.

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

ΒΡΟΧΗ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ !!!

ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ Ή ΑΛΛΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ
Περισσότερα από 3.500 αιτήματα την εβδομάδα ή 14.000 τον μήνα δέχονται οι τράπεζες από την εφορία, τις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, τους οικονομικούς εισαγγελείς, την οικονομική αστυνομία, τον εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, την αρχή καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και άλλους φορείς του Δημοσίου για την παροχή οικονομικών στοιχείων και πληροφοριών !!!




















Πρόκειται για στοιχεία με σκοπό τη διερεύνηση υποθέσεων φοροδιαφυγής ή άλλων παράνομων δραστηριοτήτων από τις Αρχές. Τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι είναι υποχρέωση και καθήκον του τραπεζικού συστήματος να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του καρκινώματος της φοροδιαφυγής· ωστόσο, το μέγεθος, το εύρος και η συχνότητα με τη οποία ζητούν στοιχεία οι κρατικές αρχές δημιουργούν αιτιάσεις ότι επιδιώκουν να μεταφέρουν ερευνητική δουλειά σε τρίτους. Επιπλέον, δεδομένων των εξαιρετικά φτωχών επιδόσεων στον εντοπισμό και την αποκάλυψη υποθέσεων φοροδιαφυγής, είναι αμφίβολο αν οι Αρχές αξιοποιούν τελικά τα στοιχεία που τους δίνονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την τελευταία 7ετία διάφοροι φορείς του Δημοσίου έχουν ζητήσει από τις τράπεζες 2-3 φορές τα ίδια στοιχεία. Γιατί συμβαίνει αυτό; Εικάζεται ότι, λόγω της χαοτικής οργάνωσης του Δημοσίου, διαφορετικές υπηρεσίες πραγματοποιούν ελέγχους, χωρίς να ανταλλάσσουν στοιχεία μεταξύ τους. Επιπλέον, οι αλλαγές προσώπων ή η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων μεταξύ των φορέων του Δημοσίου οδηγούν στην εκκίνηση των ερευνών εκ του μηδενός. Τέλος, φαίνεται ότι υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ ελέγχων και κυβερνητικών αλλαγών: έλεγχοι που ολοκληρώθηκαν, αλλά για πολιτικούς λόγους «ξεχάστηκαν» σε συρτάρια, εν συνεχεία ξεκίνησαν ξανά από μηδενική βάση, όταν υπήρξε αλλαγή σε κυβέρνηση και πάλι από την αρχή. Τον Μάρτιο του 2014 το ΣΔΟΕ ζήτησε από τις τράπεζες να αποστείλουν την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών, από 1ης Ιανουαρίου 1997 μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2013 όλων των αλλοδαπών νομικών προσώπων που λειτουργούν στην Ελλάδα. Δηλαδή στοιχεία για 17 χρόνια! Το αίτημα του ΣΔΟΕ είναι αμφίβολο αν ήταν νόμιμο, καθώς δεν ζήτησε στοιχεία για τη διερεύνηση συγκεκριμένων υποθέσεων ή κατηγορίας επιχειρήσεων που εμφάνιζαν ενδείξεις παραβατικής συμπεριφοράς, αλλά ουσιαστικά ζήτησε την άρση του τραπεζικού απορρήτου για όλες τις ξένες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα!

Xαοτικά

Σύμφωνα με αναλυτές, οι Αρχές κινούνται εντελώς χαοτικά, ζητώντας έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών που καλύπτει πάρα πολλά χρόνια, στοιχεία τα οποία πρακτικά δεν μπορούν να αξιοποιηθούν. Ή με άλλα λόγια οι έρευνες χάνονται σε έναν ωκεανό ποσοτικών δεδομένων. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, οι Αρχές, αδιαφορώντας ή μη κατανοώντας τις δυσκολίες και το κόστος ανεύρεσης τόσου μεγάλου όγκου στοιχείων, φαίνεται ότι ζητούν για να ζητάνε στοιχεία, χωρίς να έχουν ξεκαθαρίσει τι ψάχνουν, πώς θα το βρουν και ποια στοιχεία βοηθούν να πετύχουν τον στόχο τους. Δηλαδή, λειτουργούν ως συλλέκτες στοιχείων τα οποία στοιβάζονται αναξιοποίητα σε διάφορα γραφεία. Η ανεπάρκεια των ερευνών αποτυπώνεται στις πολύ φτωχές επιδόσεις των τριών κυβερνήσεων που ανάλαβαν τις τύχες της χώρας την τελευταία 7ετία –Παπανδρέου, Σαμαρά και Τσίπρα– στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Για την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ οι τράπεζες απέστειλαν αναλυτικά στοιχεία για τις κινήσεις κατά την περίοδο 1997-2011 για 1.678 φυσικά πρόσωπα, 40 νομικά πρόσωπα και 2.185 διεθνείς τραπεζικούς λογαριασμούς δεν απέδωσαν σχεδόν τίποτα. Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσε τη Ν.Δ. ότι καλύπτει τους φοροφυγάδες και τώρα, έναν χρόνο μετά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι προσδοκίες για τα έσοδα από τη λίστα Λαγκάρντ έχουν εκμηδενιστεί και πλέον οι προσδοκίες για τον εντοπισμό φοροφυγάδων έχουν μεταφερθεί σε μια νέα λίστα, τη λίστα της Ρηνανίας-Βεστφαλίας, όπου οι σχετικοί έλεγχοι μόλις ξεκινούν.

Χαρακτηριστικό της χαοτικής δομής και της αναποτελεσματικότητας του Δημοσίου είναι ότι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριών ζήτησε και έλαβε από τις τράπεζες όλες τις μεταφορές κεφαλαίων άνω των 100.000 ευρώ στο εξωτερικό για το διάστημα 2009-Ιούνιος 2012, ενώ οι τράπεζες ήδη είχαν αποστείλει τα σχετικά στοιχεία στο ΣΔΟΕ, και μάλιστα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το 2000 έως το 2012. Στο διάστημα 2009-Ιούνιος 2012 σχεδόν 90 δισ. ευρώ αποχώρησαν από το τραπεζικό σύστημα, και τέσσερα χρόνια μετά κανένα σοβαρό αποτέλεσμα δεν έχει να επιδείξει η Πολιτεία στον εντοπισμό φοροφυγάδων.

Για να ανταποκριθούν οι τράπεζες στον όγκο των στοιχείων που τους ζητούνται, έχουν δημιουργήσει ειδικά τμήματα που απασχολούν περίπου 150 άτομα ανά τράπεζα. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank κ. Δημήτριος Μαντζούνης, σε εκδήλωση της τράπεζας, σημείωσε με πικρία ότι «πλέον η δουλειά μας έχει περιοριστεί να συγκεντρώνουμε στοιχεία για τους διάφορους επόπτες, για την εφορία, κ.ά. αλλά ελπίζουμε να επανέλθουμε σύντομα στη δημιουργικότητά μας».

πηγη: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates