.

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ : ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΣΤΑ FUNDS !!!

ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ
Η Ομαδική Αγωγή του Κινήματος ΥΠΕΡΒΑΣΗ για το Κούρεμα των Δανείων μας, μαζί με το Εξώδικο Επανακαθορισμού των Τραπεζικών Οφειλών, είναι σήμερα τα μεγαλύτερα όπλα αποτελεσματικής άμυνας των δανειοληπτών, κόντρα στην αυθαιρεσία του τραπεζικού συστήματος !!!
ΚΛΙΚ ΕΔΩ :



Ελεύθερες θα είναι οι πωλήσεις δανείων σε funds !!!

Της Νένας Μαλλιάρα

Σε πλήρη απελευθέρωση των κριτηρίων για τις πωλήσεις "κόκκινων" δανείων σε funds από τις τράπεζες, φαίνεται πως θα οδηγηθούν οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - "θεσμών". Στόχος είναι μέσα στην προσεχή διετία να υπάρξει μεγάλη μείωση των NPLs, τέτοια που να μειώσει κατά 25% - 30% το δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η ανάγκη δραστικής μείωσης των προβληματικών δανείων και ο πανευρωπαϊκός "συναγερμός" για το θέμα, δεν αφήνουν "παράθυρα" για εξαιρέσεις, ούτε στο είδος των δανείων, αλλά ούτε και στο χρονικό διάστημα στο οποίο θα μπορούν να πωληθούν. Κατόπιν αυτού, τις ημέρες που θα ακολουθήσουν μέχρι την οριστικοποίηση του πλαισίου αδειοδότησης των εταιρειών διαχείρισης δανείων από την ΤτΕ, το οποίο αναμένεται στα τέλη του μήνα, οι διαβουλεύσεις μεταξύ ΤτΕ - τραπεζών - κυβέρνησης και "θεσμών" θα ενταθούν μεν, αλλά θα οδηγηθούν σε μία τελική κατεύθυνση. Οι τράπεζες να μπορούν να προβαίνουν σε πωλήσεις δανείων κάθε κατηγορίας και όποτε κρίνουν, χωρίς να δεσμεύονται από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα υπερημερίας του ληξιπρόθεσμου δανείου.

Η κατάσταση των προβληματικών δανείων των τραπεζών έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς τα "κόκκινα" δάνεια και τα πιστωτικά "ανοίγματα" νοικοκυριών και επιχειρήσεων φτάνουν το 60% του ΑΕΠ της χώρας. Πρόκειται για στοιχεία της ΤτΕ που επεξεργάστηκε πρόσφατα το Ινστιτούτο Εμπορίου Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και δείχνουν την πραγματική διάσταση του προβλήματος. Η εικόνα σε επίπεδο δείκτη επισφαλειών θα διαμορφωθεί όταν δημοσιευτούν τα αποτελέσματα 2015 των τραπεζών.

Η πραγματικότητα αυτή καθιστά επιτακτική τη δραστική αντιμετώπιση του προβλήματος, υπό το αρνητικό προηγούμενο, μάλιστα, των ρυθμίσεων που έκαναν τα προηγούμενα χρόνια οι τράπεζες. Έτσι, αυτό που τονίζουν οι εποπτικές αρχές, είναι ότι πρέπει με κάθε τρόπο να διασφαλιστεί ότι τα δάνεια που θα ρυθμιστούν τώρα, δεν θα ξαναγίνουν "κόκκινα" σε ένα εξάμηνο. Πρόκειται για μήνυμα που πέρασε χθες στους τραπεζίτες ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας, τονίζοντας ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος διαχείρισης των "κόκκινων" δανείων.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν οι τράπεζες με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο, είχε διαπιστωθεί συμφωνία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, συμπεριλαμβανομένης αυτής που αποτελεί εμπράγματη εξασφάλιση για δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σημειώνεται ότι βάσει νόμου, έχει δοθεί παράταση της προστασίας για την πρώτη κατοικία μέχρι τις 15 Μαρτίου (απαγόρευση πωλήσεων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, καταναλωτικών και δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων).

Οι ίδιες οι τράπεζες, εξάλλου, είχαν υποβάλει "light" απόψεις στην ΤτΕ ενόψει του πλαισίου αδειοδότησης εταιριών διαχείρισης "κόκκινων" δανείων. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, οι τράπεζες μέσω των προτάσεών τους ενόψει του πλαισίου αδειοδότησης, προέβλεπαν και πολύ αυστηρό για τις ίδιες, τρόπο όχλησης των οφειλετών δανειοληπτών.

Ωστόσο, χωρίς να αναιρείται το πλαίσιο προστασίας για τους πραγματικά αδύναμους οφειλέτες, η διαπραγμάτευση με τους "θεσμούς" θα οδηγήσει τελικώς σε πλήρη απελευθέρωση των πωλήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων, δημιουργώντας ένα πλαίσιο διαχείρισης ταυτισμένο με ό,τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Και αυτό διότι η ΕΚΤ, ως εποπτική αρχή των τραπεζών πανευρωπαϊκά, δεν είναι ικανοποιημένη με τον τρόπο που έχει γίνει η διαχείριση των "κόκκινων" δανείων τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Κύπρο. Όπως είχε αποκαλύψει το Capital.gr, κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα στις 8 και 9/2, η επικεφαλής του SSM, Daniele Nouy, είχε επισημάνει στους Έλληνες τραπεζίτες ότι "οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν δείξει όρεξη να διαχειριστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια" και είχε ζητήσει γρήγορες και αποτελεσματικές λύσεις που θα περιλαμβάνουν όλες τις δυνατότητες είσπραξης καθυστερούμενων οφειλών, από την εσωτερική διαχείριση μέχρι τις πωλήσεις δανείων σε funds.
ΠΗΓΗ
http://www.capital.gr/story/3106184

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates