.

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

ΒΟΜΒΑ ΕΚΤ !!! ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΟΙ ΟΡΟΙ & ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΠΟΙΝΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ !!!

ΘΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΜΕ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΚΤ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΒΟΥΛΗ
H EKT ανοίγει τον δρόμο ώστε να θεωρείται ποινικό αδίκημα για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα η χρέωση υπερβολικών επιτοκίων και η εφαρμογή καταχρηστικών όρων, που οδηγούν στην υπέρβαση του επιτοκίου αναφοράς !!!
Καθίσταται σαφές ότι η επιβολή ποινικών κυρώσεων σε περίπτωση τοκογλυφίας είναι ζήτημα εθνικής αρμοδιότητας και όχι αρμοδιότητας της ΕΕ !!!



ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΜΑΖΙΚΕΣ ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΑΣ ΣΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ !!!

Το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ Yves Mersch, με επιστολή του προς την γενική διευθύντρια της Κυπριακής βουλής Βασιλική Αναστασιάδου, σημειώνει πως η επιβολή ποινικών κυρώσεων σε περίπτωση τοκογλυφίας είναι ζήτημα της εθνικής αρχής και όχι αρμοδιότητα της ΕΕ.

Η Κυπριακή βουλή είχε αποστείλει δύο φορές επιστολή στον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ζητώντας να διαβιβάσει τη γνώμη της για την πρόταση νόμου η οποία κατατέθηκε υπό τη μορφή του κατεπείγοντος τον Σεπτέμβριο του 2014.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή προς την Κυπριακή βουλή, η ΕΚΤ χαιρετίζει τις ενέργειες του κυπριακού κοινοβουλίου που σκοπό έχουν να την κρατούν ενήμερη σχετικά με νομοθετικές προτάσεις οι οποίες αφορούν στα πιστωτικά ιδρύματα.

Παράλληλα σημειώνεται πως η ΕΚΤ δεν θα εκδώσει γνώμη επί της πρότασης νόμου δεδομένου ότι το αντικείμενο της δεν εμπίπτει στο πεδίο γνωμοδοτικών αρμοδιοτήτων της ΕΚΤ σχετικά με τη διαβούλευση της με τις εθνικές αρχές για τα σχέδια νομοθετικών διατάξεων.

Καθίσταται σαφές ότι η επιβολή ποινικών κυρώσεων σε περίπτωση τοκογλυφίας είναι ζήτημα εθνικής αρμοδιότητας και όχι αρμοδιότητας της ΕΕ.



Η πρόταση που θα τεθεί στην Ολομέλεια της Κυπριακής Βουλής θα καλεί τις τράπεζες να υπολογίζουν το επιτόκιο στη βάση των 365 ημερών αντί στις 360 ημέρες, όπως υπολόγιζαν μέχρι πρότινος, ενώ θα απαγορεύεται και η αυθαίρετη διακοπή των δανείων από τις τράπεζες. Ανοικτό παραμένει το ζήτημα τελών των ασφαλειών και των εκτιμήσεων των δανείων.

Το θέμα συζητήθηκε επανειλημμένα στην Επιτροπή Εμπορίου κι αποφασίσθηκε όπως το θέμα των τελών των ασφαλειών και των εκτιμήσεων των δανείων εξετασθεί από adhoc επιτροπή.

Σκόπελος η αναδρομικότητα
Ένα θέμα το οποίο αποτελεί πρόβλημα αφορά στην αναδρομικότητα της ισχύος του νόμου αφού, όπως είπε εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, μια τέτοια απόφαση θα επηρεάσει τις τράπεζες.

Ο χρηματοοικονομικός επίτροπος Παύλος Ιωάννου, που ήταν και ο άνθρωπος ο οποίος ήγειρε τον περασμένο Δεκέμβριο το θέμα των καταχρηστικών ρητρών στην κυπριακή Βουλή, ανέφερε ότι είναι δυνατόν να προβλεφθεί ότι κάθε περίπτωση θα εξετάζεται μεμονωμένα, κάτι που πιθανόν να επηρεάσει και την αναδρομικότητα.


Από τη δική τους πλευρά οι δανειολήπτες υποστήριξαν πως η αναδρομικότητα δεν είναι αντισυνταγματική, ενώ εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορίου σημείωσε πως τα πιστωτικά όρια της καταναλωτικής πίστης δεν έχουν σχέση με τις καταχρηστικές ρήτρες.
Το Υπουργείο Οικονομικών εξάλλου υποστηρίζει ότι τα θέματα των επιτοκίων ρυθμίζονται με νόμο και οι τράπεζες δεν μπορούν να τα αυξάνουν μονομερώς.

Θα έχουν πρόβλημα οι τράπεζες
Ο Σύνδεσμος Τραπεζών είπε ότι οι πρόνοιες της πρότασης νόμου θα πρέπει να εφαρμόζονται μόνο για νέες συμβάσεις, γιατί, όπως εξήγησε, εάν δοθεί αναδρομική ισχύς στον νόμο, τότε θα υπάρξει πρόβλημα συνταγματικότητας.
«Πολλές τράπεζες, αναφέρθηκε από τον Σύνδεσμο, υπολογίζουν το επιτόκιο στη βάση των 365 ημερών. Με σημείωμα του Συνδέσμου, τονίζεται πως η χρήση της μικτής μεθόδου υπολογισμού των τόκων για τους μεγάλους πελάτες συνάδει με τη διεθνή τραπεζική πρακτική, ενώ ο υπολογισμός των τόκων για μεγάλους πελάτες στις 365 ημέρες θα επιφέρει απώλειες στις τράπεζες».
Τέλος, από πλευράς Συνεργατισμού, αναφέρθηκε ότι οι τόκοι των δανείων υπολογίζονται στη βάση των 365 ημερών τα τελευταία πέντε χρόνια.

Αυξημένη προστασία στους καταναλωτές
Σε δηλώσεις ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου, βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου, ανέφερε ότι θα διευρυνθεί ο κατάλογος γκρίζας ζώνης για τις καταχρηστικές ρήτρες, προσθέτοντας πως η Επιτροπή θα αυξήσει τον δείκτη προστασίας των καταναλωτών έναντι των τραπεζών.

Από πλευράς ΑΚΕΛ, ο βουλευτής του κόμματος Γιαννάκης Γαβριήλ σημείωσε πως βάσει της ευρωπαϊκής οδηγίας, επαφίεται στα κράτη-μέλη να εμπλουτίσουν την προστασία των καταναλωτών και κατηγόρησε την Κυβέρνηση πως ενισχύει τις εισπρακτικές τακτικές των τραπεζών.

Εκ μέρους του ΔΗΚΟ ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης δήλωσε πως εκείνο που μένει να αποφασισθεί είναι το θέμα της αναδρομικότητας.
«Σε περίπτωση που κριθεί ότι είναι καταχρηστική ρήτρα ο υπολογισμός του δανείου στις 360 ημέρες, μπορεί να επιστραφούν τα χρήματα στον δανειολήπτη», σημείωσε ο κ. Βότσης. 


www.sigmalive.com
WWW.STOCKWATCH.CY.COM

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates