.

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

ΝΕΑ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ !!!

ΑΦΟΡΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΩΝ ΩΦΕΛΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ 6 ΦΡΕΓΑΤΩΝ 
Σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα από την υπογραφή της σύμβασης προκλήθηκε ζημία στην περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου !!!
















Ποινικές ευθύνες για μια ακόμα σύμβαση αντισταθμιστικών ωφελημάτων που υπεγράφη στο πλαίσιο της προμήθειας εξοπλιστικών προγραμμάτων, εντόπισαν οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς.

Μετά το τέλος της προκαταρκτικής έρευνας που διενεργήθηκε, ασκηθηκε ποινική δίωξη για απιστία, σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος του πρώην Γενικού Γραμματέα Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων Σπυρίδωνα Τραυλού, καθώς και σε βάρος επτά υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Αντίγραφα της δικογραφίας διαβιβάζονται στη Βουλή μέσω της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, για τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας Γιάννου Παπαντωνίου.

Η υπόθεση

Η σύμβαση αντισταθμιστικών ωφελημάτων υπεγράφη με αφορμή τη σύμβαση Εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής έξι φρεγατών τύπου “S” του Πολεμικού Ναυτικού, στις 12 Φεβρουαρίου 2003, έναντι συμβατικού τιμήματος 381.578.580 ευρώ, με κύριο ανάδοχο τα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ και κύριο υποκατασκευαστή την εταιρεία THALES NEDERLAND B.V..

Σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα, από την υπογραφή της σύμβασης προκλήθηκε ζημία στην περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ διαπιστώθηκαν τα εξής έξι «ύποπτα σημεία»:

1) Μη νόμιμη μείωση της πιστωτικής υποχρέωσης της αντισυμβαλλόμενης εταιρείας, με αποτέλεσμα να συνομολογηθούν υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου αντισταθμιστικά ωφελήματα ονομαστικής αξίας μειωμένης κατά το ποσό των 23 εκατ. ευρώ τουλάχιστον.

2) Μη αναπροσαρμογή, λόγω της παρόδου χρόνου, της πιστωτικής υποχρέωσης Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων της εταιρείας THALES NEDERLAND B.V., με αποτέλεσμα να συνομολογηθούν υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου Αντισταθμιστικά Ωφελήματα ονομαστικής αξίας μειωμένης κατά το ποσό των 10 εκατ. ευρώ τουλάχιστον.

3) Μη νόμιμη μείωση της κάλυψης ποσοστού προγραμμάτων υποκατασκευής ή αγοράς από 50% σε 40% της πιστωτικής αξίας της Σύμβασης 09/03, εκ της οποίας η ζημία που προκλήθηκε στο Ελληνικό Δημόσιο δεν μπορεί να ποσοτικοποιηθεί.

4) Μη νόμιμη αναγνώριση πιστωτικού πλεονάσματος στην εταιρία THALES NEDERLAND B.V., εκ της οποίας η ζημία που προκλήθηκε στο Ελληνικό Δημόσιο δεν μπορεί να ποσοτικοποιηθεί.

5) Μη νόμιμη συνομολόγηση προγράμματος Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων με αντικείμενο τη δωρεάν παροχή υλικών και υπηρεσιών προς το Πολεμικό Ναυτικό, που όμως αποτελούσαν αντικείμενο έτερου προγράμματος Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων, στο οποίο τα εν λόγω υλικά και υπηρεσίες χαρακτηρίζονταν ως αντικείμενο υποκατασκευαστικού έργου, με αποτέλεσμα τη μη συνομολόγηση αντίστοιχου νόμιμου προγράμματος Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων, ονομαστικής αξίας άνω των 8 εκατ. ευρώ.

6) Μη νόμιμη συνομολόγηση προγράμματος Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων με αντικείμενο την άμεση επένδυση σε ελληνική αμυντική εταιρία, η οποία όμως χρησιμοποιήθηκε με σκοπό την απόκτηση υφιστάμενης εταιρίας αξίας πολλές φορές υποπολλαπλάσιας της χρησιμοποιηθείσας επένδυσης, με αποτέλεσμα την επαύξηση της ιδιωτικής περιουσίας της οικογένειας στην οποία ανήκε η εταιρία που ενεπλάκη στην επένδυση και τη μη συνομολόγηση νόμιμου προγράμματος Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων, ονομαστικής αξίας άνω των 3 εκατ. ευρώ.

Η περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης ανατέθηκε σε ανακριτή κατά της Διαφθοράς ενώπιον του οποίου θα κληθούν σε απολογία όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

πηγη: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates