.

Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΑΜΕ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ !!! 150 ΔΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ !!!

117 ΔΙΣ ΤΑ ΗΔΗ ΚΟΚΚΙΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤτΕ + 30 ΔΙΣ ΤΑ ΝΕΑ ΚΟΚΚΙΝΑ = 147 ΔΙΣ !!!
Δάνεια 30 Δις ευρώ στον προθάλαμο του κόκκινου !!!




Της Άννας Δόγα

Δάνεια ύψους 30 δισ. ευρώ που είναι στον προθάλαμο «του κόκκινου» επιδιώκουν να φρενάρουν οι τράπεζες, καθώς το μακροοικονομικό περιβάλλον και τα νέα υφεσιακά μέτρα των επόμενων μηνών αναμένεται να πιέσουν περαιτέρω τους ισολογισμούς του κλάδου.

Το απόθεμα των 30 δισ. ευρώ «σε κίνδυνο» είναι δάνεια που, είτε εμφανίζουν καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών και δεν περιλαμβάνονται έτσι στα NPLs είτε είναι ρυθμισμένα και άρα, έχουν επίσης ρίσκο να επανέλθουν σε καθυστέρηση, είτε εξυπηρετούνται μεν, αλλά αφορούν δανειολήπτη με άλλη έκθεση σε καθυστέρηση.

Εποπτικά μετρώνται συνολικά τα NPEs, δηλαδή η επισφαλής έκθεση των τραπεζών και η άνοδός τους κατά περίπου 10 δισ. ευρώ στη διάρκεια του 2015 στα 113,6 δισ. ευρώ έχουν θορυβήσει τους τραπεζίτες, κάτι που εντείνει το γενικότερο κλίμα για το 2016, με την αξιολόγηση να καθυστερεί, το άνοιγμα της αγοράς δανείων να βρίσκεται σε εκκρεμότητα και την ύφεση να διευρύνεται περαιτέρω ειδικά με την εφαρμογή νέων εισπρακτικών μέτρων εντός του έτους.

Υπό αυτές τις συνθήκες, αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα μπορεί να επιτευχθεί το νωρίτερο προς τα τέλη του 2016 και αυτό εάν κλείσει η αξιολόγηση με βάση τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, ενώ τότε θα είναι δυνατό το «φρενάρισμα» των δανείων που βρίσκονται «στο ενδιάμεσο», χωρίς ακόμη να έχουν περάσει στο κόκκινο.

Η βελτίωση των συνθηκών της οικονομίας είναι ο κρίσιμος παράγοντας για την αντιμετώπιση των καθυστερούμενων δανείων, αφού οι ρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις που πραγματοποιούνται ανατρέπονται από την επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος. Σημειώνεται ότι για να αποχαρακτηριστεί ένα δάνειο από ρυθμισμένο απαιτείται να περάσουν τουλάχιστον δύο έτη από τη στιγμή του χαρακτηρισμού του, να μην υπάρχουν καθυστερήσεις, ανησυχία για την πλήρη αποπληρωμή, απομείωση ή εκ νέου ρύθμιση και να υφίστανται τακτικές ουσιώδεις μεταβολές τουλάχιστον τους τελευταίους 12 μήνες. Οι προϋποθέσεις αυτές δεν μπορούν να ισχύσουν από τη στιγμή που τα ρυθμισμένα δάνεια επανέρχονται δύο και τρεις φορές για νέα παρέμβαση.

Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι το άνοιγμα της αγοράς δανείων θα είναι καταλυτικό για τη διαχείριση καταρχάς των NPLs, καθώς εταιρείες με τεχνογνωσία θα δραστηριοποιηθούν, παρέχοντας λύσεις που δεν είναι δυνατόν να δώσουν οι τράπεζες. Οπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, ο κλάδος έχει ανάγκη από τεχνογνωσία και από κεφάλαια για να διαχειριστεί το πρόβλημα και ο μεγάλος αριθμός εταιρειών και funds που βρίσκονται στον προθάλαμο της αγοράς μπορούν να τα παράσχουν.

Τα αιτήματα αδειοδότησης στην Τράπεζα της Ελλάδος θα κατατεθούν μετά την αποσαφήνιση του πλαισίου, κάτι που, όπως τονίζουν θεσμικοί παράγοντες του κλάδου, είναι κρίσιμο να μην καθυστερήσει αφού το ενδιαφέρον που καταγράφεται από διεθνή funds μπορεί εύκολα να μετατοπιστεί στις αγορές της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, ακόμη και της Κύπρου που έχουν επίσης υψηλό στοκ NPLs, αλλά ήδη πιο ευέλικτο και ελκυστικό πλαίσιο.


ΠΗΓΗ
http://www.naftemporiki.gr/finance/story/1092263/daneia-30-dis-euro-ston-prothalamo-tou-kokkinou

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates