.

Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

ΒΡΟΧΗ ΤΑ ΛΟΥΚΕΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ !!! ΚΛΕΙΝΕΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ !!!

ΜΑΧΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΔΙΝΕΙ Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ ΑΠΑΝΩΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
9.812 επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο από 1/1/2016 έως 22/3/2016 και πάνω από 9.000 σκέφτονται να φύγουν στο εξωτερικό, αλλά κάποιοι συνεχίζουν να βλέπουν ακόμη την ανάπτυξη να έρχεται !!!
















Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει η Ηλεκτρονική Αθηνών μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες στην χώρα μας, η οποία μέχρι και πρότινος είχε καταφέρει να επιβιώσει έναντι των πολυεθνικών. Σήμερα η εταιρεία βρίσκεται ίσως στην κρισιμότερη καμπή της ιστορίας με τον ιδιοκτήτη της Γιάννη Στρούτση να δίνει την ύστατη μάχη για την διάσωση της.

Ήδη η Ηλεκτρονική Αθηνών, γνωστή για το πιο δημοφιλές σλόγκαν της «Έλα Αλέκο» προχωρά σε κλείσιμο καταστημάτων (Ηράκλειο Κρήτης Ορεστιάδα), περικοπές μισθών και γενικότερα σε μια πολιτική συρρίκνωσης που έχει ξεκινήσει από το 2012 και αναμένεται να κορυφωθεί μέσα στους επόμενους μήνες.


Το 2014, σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει το οικονομικό σκόπελο, ο κ. Στρούτσης είχε ζητήσει από τους εργαζόμενους της αλυσίδας, να προσφέρουν ένα μισθό για την διάσωση της Ηλεκτρονικής.

Η είδηση είχε προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην αγορά, οδηγώντας τον κ. Στρούτση να δώσει εξηγήσεις υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη πρόταση δεν είναι δεσμευτική.

O κ. Στρούτσης πάντως αναγκάστηκε να βάλει αρκετές φορές το χέρι στην τσέπη καλύπτοντας αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (η τελευταία ήταν το 2014) με στόχο η εισηγμένη να αναδιαρθρώσει τα βραχυπρόθεσμα δάνειά της σε μακροπρόθεσμα και να αντλήσει κάποια επιπλέον χρηματοδότηση.

Αν και για την οικονομική πορεία της Ηλεκτρονικής Αθηνών δεν έχουμε πρόσφατα στοιχεία, στην τελευταία οικονομική κατάσταση που αφορά το εξάμηνο της χρήσης 2013-2014
ο Όμιλος παρουσίασε νέα κάμψη πωλήσεων κατά 16,5% στα 43 εκατ. ευρώ.

Το λειτουργικό αποτέλεσμα (EBITDA) ήταν ζημιογόνο (-1,6 εκατ. ευρώ) και η καθαρή ζημία διαμορφώθηκε στα 4,88 εκατ. ευρώ (έναντι 3,15 εκατ. το αντίστοιχο χρονικό διάστημα της προηγούμενης χρήσης).

Στις 31/12/2013 τα ίδια κεφάλαια ήταν αρνητικά (-11 εκατ. ευρώ), ενώ οι ελεύθερες ταμειακές ροές ήταν θετικές και υπερέβησαν τα 2,7 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα τα διαθέσιμα να αυξηθούν στα 6,4 εκατ. ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν - χωρίς ωστόσο να είναι κάτι το οποίο μπορεί εύκολα να διασταυρωθεί ότι πλέον το μερίδιο αγοράς της είναι οριακά πάνω από το 10%.

Η υποχώρηση των μεριδίων, σχετίζεται και με την συνολική πορεία της αγοράς ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών η οποία από το 2007 υποχωρεί κατά 45% με τα δύο τελευταία χρόνια να δείχνει σημάδια βελτίωσης.

Να σημειωθεί πως ο τζίρος του εν λόγω κλάδου υπολογίζεται σήμερα σε 1,4 δισ. ευρώ (1,9 δισ. ευρώ εάν συμπεριληφθεί η κατηγορία της κινητής τηλεφωνίας) έναντι 3,2 δισ. ευρώ που διαμορφωνόταν εννέα χρόνια πριν.


Το ξεκίνημα

Ο Γιάννης Στρούτσης απέκτησε την αλυσίδα Ηλεκτρονική το 1989, η οποία προϋπήρχε από τη δεκαετία του '50. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να την κάνει την μεγαλύτερη αλυσίδα στην χώρα.

Οι επιλογές του όμως, στην πορεία, δεν στέφθηκαν πάντα με επιτυχία.

Η εξαγορά της βορειοελλαδίτικης αλυσίδας Σαραφίδη η οποία επιβάρυνε τον Όμιλο αλλά και η επέκταση στο εξωτερικό, είχαν δυσμενείς επιπτώσεις.

Και αυτό γιατί την στιγμή που η στόχευση θα έπρεπε να ήταν η ελληνική αγορά το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε αλλού με αποτέλεσμα πολυεθνικές να καταφέρουν να κάνουν γερό μπάσιμο στην Ελλάδα.

Από το 2011 ο επιχειρηματίας υπολογίζεται ότι έχει κλείσει πάνω από 15 καταστήματα, έχει μειώσει μισθούς και τις λειτουργικές δαπάνες του πάνω από 20%.

Πλήγμα για την αλυσίδα αποτέλεσε και το πρόστιμο- μαμούθ, ύψους 74 εκατ. ευρώ που της επεβλήθη για εικονικές συναλλαγές.

Από την πρώτη στιγμές ο κ. Στρούτσης υποστήριζε ότι όλες οι αγορές και οι πωλήσεις της Ηλεκτρονικής ήταν και είναι πραγματικές, τονίζοντας ότι η εταιρία κατέβαλε τον αναλογούντα ΦΠA μέσω των προβλεπόμενων τραπεζικών λογαριασμών.

Τελικά κατάφερε το πρόστιμο μειώθηκε στο 1,5 εκατ. ευρώ.

πηγη: insider.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates