.

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΝΕΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ !!!

ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΘΑ ΒΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Η κυβέρνηση ψάχνει 700.000.000 ευρώ ώστε να μη μειωθούν οι κύριες συντάξεις σχεδιάζοντας αυξήσεις εισφορών και επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές  !!!
Όμως, όπως έχει διαπιστωθεί στις συζητήσεις με τη τρόικα, οι δανειστές δεν πρόκειται να αποδεχθούν λύση που δεν θα περιλαμβάνει και περικοπές συντάξεων !!!
















Αποφασισμένη να αποτρέψει παντί τρόπω μία ακόμη μείωση των κύριων συντάξεων, η κυβέρνηση αναζητεί εναγωνίως τρόπους για να εξασφαλίσει τα 700 εκατ. ευρώ που απαιτούνται, προκειμένου να καλυφθούν οι απαιτήσεις των δανειστών και επιτευχθεί συμφωνία επί του ασφαλιστικού στο νέο γύρο διαπραγμάτευσης, ο οποίος θα ξεκινήσει στις 8 Ιανουαρίου. Σε πυρετώδεις συσκέψεις στο Μαξίμου και στο υπουργείο Εργασίας εξετάζονται πολλά σενάρια, που βασίζονται στην αύξηση των εσόδων με αναπροσαρμογή των εισφορών και θεσμοθέτηση νέων πόρων, όπως το ειδικό τέλος στις τραπεζικές συναλλαγές. Ως συμπληρωματική λύση αντιμετωπίζεται η περικοπή επικουρικών συντάξεων.

Οι προσπάθειες επικεντρώνονται στη διαμόρφωση ενός συνολικού σχεδίου συνδυασμένων μέτρων προβλέψιμης απόδοσης, που θα αποφέρουν το επιθυμητό οικονομικό αποτέλεσμα, με τις μικρότερες δυνατές παρενέργειες και επιβαρύνσεις στην οικονομική δραστηριότητα, στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει, τα 700 εκατ. ευρώ μπορούν να εξασφαλισθούν με την επιβολή ειδικού τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές. Ομως, όπως έχει διαπιστωθεί στις μέχρι τώρα συζητήσεις με τους εκπροσώπους του Κουαρτέτου, οι δανειστές δεν πρόκειται να αποδεχθούν λύση που δεν θα περιλαμβάνει κάποιες περικοπές συντάξεων – κατά προτίμηση των επικουρικών.

Εκτιμάται ότι οι περικοπές αυτές θα απέφεραν εξοικονόμηση περίπου 300 εκατ. ευρώ ετησίως στο ασφαλιστικό σύστημα. Τα υπόλοιπα 400 εκατ. ευρώ πρέπει να βρεθούν από αύξηση εσόδων.

Οι δυο εναλλακτικές εκδοχές είναι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών ή/και εργαζομένων και η επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές. Η λύση μπορεί να είναι ένας συνδυασμός των δύο μέτρων, ώστε να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι, ούτε οι συναλλασσόμενοι μέσω τραπεζών.

Σύμφωνα με υπολογισμούς κυβερνητικών στελεχών, το τέλος ένα τοις χιλίοις (0,1%) στις τραπεζικές συναλλαγές θα απέδιδε 700 εκατ. ευρώ, αν επιβαλλόταν σε όλες τις συναλλαγές ανεξαρτήτως ποσού. Αυτή η εκτίμηση βασίζεται στα στοιχεία για τις τραπεζικές συναλλαγές του 2014, δηλαδή προ της επιβολής των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, που περιόρισε σημαντικά το ύψος των συναλλαγών.

Αν το τέλος επιβληθεί σε συναλλαγές ποσού 1.000 ευρώ και πάνω, τα έσοδα θα περιορίζονταν περίπου στα 500 εκατ. ευρώ, ενώ αν εξαιρούνταν οι μεταφορές εντός του τραπεζικού συστήματος, θα κατέβαιναν περίπου στα 300 εκατ. ευρώ. Μετά την επιβολή των capital controls όλα τα παραπάνω μεγέθη υπολογίζεται ότι πρέπει να αναθεωρηθούν σημαντικά προς τα κάτω.

Η εναλλακτική λύση της αύξησης της εισφοράς των εργοδοτών κατά 1% (ή κατά 0,5% των εργοδοτών και 0,5% των εργαζομένων) εκτιμάται ότι θα αποφέρει στα Ταμεία ετήσια έσοδα 400 εκατ. ευρώ. Εναλλακτικά εξετάζεται και το σενάριο αύξησης των εισφορών των εργοδοτών κατά 1% και των εργαζομένων κατά 0,5%.

Οι προτάσεις και η κοστολόγηση

Το αρχικό σχέδιο του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνει προτάσεις κοστολογημένης απόδοσης, από τις οποίες ορισμένες έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ, ενώ οι υπόλοιπες βρίσκονται υπό συζήτηση. Τα προτεινόμενα μέτρα και οι προβλεπόμενες αποδόσεις τους έχουν ως εξής:

1. Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων - εργοδοτών εκτιμάται ότι θα αποφέρει στο ΙΚΑ και στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) επιπλέον έσοδα 350 εκατ. ευρώ ετησίως. Ομως, για να θεσμοθετηθεί η αύξηση των εισφορών, πρέπει να συμφωνήσουν οι εκπρόσωποι των πιστωτών, οι οποίοι μέχρι τώρα έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους.

2. Η αύξηση της εισφοράς κατά 2% για τον κλάδο υγείας σε 2,6 εκατ. κύριες συντάξεις θα αποφέρει 570 εκατ. ευρώ. Το μέτρο αυτό έχει ήδη εφαρμοστεί.

3. Η επιβολή εισφοράς 6% σε 1,6 εκατ. επικουρικές συντάξεις θα αποφέρει 180 εκατ. ευρώ.

4. Η απόδοση στο υπουργείο Εργασίας της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στις επικουρικές συντάξεις θα αποφέρει 130 εκατ. ευρώ.

5. Η περικοπή του ΕΚΑΣ σε 72.000 δικαιούχους από τον ερχόμενο Μάρτιο και η μείωση του μερίσματος του Μετοχικού Ταμείου Δημοσίων Υπαλλήλων, που λαμβάνουν 320.000 συνταξιούχοι, θα αποφέρουν 350 εκατ. ευρώ.

6. 500 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από τις μειώσεις που θα γίνουν στις επικουρικές συντάξεις και από τις μειώσεις στο εφάπαξ των Ταμείων πρόνοιας του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.

πηγη: sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates