.

Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Η ΤτΕ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΕ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ !!!

ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ: Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΝΟΜΟΘΕΤΕΙ ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΑ ΜΟΝΗ ΤΗΣ, ΑΦΟΥ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΖΟΥΝ ΣΕ ΡΥΘΜΟΥΣ JACK DANIELS
ΤτΕ: Tο πλαίσιο για τις εταιρείες αγοράς και διαχείρισης κόκκινων δανείων !!!



ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ
Η Ομαδική Αγωγή του Κινήματος ΥΠΕΡΒΑΣΗ για το Κούρεμα των Δανείων μας, μαζί με το Εξώδικο Επανακαθορισμού των Τραπεζικών Οφειλών, είναι σήμερα τα μεγαλύτερα όπλα αποτελεσματικής άμυνας Δανειοληπτών & Εγγυητών, κόντρα στην αυθαιρεσία του τραπεζικού συστήματος !!!
ΚΛΙΚ ΕΔΩ :


Ελάχιστο αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 100.000 ευρώ θα πρέπει να έχει η εταιρεία διαχείρισης που θα εξαγοράζει μη εξυπηρετούμενα δάνεια, σύμφωνα με το πλαίσιο αδειοδοτήσεων της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ). Εφόσον η εταιρεία διαχείρισης επιθυμεί επίσης να αναχρηματοδοτεί δάνεια που διαχειρίζεται, θα πρέπει να έχει ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο 4,5 εκατ. ευρώ.
Οι εταιρίες που αιτούνται άδειας διαχείρισης δανείων, σύμφωνα με το πλαίσιο της ΤτΕ, θα πρέπει να υποβάλλουν πρόγραμμα επιχειρηματικής δραστηριότητας, με πλήρη και λεπτομερή περιγραφή όλων των εργασιών που συνδέονται με τις δραστηριότητες του άρθρου 1 του Ν. 4354/2015, καθώς και των τυχόν άλλων παράλληλων δραστηριοτήτων της εταιρείας. Στο πρόγραμμα πρέπει να παρουσιάζεται η στρατηγική της εταιρείας ανά κατηγορία απαιτήσεων ή τομέα της Οικονομίας και γεωγραφική περιοχή. 

Παράλληλα, πρέπει να περιλαμβάνει και εκτίμηση για τους στόχους της εταιρίας για την εξέλιξη των βασικών οικονομικών μεγεθών της σε ορίζοντα τουλάχιστον δύο ετών είτε σύμβαση διαχείρισης με συγκεκριμένη τράπεζα για την ίδια διάρκεια τουλάχιστον. Η εταιρία επίσης θα πρέπει να περιγράψει την οργανωτική δομή και τη διοικητική της διάρθρωση, καταθέτοντας σχετικά οργανογράμματα, τη σύνθεση και τη θέση στο οργανόγραμμα των Επιτροπών που πρόκειται να συσταθούν, καθώς και τον αριθμό και τα προσόντα του προσωπικού που θα στελεχώσει τις αντίστοιχες λειτουργίες.

Οι τράπεζες που συνεργάζονται με εταιρίες για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους (διαχείριση ή μεταβίβαση απαιτήσεων) οφείλουν να έχουν καθορίσει με αναλυτική περιγραφή, κατόπιν έγκρισης του διοικητικού τους συμβουλίου, τα κριτήρια της επιλογής της εταιρίας διαχείρισης, τριμηνιαία παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας της διαχείρισης, επιλέξιμα διορθωτικά μέτρα και πώς αυτά θα ενεργοποιούνται, αλλά και τους όρους λύσης της σύμβασης.

Σχετικά με τα μεταβιβαζόμενα χαρτοφυλάκια: τη στρατηγική της τράπεζας για τη μεταβίβαση απαιτήσεων, τις μεθόδους αποτίμησης των προς μεταβίβαση απαιτήσεων, τη διαδικασία έγκρισης και τα αρμόδια όργανα, καθώς και την πολιτική αποφυγής συγκρούσεων μεταξύ μετόχων και διοικητικών στελεχών της τράπεζας, της εταιρίας και των δανειοληπτών των οποίων οι απαιτήσεις εκχωρούνται προς διαχείριση.

Το πλαίσιο εξαιρεί από την ανάγκη αδειοδότησης τις εγχώριες τράπεζες αφού μπορούν ήδη να διαχειρίζονται ληξιπρόθεσμες και μη απαιτήσεις βάσει του καταστατικού τους, ενώ για τις εταιρείες leasing και factoring απαιτεί επέκταση αδείας για να μπουν στη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Για τις εταιρείες που δεν είναι πιστωτικά ιδρύματα έχουν όμως λάβει άδεια διαχείρισης /αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων σε άλλη χώρα μέλος της Ε.Ε και εποπτεύονται με βάση την εθνική νομοθεσία του κράτους καταγωγής, τα απαιτούμενα στοιχεία υποβάλλονται συνοδευόμενα από τη ρητή συγκατάθεση της αρμόδιας εποπτικής αρχής για την αιτούμενη επέκταση δραστηριοτήτων.

Σημειώνεται ότι η σχετική Πράξη Εκτελεστικής Επιτροπής (υπ΄ αριθμόν 82/8.3.2016) η οποία εξειδικεύει το πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργία εταιρειών διαχείρισης ή απόκτησης απαιτήσεων πιστωτικών ιδρυμάτων από δάνεια σε καθυστέρηση, με βάση τις διατάξεις του ν.4354/2015, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 651/10.3.2016 τεύχος Β').

Όπως αναφέρει η ΤτΕ σε σχετική ανακοίνωση, η Πράξη Εκτελεστικής Επιτροπής (ΠΕΕ) προβλέπει τη διαδικασία για την παροχή άδειας λειτουργίας, τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας και τις βασικές αρχές οργάνωσης και εσωτερικής διακυβέρνησης των εταιρειών αυτών.

Η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει ότι, ως προς τη σχέση των εταιρειών διαχείρισης ή απόκτησης απαιτήσεων με τους οφειλέτες, ισχύουν οι διατάξεις του Κώδικα Δεοντολογίας του ν.4224/2013, ενώ παράλληλα ισχύουν και όλες οι διατάξεις της ΠΔ/ΤΕ 2501/2002 για την ενημέρωση των συναλλασσομένων που εφαρμόζουν τα πιστωτικά ιδρύματα. Επιπλέον, με την ΠΕΕ τίθενται κριτήρια εποπτικής αξιολόγησης των υπευθύνων προσώπων κατ’ αναλογία των ισχυόντων για τα πιστωτικά ιδρύματα.

Εταιρείες ή ιδρύματα που έχουν αποκτήσει άδεια και εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος με βάση άλλο ισχύον θεσμικό πλαίσιο και έχουν την πρόθεση να ασκήσουν επιπρόσθετα τη δραστηριότητα της διαχείρισης ή απόκτησης απαιτήσεων, μπορούν να ζητήσουν επέκταση των δραστηριοτήτων τους χωρίς να αδειοδοτηθούν εκ νέου.

Δείτε την Πράξη Εκτελεστικής Επιτροπής στη δεξιά στήλη "Σχετικά Αρχεία".

ΠΗΓΗ
http://www.capital.gr/story/3110901

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates