια και με υψηλές εισφορές.

Σημαντικές θα είναι οι μειώσεις σε Ταμεία όπως το ΤΑΔΚΥ (δημοτικοί υπάλλη­λοι), όπου το εφάπαξ υπολογίζεται με βάση την επικουρική σύνταξη.
Για τον χρόνο ασφάλισης από 1/1/2014 και μετά καθιερώνεται νέο σύστημα ατομικών μερίδων και προκαθορισμένων εισφορών νοητής κεφαλαιοποίησης.

Το εφάπαξ θα υπολογίζεται με έναν περίπλοκο μαθηματικό τύπο και θα ισούται «με τη συσσωρευμένη αξία των εισφορών κατά την ημερομηνία αποχώρησης, με πλασματικό ποσοστό επιστροφής, που προκύπτει από την ετήσια ποσοστιαία μεταβολή των συντάξιμων αποδοχών των ασφαλισμένων».Με τον νέο νόμο καταργείται η προκαταβολή της εφάπαξ παροχής.

πηγη: bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates