.

Σάββατο 9 Απριλίου 2016

Η ΕΚΤ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ, ΚΟΚΚΙΝΩΝ & ΠΡΑΣΙΝΩΝ !!!

Η ΠΩΛΗΣΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ, ΘΑ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Η ΕΚΤ 
Μήνυμα για τις πιέσεις που πρόκειται να ασκηθούν από πλευράς ΕΚΤ για την επιτάχυνση της ενεργητικής διαχείρισης των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών, κρύβουν οι επισημάνσεις του Mario Draghi στην ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας !!!




Υπενθυμίζοντας, παράλληλα, τα γεγονότα του δραματικού 2015 για τις ελληνικές τράπεζες, ο επικεφαλής της ΕΚΤ υποδεικνύει εμμέσως την κρισιμότητα της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης ώστε να αποτραπεί ένα καταστροφικό δις εξαμαρτείν.

Περιγράφοντας ένα αβέβαιο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, το οποίο, όπως αναφέρεται στην έκθεση, θέτει ερωτηματικά για την ικανότητα της Ευρώπης να αντέξει νέα σοκ, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, επισημαίνει ότι:

α) οι συνθήκες ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών βελτιώθηκαν ουσιωδώς μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίησή τους το τελευταίο τρίμηνο του 2015, και ότι

β) η ΕΚΤ θα συνεχίσει να μετέχει ενεργά στις προσπάθειες διασφάλισης ενός υγιούς και ανθεκτικού τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα.


Έχοντας ήδη περιγράψει την Οδύσσεια των ελληνικών τραπεζών το 2015 και τη στήριξή τους από πλευράς ΕΚΤ, οι επισημάνσεις του Mario Draghi δίνουν σαφές μήνυμα ότι η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να διαφυλάξει το «κέρδος» από την έγκαιρη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, πιέζοντας προς κάθε κατεύθυνση ώστε να μην κινδυνεύσει ξανά η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Πόσω μάλλον όταν διατυπώνει αμφιβολίες για το κατά πόσον το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα (που φέτος περνά από stress test) και η Ευρώπη συνολικά μπορούν να αντέξουν νέα πιθανά σοκ στο σημερινό ρευστό παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον.

Η «κατοχύρωση» του κέρδους της ανακεφαλαιοποίησης για τη ρευστότητα και την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών εξαρτάται αφενός από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και το κλίμα πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα, αφετέρου από την «στιβαρή» αντιμετώπιση του όγκου των «κόκκινων» δανείων. Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη επίσκεψή της στην Ελλάδα μετά την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, στις αρχές Φεβρουαρίου 2016, η επικεφαλής του SSM, Daniele Nouy, απαίτησε γρήγορα αποτελέσματα στο μέτωπο των «κόκκινων» δανείων, επισημαίνοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν δείξει όρεξη να λύσουν το θέμα.

Στην παρούσα φάση, οι ελληνικές τράπεζες έχουν, πέραν της νομοθεσίας που προβλέπει τις πλατφόρμες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, και την εφαρμοστική πράξη του διοικητή της ΤτΕ για την καθετοποιημένη διαχείριση των προβληματικών δανείων.

Ωστόσο, λείπει το ευρύτερο νομοθετικό πλαίσιο που αποτελεί μέρος μιας διαπραγμάτευσης που παρουσιάζει πολλά «βραχυκυκλώματα» προς την αξιολόγηση. Το γεγονός ότι κυβέρνηση και δανειστές έχουν μεγάλη απόσταση στη διαπραγμάτευση για τα «κόκκινα» δάνεια, έχει ως αποτέλεσμα οι τράπεζες:

- να μην γνωρίζουν αν θα μπορούν να πωλούν και δάνεια ενήμερα μαζί με μη εξυπηρετούμενα (κάτι που αποτελεί διεθνή πρακτική ώστε να ενισχύονται οι τιμές των χαρτοφυλακίων προς πώληση),
- τι θα γίνει με τη δυνατότητα πωλήσεων δανείων λιανικής (στεγαστικών, καταναλωτικών, μικρών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών), αλλά και
- αν θα υπάρξουν βελτιώσεις στους νόμους Κατσέλη και Δένδια.

Κάπως έτσι, ευελπιστούν σε «ξεμπλοκάρισμα» του θέματος των «κόκκινων» δανείων το καλοκαίρι. Την ίδια στιγμή, βεβαίως, ο χρόνος που χάνεται είναι πολύτιμος. Ειδικά τα επιχειρηματικά «κόκκινα» δάνεια, τα οποία ανέρχονται σε 60 δις. ευρώ ή 36% του ΑΕΠ, απειλούν με κλείσιμο περισσότερες επιχειρήσεις, οδηγώντας σε εκτεταμένη καταστροφή του παραγωγικού ιστού και απομακρύνοντας πολύ την ανάπτυξη.

Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates