.

Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΠΝΙΓΟΥΝ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ !!!

Η ΠΩΛΗΣΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΣΕ FUNDS ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΝΕΑ ΛΟΥΚΕΤΑ ΕΝΩ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΧΕΡΙΑ
Την ώρα που ήδη μια στις δύο επιχειρήσεις σκέφτεται είτε να βάλει λουκέτο είτε να μεταφέρει την έδρα της στο εξωτερικό !!!















Τα πάνω κάτω έρχονται στην μικρή επιχειρηματικότητα με την απελευθέρωση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων που απαιτούν οι δανειστές. Επιχειρήσεις θα κλείσουν και άλλες θα αλλάξουν χέρια με άγνωστη κατάληξη με την ένταξη όλων των επιχειρηματικών δανείων (ενήμερων και ληξιπρόθεσμων) στα πακέτα που θα βγουν προς πώληση με στόχο την αύξηση του τιμήματος για τις τράπεζες στις επικείμενες τιτλοποιήσεις.


Το αίτημα απελευθέρωσης της πώλησης και των ενήμερων δανείων, αυτό σε πρώτη φάση αφορά κυρίως στα χαρτοφυλάκια των επιχειρηματικών δανείων, η ενεργή αντιμετώπιση των οποίων επείγει, για να απελευθερωθούν από το βάρος τους οι τράπεζες. Τί σημαίνει όμως για τις επιχειρήσεις;

Μέσα από την πώληση των δανείων τους θα αλλάξουν χέρια δεκάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις, που θα «αξιοποιηθούν» κατά το δοκούν από τους νέους ιδιοκτήτες τους, με κριτήριο όχι την διατήρησή τους, αλλά την εξασφάλιση ρευστότητας στα funds που θα κατέχουν τα δάνειά τους.

Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που έχουν κόκκινα δάνεια φτάνουν τις 120.000 και το σύνολο των δανείων τους ανέρχονται σε 20,5 δισ. ευρώ και οι 6.000 μεσαίες επιχειρήσεις έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη 28,5 δισ. ευρώ

Από το συνολικό ύψος των 60 δις. που είναι τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια μόνο τα 11 δισ. αφορούν οφειλές 800 μεγάλων επιχειρήσεων (άνω των 250 εργαζομένων και με κύκλο εργασιών πάνω από 50 εκατ. ευρώ) ενώ το μεγαλύτερο μέρος των δανείων ανήκει στη μεσαία και μικρή επιχειρηματικότητα που βρίσκεται σε δινή θέση.

Το πρόβλημα με αυτά τα δάνεια είναι ότι λόγω της ύφεσης και της κρίσης είναι πολύ μεγαλύτερα από την αξία των επιχειρήσεων, οι περισσότερες από τις οποίες αντιμετωπίζουν άμεσο πρόβλημα βιωσιμότητας. Αυτό είναι και το μεγάλο πρόβλημα που έχουν οι τράπεζες από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρών επιχειρήσεων που είναι και τα περισσότερα, ότι θα πρέπει να πουληθούν σε τιμή πολύ χαμηλότερη από την αξία τους. Για αυτό και οι τράπεζες όπως και οι δανειστές θέλουν να έχουν δυνατότητα πώλησης και ενήμερων δανείων ώστε να τραβήξουν το ενδιαφέρον των ξένων για την αγορά κόκκινων δανείων και να αυξήσει τα έσοδα από την πώλησή τους.Αλλιώς, όπως υποστηρίζουν, τα οφέλη από την πώληση μόνο των κόκκινων δανείων θα είναι κατώτερα των προσδοκιών και θα επιβραδύνουν την ανάκαμψη των ελληνικών τραπεζών.

Το πρόβλημα μειωμένης αξίας των επιχειρήσεων σε σχέση με το μεγάλο μέγεθος των δανείων τους, βαραίνει το επιχειρηματικό κλίμα αφού το αδιέξοδο έρχεται κάθε μέρα και πιο κοντά.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασ. Κορκίδης, στο πλαίσιο παρουσίασης στρατηγικής συνεργασίας της ΕΣΕΕ με τη Eurobank για τη στήριξη των μικρομεσαίων «το 50% των επιχειρήσεων ζουν με τον φόβο της επόμενης ημέρας, ενώ το υπόλοιπο 50% διστάζουν να επενδύσουν».

Αυτό εξάλλου δείχνει και η έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ). Το 52,2% των μικρών επιχειρήσεων θεωρεί ως πολύ πιθανό τον κίνδυνο λουκέτου, ενώ άμεσο κίνδυνο διακοπής λειτουργίας το επόμενο εξάμηνο αντιμετωπίζει το 18,1% των μικρών επιχειρήσεων.

Όπως εκτιμά η έρευνα, το επόμενο εξάμηνο οι επιχειρήσεις θα μειωθούν κατά 21.000 και η μείωση θα αφορά κυρίως τις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι το 31,4% των αυτοαπασχολούμενων δηλώνει ότι είναι πολύ πιθανό να διακόψει ή να αναστείλει την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Η προοπτική νέων λουκέτων, επιβαρύνει σημαντικά και τις προοπτικές της απασχόλησης. Ήδη στο β΄ εξάμηνο του 2015 χάθηκαν 45.000 θέσεις εργασίας (εκ των οποίων οι 31.000 ήταν μισθωτής απασχόλησης), με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνονται στις επιχειρήσεις μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης (με τζίρο 100-300 χιλ. ευρώ και επιχειρήσεις με 2-3 άτομα προσωπικό).

πηγη: newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates