.

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

ΕΜΦΑΝΙΣΗ "ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΘΑΝΑΤΟΥ" ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ !!!

ΣΕ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ
Τα "ομόλογα θανάτου” αφορούν ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής και στην αγορά από τρίτο μέρος του δικαιώματος στις ασφαλιστικές καταβολές που θα ενεργοποιηθούν με το θάνατο του αρχικού ασφαλισμένου !!!















Tην παρέμβαση των Εποπτικών Αρχών της εγχώριας κεφαλαιαγοράς προκάλεσε η εμφάνιση περιπτώσεων προώθησης των αποκαλούμενων death bonds στην Ελλάδα, ιδιότυπων επενδυτικών προϊόντων που εμφανίστηκαν προ ετών στις ΗΠΑ και τα οποία θεωρούνται εξαιρετικά πολύπλοκα και ουσιαστικά ακατάλληλα για ιδιώτες επενδυτές.

Τα αποκαλούμενα "ομόλογα θανάτου”, επισήμως traded life policies, αφορούν σε ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής και στην αγορά από τρίτο μέρος του δικαιώματος στις ασφαλιστικές καταβολές που θα ενεργοποιηθούν με το θάνατο του αρχικού ασφαλισμένου. Ουσιαστικά, πρόκειται για έναν μηχανισμό που στηρίζεται στην πρόωρη λύση ασφαλειών ζωής.

Η πρακτική που συνήθως ακολουθείται είναι η εξαγορά των συμβολαίων ζωής ασφαλιζόμενων που βρίσκονται σε ανάγκη ρευστού. Με την πώληση των ασφαλιστηρίων τους, οι τελευταίοι εισπράττουν μετρητοίς ένα συμφωνηθέν ποσό, ουσιαστικά μέρος (κυμαίνεται μεταξύ 20 - 40%) δηλαδή της αποζημίωσης του ασφαλιστηρίου που θα εισέπρατταν οι κληρονόμοι, και ο αγοραστής αναλαμβάνει την υποχρέωση να πληρώνει τα ασφάλιστρα μέχρι να αποδημήσει ο αρχικός δικαιούχος.

Με το θάνατο του, ο αγοραστής του ασφαλιστηρίου έχει δικαίωμα είσπραξης της αποζημίωσης που προβλέπεται στο συμβόλαιο. Συγκεντρώνοντας ένα σημαντικό αριθμό τέτοιων συμβολαίων, ο αγοραστής (funds ή άλλες επενδυτικές εταιρείες) μπορεί να τα ομαδοποιήσει (pool) και να προχωρήσει στην έκδοση αξιόγραφων (asset backed securities) απευθυνόμενους προς άλλους επενδυτές, με "δέλεαρ" ένα σταθερό και σημαντικά υψηλότερο από τα συνήθη επιτόκιο.

Για τα συγκεκριμένα, μακάβρια, επένδυτικά προϊόντα είχε ασκηθεί δριμεία κριτική στις ΗΠΑ, όπου και στα τέλη της δεκαετίας του 1980 πρωτοεμφανίστηκαν. Έγιναν τότε δημοφιλή μεταξύ ασθενών με HIV λόγω της ανάγκης τους να καλύψουν τα έξοδα των θεραπειών τους. Καθώς σημειώθηκαν πολλές αθετήσεις πληρωμών, πέραν της ήδη κακής τους φήμης, εξοστρακίστηκαν από πολλές αγορές αλλά δεν εξαφανίστηκαν. Σταδιακά, τέτοιες πρακτικές πέρασαν και στην Ευρώπη και εσχάτως στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης όπου ασφαλισμένοι εμφανίζονται να "ρευστοποιούν" ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής.

Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, στην ελληνική αγορά προωθούνται από επενδυτικά σχήματα (συγκεκριμένα αναφέρεται το "Aurora Defined Benefits Funds”, φερόμενο ως Αμοιβαίο Κεφάλαιο εταιρείας με έδρα τα νησιά Cayman που δεν έχουν λάβει άδεια από τις αρχές) προϊόντα Traded Life Policies. Πρόκειται, τονίζεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, για επενδύσεις υψηλού κινδύνου και αυτό, όπως εξηγούν, για τους κατωτέρω λόγους:

* Χρησιμοποιούν περίπλοκες επενδυτικές στρατηγικές που εμπεριέχουν υπολογισμούς σχετικά με τη διάρκεια ζωής των ανθρώπων. Οι υπολογισμοί και οι προβλέψεις μπορεί να αποδειχθούν εσφαλμένοι με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να είναι μικρότερες των προβλεπομένων.

* Τα συγκεκριμένα επενδυτικά σχήματα πρέπει να διατηρούν μεγάλα αποθέματα διαθεσίμων για να συντηρούνται οι επενδύσεις σε Traded Life Policies. Εάν ο διαχειριστής του επενδυτικού σχήματος χρειαστεί χρηματοδότηση και επιχειρήσει να πουλήσει μέρος των επενδύσεων σε Traded Life Policies, ενδέχεται να μη βρει αγοραστή ή να αναγκαστεί να πουλήσει με ζημιά. Εάν αυτό γίνει σε μεγάλη έκταση δημιουργείται πρόβλημα ρευστότητας το οποίο μπορεί να δυσχεράνει την εξαγορά μεριδίων εκ μέρους των επενδυτών ή και να μειώσει σημαντικά την αξία των επενδύσεών τους.

* Συχνά οι εν λόγω επενδύσεις αφορούν πολλές εταιρίες σε διαφορετικές χώρες. Αυτό δημιουργεί δυσκολία στη διαχείριση των επενδύσεων κατά τρόπο που να διασφαλίζει τη δίκαιη μεταχείριση των επενδυτών. Είναι εν γένει δύσκολο για τους επενδυτές αλλά και τους διανομείς των προϊόντων να αντιληφθούν πλήρως τον τρόπο λειτουργίας τους και τους κινδύνους που εμπεριέχουν.

Από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εφιστούν στους επενδυτές ιδιαίτερη προσοχή και επισημαίνουν ότι σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές έχουν επιβληθεί σοβαrές κυρώσεις σε εταιρείες και πρόσωπα που προωθούν συγκεκριμένα προϊόντα.

Νίκος Χρυσικόπουλος

πηγη: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates