.

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΑΓΟΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ HARVARD, ΜΗΔΕΝΙΖΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΣΕ 30 ΗΜΕΡΕΣ !!!

ΕΧΕΙ ΓΕΜΙΣΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΗΛΙΘΙΟΥΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ
O κ. Γεώργιος Σεραφείμ υποστηρίζει ότι αν το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αποτυπωθεί με βάση τη μέθοδο των διεθνών λογιστικών προτύπων, τότε το απόλυτο μέγεθος του χρέους θα είναι 31 και όχι 326 δις € που καταγράφουν τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Αυτό σημαίνει ότι με κριτήριο την εφαρμογή των διεθνών λογιστικών προτύπων για τον υπολογισμό του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης, θα προκύψει ότι το 2015 ο λόγος δημόσιο χρέος προς ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) είναι 18% και όχι 188% που αναφέρουν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.


Γράφει ο Γιώργος Βάμβουκας

Σωθήκαμε, μάγος καθηγητής σε ένα μήνα μειώνει το δημόσιο χρέος της Ελλάδας από 188% σε 18% του ΑΕΠ!

Πρόσφατα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απένειμε το βραβείο Περικλής στον αναπληρωτή καθηγητή του πανεπιστημίου Harvard Γεώργιο Σεραφείμ, για τις καινοτόμες προτάσεις του στον υπολογισμό του δημοσίου χρέους μιας χώρας με βάση τη μέθοδο των “διεθνών λογιστικών προτύπων” (international accounting standards). 

Το βραβείο Περικλής θεσπίστηκε το 2015 από το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και τον διεθνή επενδυτικό οίκο Japonica Partners. Ο κ. Σεραφείμ είναι ο πρώτος επιστήμονας στον οποίο απενεμήθη το συγκεκριμένο βραβείο, το οποίο συνοδεύεται και από χρηματική αμοιβή 100.000 ευρώ (€). 
Το κύριο γνωστικό αντικείμενο ερευνητικής του ενασχόλησης είναι εκείνο της “λογιστικής” (accounting). 

Ας δούμε όμως τις “καινοτόμες απόψεις” του συγκεκριμένου καθηγητή. O κ. Σεραφείμ υποστηρίζει ότι αν το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αποτυπωθεί με βάση τη μέθοδο των διεθνών λογιστικών προτύπων, τότε το απόλυτο μέγεθος του χρέους θα είναι 31 και όχι 326 δις € που καταγράφουν τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Αυτό σημαίνει ότι με κριτήριο την εφαρμογή των διεθνών λογιστικών προτύπων για τον υπολογισμό του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης, θα προκύψει ότι το 2015 ο λόγος δημόσιο χρέος προς ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) είναι 18% και όχι 188% που αναφέρουν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο κ. Σεραφείμ λαμβάνοντας το χρηματικό βραβείο των 100.000 €, είπε στον έλληνα πρωθυπουργό και τους παραβρισκόμενους, ότι, ο ίδιος δύναται να κάνει την λογιστική αποτίμηση του χρέους σε λιγότερο από 30 μέρες, ώστε περί τα μέσα Ιανουαρίου του 2016, οι διεθνείς στατιστικές πηγές (IMF, OECD, Eurostat, κ.ά.), να αναφέρουν πως το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι 31 δις € ή 18% του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας. Δηλαδή, με μαγικές τεχνικές σαν του Χάρι Πότερ, ο καθηγητής του Harvard έχει το φάρμακο να εξαερώσει μονομιάς το δημόσιο χρέος της Ελλάδας. Άρα, αυτά που λέγονται για τρίτο κούρεμα του κρατικού χρέους της Ελλάδας, για επιμηκύνσεις, για χαμηλότερα επιτόκια, κ.λπ., δεν χρειάζονται και αυτό που ως χώρα πρέπει να κάνουμε είναι η πολιτική εξαέρωσης του χρέους αλλά Γεωργίου Σεραφείμ. 

Οι φήμες λένε ότι με μερικά εκατομμύρια ευρώ ως αμοιβή στον κ. Σεραφείμ και στην υπόλοιπη ομάδα επαϊόντων των διεθνών λογιστικών προτύπων, η εξαΰλωση του ελληνικού δημοσίου χρέους μπορεί να γίνει σε λιγότερο από μια βδομάδα και όχι σε ένα μήνα. Ο έλληνας πρωθυπουργός φαίνεται να πείστηκε από τον ειδήμονα των διεθνών λογιστικών προτύπων, όπως άλλωστε είχε πειστεί και από τα λογύδρια του κ. Βαρουφάκη περί κυκλοφορίας διπλού νομίσματος.

Μελετώντας το βιογραφικό του κ. Σεραφείμ διαπίστωσα ότι το ερευνητικό του έργο είναι αξιόλογο και εστιασμένο κυρίως στο πεδίο της λογιστικής. Αυτό το οποίο όμως προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, είναι ότι αυτός ο πολλά υποσχόμενος επιστήμονας της λογιστικής, χωρίς να έχει ενδιατρίψει ερευνητικά και βέβαια διδακτικά στα γνωστικά αντικείμενα των Δημοσίων Οικονομικών και της Μακροοικονομικής Θεωρίας και Πολιτικής, υπόσχεται ότι με την τεχνική των διεθνών λογιστικών προτύπων, δύναται σε ένα μήνα να ψαλιδίσει το δημόσιο χρέος της Ελλάδας κατά 290 δις ευρώ. 

Το παγκόσμιο δημόσιο χρέος εκτιμάται σήμερα σε 60 τρις ευρώ. Γιατί ο ΟΗΕ δεν καλεί τον κ. Σεραφείμ, με τα μαγικά των διεθνών λογιστικών προτύπων, να εξαϋλώσει το παγκόσμιο δημόσιο χρέος των 220 χωρών του πλανήτη κατά 50 ή 55 τρις ευρώ; Ωστόσο, στους Χάρι Πότερ του Harvard και του MIT, ξεφεύγει μια λεπτομέρεια, ότι δηλαδή το πραγματικό δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι 900 και όχι 326 δις €. Ενδεχομένως, η συνταγή του μάγου Σεραφείμ θα μπορούσε κατά 800 δις € να εξαέρωνε το κρατικό χρέος της χώρας και με χρέος 100 δις ίσως τον επόμενο μήνα φεύγαμε από τα μνημόνια.

ΠΗΓΗ
https://gvamvoukas.wordpress.com/2015/12/29/%CF%83%CF%89%CE%B8%CE%AE%CE%BA%CE%B1%CE%BC%CE%B5-%CE%BC%CE%AC%CE%B3%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%B3%CE%B7%CF%84%CE%AE%CF%82-%CF%83%CE%B5-%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CE%BC%CE%AE%CE%BD%CE%B1-%CE%BC/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates