.

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

ΤτΕ: ΣΤΑ FUNDS ΟΛΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ !!! ΤΟ ΛΕΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ !!!

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ Ή ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Η Τράπεζα της Ελλάδος ανοίγει την πόρτα στα ξένα funds για τα κόκκινα δάνεια !!!





ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ
Η Ομαδική Αγωγή του Κινήματος ΥΠΕΡΒΑΣΗ για το Κούρεμα των Δανείων μας, μαζί με το Εξώδικο Επανακαθορισμού των Τραπεζικών Οφειλών, είναι σήμερα τα μεγαλύτερα όπλα αποτελεσματικής άμυνας των δανειοληπτών, κόντρα στην αυθαιρεσία του τραπεζικού συστήματος !!!
ΚΛΙΚ ΕΔΩ :


Το αναφέρει το νέο Μνημόνιο, άρχισε να το συζητά η κυβέρνηση, ήρθε και η Τράπεζα της Ελλάδας να το επιβεβαιώσει με τον πλέον επίσημο τρόπο: 
Τα «κόκκινα» δάνεια θα πωλούνται στα funds, ανεξαρτήτως του αν είναι δάνεια νοικοκυριών, επιτηδευματιών ή επιχειρήσεων !!!
Αν και είναι μεγάλη συζήτηση το κατά πόσο τα αποκαλούμενα «κοράκια» έχουν όφελος και ενδιαφέρον να ασχοληθούν με «κόκκινα» στεγαστικά ή προβληματικά δάνεια μικρομεσαίων, για πρώτη φορά σε επίσημο ελληνικό κείμενο γίνεται αναφορά στην προοπτική της πώλησης «κόκκινων» δανείων, με αναφορά μάλιστα στις πρακτικές που εφαρμόστηκαν στην Ιρλανδία και στην Ισπανία. Υπενθυμίζεται ότι στην Ιρλανδία πριν από μερικούς μήνες υπήρξε μεγάλη κυβερνητική κρίση όταν αποκαλύφθηκε ότι η κρατική “bad bank” ΝΑΜΑ πώλησε σε ξένα funds, με περίεργες διαδικασίες σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές, δάνεια που αγόρασε από τις υπό κατάρρευση ιρλανδικές τράπεζες, με αποτέλεσμα να βρεθούν στα χέρια των «κορακιών» περίπου 20.000 ενυπόθηκα δάνεια νοικοκυριών, που βρίσκονταν στο «κόκκινο» λόγω κρίσης. Όσον αφορά στην Ισπανία, υπήρξαν σφοδρότατες αντιδράσεις μετά από τις πρώτες εξώσεις νοικοκυριών, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές αλλά και η Κεντρική κυβέρνηση «πακετάρισαν» και πούλησαν χιλιάδες εργατικές κατοικίες.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, «η εξυγίανση χαρτοφυλακίων προβληµατικών δανείων συνδέεται µε τη δραστηριοποίηση εξειδικευµένων εταιριών που είτε κατέχουν (Asset Management Companies – AMC) είτε απλώς διαχειρίζονται προβληµατικά δάνεια (Servicing Companies). Κατά το παρελθόν πολλές χώρες που κλήθηκαν να αντιµετωπίσουν αντίστοιχο πρόβληµα µε το ελληνικό όσον αφορά το υψηλό ποσοστό µη εξυπηρετούµενων δανείων (π.χ. η Σουηδία, η Ινδονησία, η Μαλαισία, η Κορέα, η Ταϊλάνδη, αλλά και πιο πρόσφατα η Ιρλανδία, µε την περίπτωση της ΝΑΜΑ, και η Ισπανία, µε την περίπτωση της SAREB) προέκριναν τη λύση δηµιουργίας AMC. Άλλες χώρες (για παράδειγµα η Ρουµανία) προτίµησαν να δηµιουργήσουν θεσµικό πλαίσιο για τη λειτουργία servicing companies». Επισημαίνοντας, δε, την ιδιαιτερότητα της Ελλάδας, καθώς υπάρχει διασπορά των «κόκκινων» δανείων και όχι συγκέντρωση τους σε συγκεκριμένους κλάδους, η Τράπεζα της Ελλάδας τονίζει ότι η Πολιτεία πρέπει να επισπεύσει τις ενέργειες που απαιτούνται για τη δηµιουργία µιας ενεργούς δευτερογενούς αγοράς µη εξυπηρετούµενων δανείων, ανοίγοντας έτσι την πόρτα στα funds.

Το ερώτημα ήταν και παραμένει με ποιους κανόνες θα λειτουργούν αυτά τα funds. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, θα πρέπει να καθοριστούν άµεσα οι αναγκαίες προϋποθέσεις για την απόκτηση άδειας, ενώ θα πρέπει να γίνε ται σαφές ότι οι εταιρίες που θα επιλέξουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά δανείων θα υπό κεινται σε κανόνες όσον αφορά την προστασία του καταναλωτή όπως αυτοί που διέπουν και τις τράπεζες, συµπεριλαµβανοµένου και του Κώδικα ∆εοντολογίας. Η διατύπωση είναι, ωστόσο, «θολή», αφού το στοιχείο της υποχρεωτικότητας δεν είναι σαφές .


Πηγή: Η Τράπεζα της Ελλάδος ανοίγει την πόρτα στα ξένα funds για τα «κόκκινα» δάνεια | iefimerida.grhttp://www.iefimerida.gr/news/239112/i-trapeza-tis-ellados-anoigei-tin-porta-sta-xena-funds-gia-ta-kokkina-daneia#ixzz3tRj1sHWR

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates