.

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

ΤΕΛΕΙΩΣΕ Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΔΑΝΕΙΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ !!!

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΠΑΤΕΝΤΑ-ΑΠΑΤΗ MADE IN GREECE
Νέο σχέδιο – Οι τράπεζες τώρα λένε ότι θα στηρίξουν την πραγματική οικονομία χωρίς να δώσουν δάνεια !!!

 



Οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να διαθέτουν 35 Δις ίδια κεφάλαια, αλλά τα 18 Δις είναι αυτά της αναβαλλόμενης φορολογίας, δηλαδή λογιστικά μόνο ίδια κεφάλαια !!!


Οι τράπεζες με 35 δισεκ. κεφάλαια θα στηρίξουν την οικονομία χωρίς να χορηγήσουν δάνεια.
Αν αυτό το υποστήριζε κάποιος πριν 7-8 χρόνια μάλλον θα τον αντιμετώπιζαν με σχετική ειρωνεία.
Η παραδοσιακή τραπεζική και οι παραδοσιακοί κανόνες της οικονομίας αναφέρουν ότι μέσω της πιστωτικής επέκτασης μέσω των δανείων δηλαδή αυξάνεται η ρευστότητα, ενισχύονται τα επενδυτικά προγράμματα δηλαδή όλα τα γρανάζια της οικονομικής μηχανής λειτουργούν.
Η χορήγηση δανείων σημαίνει κεφάλαια, ρευστότητα και χρήματα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά όλα αυτά αυξάνουν την κατανάλωση και κατ επέκταση κινείται η εθνική οικονομία. 

Οι καιροί άλλαξαν οι τράπεζες παγιδεύτηκαν στην περιορισμένη ρευστότητα και το κυριότερο όλων χρειάστηκε να ανακεφαλαιοποιηθούν για τρίτη φορά.
Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν πλέον 35 δισεκ. ευρώ κεφάλαια που σημαίνει πολύ ισχυρό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.
Θεωρητικά αυτό ισχύει αλλά όταν από τα 35 δισεκ. τα 18 δισεκ. είναι αναβαλλόμενη φορολογία δηλαδή λογιστικά κεφάλαια ο προβληματισμός συνεχίζει να υπάρχει.
Παρ΄ όλα αυτά ένα νέο πλάνο σχεδιάζεται από τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών όσον αφορά την συμμετοχή των τραπεζών στην οικονομία.
Οι τράπεζες δεν θα χορηγήσουν δάνεια – τα νέα δάνεια θα είναι στρατηγικά ελάχιστα – αλλά θα στηρίξουν την οικονομία μέσω των NPLs μέσω των προβληματικών δανείων.
Η θέση των τραπεζών είναι ενδιαφέρουσα αρκεί να γίνει με τρόπο λογικό και όχι εκβιαστικό προς τις επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Η βασική φιλοσοφία του σχεδίου αυτού είναι απλή.
Νέα δάνεια δεν μπορούν να δοθούν, γιατί να μην γίνει προσπάθεια να ενεργοποιηθεί μέρος των προβληματικών δανείων και με διάφορους τρόπους τα δάνεια αυτά να καταστούν πάλι εξυπηρετήσιμα.
Αν μια τράπεζα διεκδικεί ένα ακίνητο που προήλθε από εγγύηση επιχειρηματικού δανείου και κινδυνεύει η εταιρία να το χάσει αν υπάρξει μια φόρμουλα ώστε το δάνειο να καταστεί υγιές έστω και με μικρότερο υπόλοιπο από την αρχική ονομαστική του αξία η επιχείρηση δεν θα χάσει το ακίνητο, η τράπεζα θα αρχίσει να αποκτά έσοδα.
Ταυτόχρονα η τράπεζα θα μπορούσε να διέβλεπε ότι υπάρχει σχέδιο να ενσωματώσει π.χ. κάποιο κεφάλαιο κίνησης στην εταιρία εφόσον αποδείκνυε την συνέπεια της.
Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και σε ένα δάνειο ανακυκλούμενης πίστωσης που είναι προβληματικό.
Θα μπορούσε η τράπεζα εφόσον το δάνειο ξεκινήσει να εξυπηρετείται να επιτρέψει σε ένα ποσοστό του αρχικού δανείου π.χ. 10% να ισχύει η έννοια της ανακυκλούμενης πίστωσης και άλλα.
Οι τράπεζες δεν θα χορηγήσουν δάνεια αλλά θα χρησιμοποιήσουν τα NPLs ώστε να στηρίξουν την οικονομία.
Οι τράπεζες θέλουν να μειώσουν τον αναβαλλόμενο φόρο στα κεφάλαια τους και το πρόβλημα αυτό είναι στρατηγικό για τις τράπεζες.
Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι τελικώς θα επιτευχθούν τα κέρδη 6-7 δισεκ. σε βάθος 4ετίας από τα NPLs από τις ελληνικές τράπεζες αυτά που θα πάνε;
Εύλογο ερώτημα γιατί ως γνωστό οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν 18 δισεκ. αναβαλλόμενο φόρο.
Στα 35 δισεκ. κεφάλαια τα 18 δισεκ. είναι αναβαλλόμενος φόρος.
Ο φόρος αυτός πρέπει να μειωθεί και ο μόνος τρόπος είναι οι τράπεζες να παράγουν κέρδη ώστε τα κέρδη να μειώνουν τον αναβαλλόμενο φόρο και έτσι να αυξάνονται τα καθαρά κεφάλαια όχι σε απόλυτο μέγεθος αλλά με όρους σχέσης αναβαλλόμενης φορολογίας προς ίδια κεφάλαια.
Έχει καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι οι τράπεζες θα επιτυγχάνουν πολλά δισεκ. τόσα πολλά που θα περισσεύουν για να πηγαίνουμε και στο casino Πάρνηθας.
Όχι δυστυχώς όχι οι στόχοι κερδοφορίας θα παραμείνουν χαμηλοί γιατί η δομή των ισολογισμών των τραπεζών έχουν απίστευτες παθογένειες.
Ας δώσουμε ένα παράδειγμα για το 2016 οι τράπεζες σε ένα καλό σενάριο θα μπορούσαν να πετύχουν καθαρά κέρδη 300-320 εκατ ευρώ.
Τα 320 εκατ αντιστοιχούν στο 1,7% του αναβαλλόμενου φόρου.
Επίσης ποιος μπορεί να υποστηρίξει με απόλυτο τρόπο ότι η ελληνική οικονομία δεν θα μπει πάλι σε περιπέτειες;
Όλοι ανησυχούν για τον ίδιο λόγο μήπως και κάτι πάει στραβά μέσα στο 2016.
Ο αναβαλλόμενος φόρος λοιπόν είναι ένα πρόβλημα γιατί 18 δισεκ. κεφάλαια δεν υπάρχουν είναι λογιστικά.
Επίσης στην ανάλυση μας δεν περιλαμβάνουμε τον δυνητικό κίνδυνο να ζητηθεί από τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν την σχέση αναβαλλόμενου φόρου προς ίδια κεφάλαια στο 25% - αυτός είναι ο συντελεστής σε Ισπανία και Ιταλία – και όχι 50% που ισχύει στην Ελλάδα…..

ΠΗΓΗ
http://bankingnews.gr/%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BD%CE%AD%CE%B1/item/229518-%CE%BD%CE%AD%CE%BF-%CF%83%CF%87%CE%AD%CE%B4%CE%B9%CE%BF-%E2%80%93-%CE%BF%CE%B9-%CF%84%CF%81%CE%AC%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B5%CF%82-%CE%B8%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%AF%CE%BE%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1-%CF%87%CF%89%CF%81%CE%AF%CF%82-%CE%BD%CE%B1-%CE%B4%CF%8E%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%B4%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%E2%80%93-%CE%AC%CF%81%CF%83%CE%B7-%CE%AD%CF%89%CF%82-60-%CF%84%CF%89%CE%BD-capital-controls-3-2016.html

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates