.

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

8-10 ΟΙ ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ !!! ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ "ΟΔΥΣΣΕΑΣ" !!!

ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ
Η Ομαδική Αγωγή του Κινήματος ΥΠΕΡΒΑΣΗ για το Κούρεμα των Δανείων μας, μαζί με το Εξώδικο Επανακαθορισμού των Τραπεζικών Οφειλών, είναι σήμερα τα μεγαλύτερα όπλα αποτελεσματικής άμυνας των δανειοληπτών, κόντρα στην αυθαιρεσία του τραπεζικού συστήματος !!!
ΚΛΙΚ ΕΔΩ :



8-10 οι «μνηστήρες» για τα κόκκινα δάνεια !!!
Την αποσαφήνιση του πλαισίου από την ΤτΕ αναμένουν οι εταιρείες που θα ζητήσουν άδεια για την ανάληψη της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων !!!

Των Αννας Δόγα και Σταμάτη Ζησίμου

Οκτώ έως δέκα εταιρείες αναμένεται να ζητήσουν άδεια για την ανάληψη της διαχείρισης «κόκκινων» δανείων κατά τη διαδικασία που θα «ανοίξει» μόλις αποσαφηνιστούν από την Τράπεζα της Ελλάδος, με διευκρινιστικές εγκυκλίους, οι όροι λειτουργίας της συγκεκριμένης αγοράς.
Εκτιμάται ότι περί τα τέλη του μήνα θα έχει εκδοθεί η σχετική Πράξη του Διοικητή της ΤτΕ που βρίσκεται σε διαβούλευση και οι ενδιαφερόμενοι που σήμερα ετοιμάζουν τους φακέλους θα υποβάλουν έως τα τέλη Μαρτίου αιτήσεις αδειοδότησης. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», οκτώ με δέκα εταιρείες προετοιμάζονται πυρετωδώς, ενώ ο τελικός αριθμός θα οριστικοποιηθεί μόλις υπάρξει το πλαίσιο.

Οσον αφορά πάντως τον νόμο που ρυθμίζει την ανάθεση της διαχείρισης και την πώληση σε funds δανείων, αναμένεται να τροποποιηθεί, καθώς έχουν εντοπιστεί σημεία που χρήζουν αλλαγής, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα των κατηγοριών δανείων, τα οποία εξαιρούνται προσωρινώς από την πώληση και για τα οποία η κυβέρνηση επιδιώκει νέα παράταση. Η ΤτΕ πιέζει προς επίσπευση των κινήσεων ενεργής διαχείρισης, ενώ το πλήρες άνοιγμα της αγοράς διαχείρισης αλλά και πώλησης είναι και αίτημα των θεσμών, ώστε να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά. Η πώληση δεν είναι προτεραιότητα για τις τράπεζες, αλλά η ανάθεση της διαχείρισης σε τρίτους παρόχους είναι αναγκαιότητα για να προχωρήσει η αντιμετώπιση του όγκου των συνολικά 100 δισ. ευρώ που είναι η μη εξυπηρετούμενη έκθεση του κλάδου.

Σε διαχείριση τρίτων μπορούν να μεταφερθούν δυνητικά 80 δισ. ευρώ που είναι σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, ενώ το πλαίσιο που βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης προβλέπει ότι εταιρείες διαχείρισης θα μπορούν να δίνουν ρευστότητα σε επιχειρήσεις, τα δάνεια των οποίων διαχειρίζονται οι ίδιες αλλά παραμένουν στον ισολογισμό των τραπεζών.

Πρόκειται για μια δυνατότητα που επιτρέπει την αναδιάρθρωση δανεισμού βιώσιμων μονάδων, η οποία θα συνοδεύεται από δανεισμό, που θα δίνει όμως η εταιρεία διαχείρισης και όχι η τράπεζα. Ακριβώς η τόνωση με ρευστότητα είναι από τα ζητούμενα του ανοίγματος της αγοράς, όπως τα έχει περιγράψει ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας. Ο διοικητής έχει επισημάνει ότι η νομοθεσία βάζει σαφείς κανόνες τους οποίους θα σεβαστούν όλοι, και οι τράπεζες και τα ξένα funds, και στην κατεύθυνση αυτή, οι όροι αδειοδότησης θα είναι αυστηροί.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν στην ΤτΕ αναλυτικό business plan, το μετοχολόγιό τους, με έλεγχο και των φυσικών προσώπων. Το άνοιγμα της συγκεκριμένης αγοράς θα γίνει άμεσα, αφού η παροχή της άδειας θα γίνεται, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις που επιβάλλει ο νόμος, μέσα σε 20 ημέρες από την υποβολή του αιτήματος.Η επιτάχυνση των διαδικασιών ενεργής διαχείρισης είναι κρίσιμη, ειδικά δε όταν καταγράφεται ισχνή ανταπόκριση των δανειοληπτών στις επιστολές ειδοποιητήρια που έχουν λάβει από τις τράπεζες. Μόλις το 3% των 180.000 επιστολών έχει «απαντηθεί», κάτι που αποδίδεται σε έναν συνδυασμό ελλιπούς ενημέρωσης και διατήρησης μιας στάσης αναμονής από πλευράς των δανειοληπτών εν μέσω περιβάλλοντος οικονομικής δυσπραγίας και αβεβαιότητας που δεν βοηθά τις κινήσεις αναδιάρθρωσης.

Οι τράπεζες αναμένουν ότι το δεύτερο κύμα επιστολών, στο οποίο θα επισημαίνεται με μεγαλύτερη έμφαση ο κίνδυνος από τον χαρακτηρισμό του δανειολήπτη «ως μη συνεργάσιμου», θα έχει μεγαλύτερη επιτυχία ώστε να ξεκινήσει ένας δίαυλος επικοινωνίας και να εξευρεθούν οι κατάλληλες λύσεις για επαναφορά καθυστερούμενων δανείων σε εξυπηρέτηση.

Παράταση θα ζητήσει η κυβέρνηση

Νέα παράταση για τη μη πώληση των «κόκκινων» δανείων των κατηγοριών που έχουν εξαιρεθεί φαίνεται να ζητά από τους θεσμούς η κυβέρνηση. Με την ημερομηνία του καθεστώτος «προστασίας» να λήγει στις 15 Μαρτίου, και με τους δανειστές να πιέζουν για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς, το οικονομικό επιτελείο αναζητεί τη σύμφωνη γνώμη τους (των δανειστών), ώστε το πλαίσιο των εξυπηρετούμενων δανείων των «ευάλωτων» ομάδων να διαμορφωθεί σε ύστερο χρόνο.

"Oι ελληνικές τράπεζες μπορούν τώρα να χειριστούν το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης.«Η θέση της κυβέρνησης είναι πως έχουμε ήδη ανοίξει το 50% της αγοράς των μη εξυπηρετούμενων δανείων», ανέφερε χθες στο πρακτορείο Bloomberg ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης. «Θέλουμε να υπάρξει μια μακρά μεταβατική περίοδος για τις ευαίσθητες κατηγορίες, όπως τα στεγαστικά, τα μικρά καταναλωτικά δάνεια, καθώς και τα δάνεια προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, «υπάρχουν διαφορετικές απόψεις» με τους δανειστές, τονίζοντας ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται σε μια διαρκή διαπραγμάτευση. Αναφερόμενος στη νομοθετική πρωτοβουλία για τη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, σημείωσε ότι η «αγορά θα μπορέσει σύντομα να λειτουργήσει, καθώς ορισμένα μικρά κομμάτια λείπουν σε όρους ρυθμιστικού πλαισίου. Αν δεν υπάρξει αλλαγή στο υφιστάμενο πλαίσιο, τότε το θέμα είναι διαδικαστικό».

Επιπρόσθετα, όπως σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας, «οι ελληνικές τράπεζες μπορούν τώρα να χειριστούν το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι επαρκές, αλλά και μπορούν να λάβουν όση βοήθεια χρειάζονται από τις εταιρείες που ειδικεύονται στον κλάδο».

ΠΗΓΗ
http://www.naftemporiki.gr/finance/story/1068097

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates