.

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ, ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΩΡΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΟΥΣ !!!

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ, ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΛΑΒΟΥΝ ΟΙ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΕΣ & ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ
Τελεσίγραφο εξόδου για 5.300 τραπεζοϋπαλλήλους !!!



Οι τραπεζίτες διερευνούν το ενδεχόμενο να απασχολήσουν μέρος των τραπεζοϋπαλλήλων που περισσεύουν στον τομέα διαχείρισης & είσπραξης των κόκκινων δανείων !!! 

Από τη Νένα Μαλλιάρα

Λύσεις για περισσότερα από 5.000 άτομα που "περισσεύουν" από τις τράπεζες, καλούνται να βρουν κυβέρνηση και τραπεζίτες, με το θέμα των μειώσεων προσωπικού στον τραπεζικό κλάδο να ανοίγει σύντομα.

Ο περιορισμός καταστημάτων και προσωπικού αποτελεί ζητούμενο των μετόχων των τραπεζών, οι οποίοι πιέζουν για την επιστροφή των τραπεζών στην κερδοφορία. Ο στόχος αυτός δεν μπορεί να επιτευχθεί πλέον μέσω της αύξησης των εσόδων, ούτε μπορεί να στηριχθεί μόνο στη διαχείριση των "κόκκινων" δανείων και στην προσδοκόμενη ελάφρυνση του κόστους χρηματοδότησης των τραπεζών. Κατόπιν αυτού, μεγάλο βάρος θα πέσει στην περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους που περιλαμβάνει και τις μειώσεις καταστημάτων και προσωπικού στην Ελλάδα.

Για μειώσεις δικτύου και απασχολούμενων πιέζουν παράλληλα τόσο ο SSM,όσο και η DGComp, έχοντας δεσμεύσει σχετικά τις τράπεζες μέσω των πλάνων αναδιάρθρωσης. Τα τελευταία αναθεωρήθηκαν επί το αυστηρότερον μετά την ολοκλήρωση της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και η πορεία τους πέρασε από έναν πρώτο έλεγχο του SSM την εβδομάδα αυτή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του "Κεφαλαίου", η δέσμευση των τραπεζών αφορά την αποχώρηση περίπου 5.300 τραπεζοϋπαλλήλων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τη μεγαλύτερη δέσμευση έχει αναλάβει η ΤράπεζαΠειραιώς, με μείωση του προσωπικού της κατά 2.500 άτομα και ακολουθούν η Εθνική Τράπεζα με 1.600 άτομα, η Eurobank με 1.000 άτομα και η Alpha Bank με μόλις 173. Οι αποχωρήσεις αυτές μπορεί να γίνουν τόσο από τα υποκαταστήματα, όσο και από τις θυγατρικές των ομίλων, με εξαίρεση την Εθνική, όπου σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι μειώσεις προσωπικού αφορούν αποκλειστικά τους απασχολούμενους στην τράπεζα.

Επικείμενο τσουνάμι ανέργων

Το γεγονός ενός επικείμενου "τσουνάμι" άνεργων τραπεζικών προβληματίζει έντονα την κυβέρνηση, αλλά και τις ίδιες τις τράπεζες. Οι διοικήσεις των τελευταίων έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, θέσει το δεσμευτικό πλαίσιο, αλλά και τον προβληματισμό τους, στο συνδικαλιστικό όργανο της ΟΤΟΕ, αναζητώντας τις λιγότερο οδυνηρές λύσεις. Μάλιστα, εργοδότες και εργαζόμενοι στον τραπεζικό κλάδο φαίνεται πως διάγουν την περίοδο των στενότερων σχέσεών τους από την εποχή της ρήξης της ΟΤΟΕ με τον τέως διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, Τάκη Αράπογλου, όπου η κόντρα των δύο πλευρών γιγαντώθηκε, με αφορμή την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας.

Όσο η κρίση ταλαιπώρησε τις τράπεζες, περνώντας τις από τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις, και ειδικά την τελευταία χρονιά όπου οι τράπεζες λίγο έλειψαν να καταρρεύσουν, οι αποστάσεις μεταξύ των δύο πλευρών αμβλύνθηκαν. Δεν είναι τυχαίο ότι πολύ συχνά μέσα στην τελευταία χρονιά οι τραπεζίτες προέβησαν σε δημόσιες ευχαριστίες προς το προσωπικό τους για την άοκνη στήριξη που παρείχαν στις τράπεζες, τη στιγμή που αυτές βίωναν συνθήκες άρδην αλλαγής των δεδομένων λειτουργίας τους και κυρίωςσυνθήκες πλήρους απαξίωσης. Σημειώνεται ότι στο διάστημα της μέγιστης κρίσης, το 2015, οι τράπεζες αποψιλώθηκαν από καταθέσεις, οδηγήθηκαν στα capital controls και μετατράπηκαν σε συλλέκτες στοιχείων για την Εφορία και τις δικαστικές και ελεγκτικές Αρχές. Το "σοκ" της αλλαγής έφερε κοντά διοικήσεις και υπαλλήλους των τραπεζών, βάζοντας και τις δύο πλευρές υπό τη δικαιοδοσία κοινών νέων "αφεντικών": του SSM και των ξένων μεγαλομετόχων των τραπεζών...

Η συλλογή δανείων

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι τραπεζίτες διερευνούν το ενδεχόμενο να απασχολήσουν μέρος των τραπεζοϋπαλλήλων που "περισσεύουν" κατά τις δεσμεύσεις των restructuring plans, στον τομέα της διαχείρισης των "κόκκινων" δανείων. Πρόκειται για έναν τομέα που βρίσκει υποστελεχωμένεςτις τράπεζες, αφού επί συνόλου 43.500 ατόμων που απασχολούνται στον τραπεζικό κλάδο, μόνο περίπου 5.500 άτομα στελεχώνουν τον τομέα συλλογής δανείων. Και αυτό διότι όλα τα προηγούμενα χρόνια και ειδικά αυτά των "παχιών αγελάδων", οι τράπεζες κινούνταν στη λογική του πώς θα πουλήσουν δάνεια και λοιπά προϊόντα και όχι πώς θα συγκεντρώνουν πίσω τις οφειλές από τα δάνεια αυτά. Τώρα που η διαχείριση των "κόκκινων" δανείων, που αισίως έχουν φτάσει τα 108 δισ. ευρώ επί συνόλου χορηγήσεων 204 δισ. ευρώ, είναι το "πρώτο θέμα" για τις τράπεζες, δημιουργούνται μεγάλες ανάγκες για περισσότερο και εξειδικευμένο προσωπικό στον τομέα αυτό.

Παρά τις ανάγκες, πάντως, ελάχιστα περιθώρια απορρόφησης "απολυμένων" τραπεζοϋπαλλήλων φαίνεται να δημιουργεί το πλαίσιο διαχείρισης "κόκκινων" δανείων. Και αυτό διότι ήδη οι τράπεζες δίνουν προσωπικό τους στις συνεργαζόμενες με αυτές εταιρείες για την είσπραξη δανείων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον 30 - 40 άτομα έχει αποστείλει η κάθε τράπεζα στις εταιρείες αυτές, ενώ στα νέα σχήματα που θα δημιουργηθούν σε συνεργασία των τραπεζών με ξένα funds, το πιθανότερο είναι ότι θα ενταχθούν οι υφιστάμενοι μηχανισμοί ή θα διευρυνθούν ελάχιστα. Σε κάθε περίπτωση, ο τομέας της διαχείρισης "κόκκινων" δανείων πολύ λίγα άτομα από αυτά που "περισσεύουν" μπορεί να απορροφήσει.


ΠΗΓΗ
http://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates