.

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

ΓΙΑΝΝΗ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ, ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΟΤΙ ΧΑΘΗΚΑΝ ΤΑ 39 ΔΙΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ;;;

ΑΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΟΥΤΕ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ, ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ, ΠΟΥ ΚΟΣΤΙΣΕ ΣΤΟΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 400 ΔΙΣ 
Απαντώντας στα 5 ερωτήματα του Γιάννη Δραγασάκη : Και όμως, τα 39 Δις της ανακεφαλαιοποίησης στις τράπεζες, είναι χαμένη υπόθεση για το ελληνικό κράτος !!!


Το bankingnews απαντάει και στα 5 ερωτήματα που έθεσε ο Γ. Δραγασάκης προς το ΤΧΣ, την ΤτΕ, την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και άλλους θεσμικούς φορείς.
Σε μια επικοινωνιακού τύπου αντεπίθεση υπό ένα θεσμικό μανδύα προχώρησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης με επίκεντρο τις ελληνικές τράπεζες και τις επενδύσεις του ΤΧΣ.
Μάλιστα μεταξύ άλλων παρουσιάζει τα δημοσιεύματα ότι χάθηκαν 39-40 δισεκ. της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών του 2013 εμμέσως πλην σαφώς ως υπερβολικά.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έθεσε 5 ερωτήματα, στο ΤΧΣ, στην Τράπεζα της Ελλάδος και στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών, τα οποία απαντάμε με πολύ σαφή τρόπο με στόχο την ορθή ενημέρωση των ελλήνων πολιτών.
Το εντυπωσιακό είναι όμως ότι ο Γιάννης Δραγασάκης σε ανακοίνωση του δεν αναφέρει.... ότι ζημιώθηκε το ΤΧΣ και ο έλληνας φορολογούμενος, παρουσιάζει την διαχρονική ανακεφαλαιοποίηση περίπου ως φυσιολογική και παρ΄ ότι αριστερός «σχεδόν αδιαφορεί» για τις επιπτώσεις των τεράστιων λογιστικών ζημιών που θα μετουσιωθούν σε πραγματικές ζημίες για τον φορολογούμενο.
Μας προκάλεσε έκπληξη η ιδεολογική υπέρβαση από τον Γιάννη Δραγασάκη.
Το bankingnews.gr απαντάει και στα 5 ερωτήματα με όσο το δυνατό μεγαλύτερη σαφήνεια.

Ερώτημα 1. 
Ποιο είναι το κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο για τη διάσωση του τραπεζικού συστήματος μέχρι σήμερα.
Ποιο από αυτά αντιστοιχεί σε διαδικασίες εξυγίανσης και ποιο σε κεφαλαιακή ενίσχυση, συνολικά και ανά περίπτωση.

Απάντηση bankingnews
Το ελληνικό δημόσιο μέσω του ΤΧΣ επένδυσε 24,98 δισεκ. σε κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες to 2013.
Ταυτόχρονα επένδυσε και 13,48 δισ. σε funding gap (δηλαδή στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που προέκυψε μετά την διάσπαση τραπεζών σε good και bad bank) το ΤΧΣ και 862 εκατ το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων ΤΕΚΕ συνολικά δηλαδή ΤΧΣ και ΤΕΚΕ επένδυσαν σε ρευστότητα 14,34 δισ.
Άρα 24,98 δισεκ. κεφάλαια + 14,34 δισ. ρευστότητα = 39,32 δισ. ευρώ.
Συνολικά λοιπόν το ελληνικό κράτος επένδυσε 39,32 δισεκ.
Το 2013 το ΤΧΣ κατείχε το 85,57% των μετοχών των τραπεζών, το οποίο μειώθηκε στο 56,4% μετά την ανακεφαλαιοποίηση του 2014 όπου οι ξένοι κυρίως επενδυτές συμμετείχαν με 8,3 δισεκ. ευρώ.
Με την νέα ανακεφαλαιοποίηση του 2015 το ποσοστό του ΤΧΣ μειώθηκε ακόμη περισσότερο στο 19,25%.
Η χρηματιστηριακή αξία του 19,25% των μετοχών των τραπεζών που κατέχει το ΤΧΣ ανέρχεται σε 2,36 δισεκ.
Δηλαδή ενώ επενδύθηκαν 39,32 δισεκ. ουσιαστικά η αξία αυτών είναι 2,36 δισεκ.
Ακόμη και αν συμπεριληφθεί η πρόβλεψη ανάκτησης μέρους της ρευστότητας από το ΤΧΣ στα 2,5 δισεκ. συνολικά ανέρχεται η αξία σε 4,8 δισεκ. υπό τον όρο ότι η ανάκτηση ρευστότητας είναι μια εξελικτική διαδικασία στο μέλλον.
Είναι προφανές ότι το ελληνικό κράτος και ο έλληνας φορολογούμενος έχει υποστεί καταστροφή καθώς προκύπτει ζημία -94% ουσιαστικά πρόκειται για απώλεια -94% της αρχικής επένδυσης ή σε απόλυτο μέγεθος περίπου 37 δισ. αυτή είναι η τεράστια λογιστική ζημία του έλληνα φορολογουμένου και του ΤΧΣ.
Το ερώτημα βεβαίως εδώ είναι τι μπορεί να ανακτηθεί;
Το ΤΧΣ έχει προβλέψει ότι από 14,34 δισεκ. μπορεί να ανακτήσει 2,5 δισεκ.
Από τις μετοχές όμως τι θα μπορούσε να ανακτήσει;
Ας υποθέσουμε ότι οι τράπεζες διπλασιάζουν την αξία τους στο χρηματιστήριο σενάριο που εύκολα μπορεί να το αναφέρουμε αλλά δεν είναι και τόσο εύκολο πρακτικά.
Αυτό σημαίνει ότι η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών 10,8 δισεκ. θα φθάσει στα 21 δισεκ. ευρώ.
Το 19,54% που κατέχει το ΤΧΣ στις τράπεζες θα αντιστοιχεί σε 4,1 δισεκ. ευρώ.
Ας υποθέσουμε ότι η χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών θα τριπλασιαστεί δηλαδή θα έχουν κεφαλαιοποίηση στο χρηματιστήριο 32 δισεκ. ευρώ αυτό σημαίνει ότι το 19,54% που είναι το ποσοστό του ΤΧΣ στις τράπεζες θα έχει αξία 6,2 δισεκ. ευρώ.
Ο μόνος τρόπος για να μπορέσει το ΤΧΣ να πάρει πίσω το 100% της επένδυσης του θα πρέπει η χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών να ξεπεράσει τα 220 δισεκ. σενάριο που ούτε στην επιστημονική φαντασία θα μπορούσε να συμβεί.
Ως μέτρο σύγκρισης να αναφέρουμε ότι το 2007 στο απόγειο των κερδών για τις τράπεζες 5,2 δισεκ. και στο απόγειο της ανόδου στο χρηματιστήριο η χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών είχε φθάσει στα 72 δισεκ. ευρώ.
Καθίσταται κατανοητό ότι το ΤΧΣ έχει υποστεί ζημία τεράστιας κλίμακας και αυτό δεν είναι μια πιθανολόγησα αλλά βεβαιότητα 10000%.
Το τεράστιο λάθος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι αποδέχθηκε να ζημιωθεί το ΤΧΣ ώστε με 5 δισεκ. ξένων funds οι τράπεζες να περάσουν στον μετοχικό έλεγχο ξένων σχεδόν δωρεάν.
Ενώ η αριστερή κυβέρνηση μερίμνησε για τα funds δεν έλαβε καμία πρόνοια για το ΤΧΣ που έχει υποστεί ξεκάθαρα βιβλική ζημία.

Τρέχουσα αποτίμηση επένδυσης ΤΧΣ στις ελληνικές τράπεζες
7 Δεκεμβρίου του 2015 

ΤράπεζαΠοσοστό ΤΧΣ 2015 Ποσοστό ΤΧΣ 2014Ποσοστό ΤΧΣ 2013Τρέχουσα αξία 12/2015Το 2013 επένδυσε το ΤΧΣ 
Εθνική 38% (41,2%)57,2%84,4%60 εκατ ή 1,3 δισ8,46 δισ
Πειραιώς 26,42%66,9%81%10 εκατ ή 700 εκατ6,84 δισ
Eurobank2,38%35,4%95,2%47 εκατ5,72 δισ
Alpha11,01%66,2%81,7%314 εκατ3,96 δισ
Σύνολο 19,25%56,4%85,57%2,36 δισ24,98 δισ

Επεξεργασία στοιχείων www.bankingnews.gr

To funding gap της ΑΤΕ είναι 7,47 δισεκ
Το funding gap του ΤΤ είναι 3,73 δισεκ.
Το funding gap της Proton bank 259 εκατ από το ΤΧΣ ενώ το ΤΕΚΕ έχει εισφέρει 862 εκατ
To funding gap της Probank είναι 562,7 εκατ
Το funding gap της TBank είναι 227 εκατ
Το funding gap της FBBank είναι 456 εκατ
Το fundig gap 6 συνεταιριστικών τραπεζών είναι 780 εκατ ευρώ.
Σύνολο funding gap 13,48 δισεκ. ευρώ από ΤΧΣ και 862 από ΤΕΚΕ δηλαδή 14,34 δισεκ. ενώ θεωρητικά διεκδικεί 2,5 δισεκ. ευρώ να ανακτήσει το ΤΧΣ από τις bad bank των εν λόγω τραπεζών

Ερώτηση 2.
Τι ποσά ανέκτησε μέχρι σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο από αυτά που διέθεσε για το τραπεζικό σύστημα.

Απάντηση bankingnews
Στρατηγικά το ΤΧΣ μέσω της μεγάλης επένδυσης που πραγματοποίησε στις ελληνικές τράπεζες έχει ανακτήσει μέχρι τώρα περίπου 1 δισεκ. ευρώ.
Η ανάκτηση δεν μπορεί να θεωρείται η αξία των μετοχών στο χρηματιστήριο αλλά ότι καταγράφεται μετά από πώληση ή έσοδο στα λογιστικά βιβλία του ΤΧΣ.
Το ΤΧΣ κυρίως από την bad bank ΑΤΕ bank έχει καταφέρει να ανακτήσει περίπου 1,3 δισεκ. και περιλαμβάνονται
Α)Ανάκτηση από funding gap
B)Ανάκτηση από εξάσκηση warrants περίπου 250 εκατ
Γ)Έσοδα προεγγραφής και εγγύησης ΑΜΚ συνολικής αξίας 220 εκατ ευρώ.

Ερώτηση 3.
Ποια είναι διαχρονικά η εξέλιξη της συμμετοχής των Ταμείων και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών και ποιες οι απώλειες που έχουν υποστεί.

Απάντηση bankingnews Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα της συμμετοχής των Ταμείων στις τράπεζες – πλην του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που αναλύθηκε στην πρώτη ερώτηση – είναι η Εθνική και η Attica bank.
Στην Εθνική τα ασφαλιστικά Ταμεία κατείχαν το 16,26% του μετοχικού κεφαλαίου (νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου).
Το ποσοστό των Ταμείων έχει μειωθεί κάτω από 1% που σημαίνει ότι η αξία των ασφαλιστικών ταμείων στις τράπεζες έχει εξαϋλωθεί.
Το 2007 τα ασφαλιστικά Ταμεία εμφάνιζαν από την επένδυση τους στην Εθνική τράπεζα χρηματιστηριακή αξία 3,5 δισεκ. και η σημερινή αξία είναι 30 εκατ ευρώ.
Η περίπτωση του ΤΣΜΕΔΕ είναι επίσης χαρακτηριστική.
Το ΤΣΜΕΔΕ στην Attica bank επένδυσε 374 εκατ και η αξία της επένδυσης έφθασε προ της νέας αύξησης τα 6 εκατ ευρώ.
Μετά την νέα αύξηση η εκτιμώμενη αξία του ΤΧΣ θα είναι 150 με 170 εκατ ενώ θα έχει επενδύσει περίπου 680-750 εκατ σωρευτικά...και υπό την αίρεση ότι η ΑΜΚ θα ολοκληρωθεί.
Το plan B για την Attica bank θα είναι καταστροφικό για το ΤΣΜΕΔΕ.

Ερώτηση 4.
Ποια είναι η διαχρονική εξέλιξη των δανείων σε καθυστέρηση (NPLs) και των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) μέχρι σήμερα και πώς κρίνετε ότι συνδέονται με τη δυσμενή κατάσταση στην οποία βρέθηκε το τραπεζικό σύστημα.

Απάντηση bankingnews
Το 2007 τα NPLs στην Ελλάδα αντιστοιχούσαν στο 8% των δανείων και σήμερα αγγίζουν τα 100 δισεκ. σε σύνολο δανείων 207 δισεκ.
Η βασική πηγή των NPLs και NPEs είναι η δραματική αύξηση της ανεργίας και η σωρευτική ύφεση που απομείωσε το ιδιωτικό εισόδημα και εκτόξευσε την ανεργία στο 25% με 27%.
Η διεθνής εμπειρία αναφέρει ότι για κάθε 5% αύξησης της ανεργίας ο ρυθμός αύξησης των NPLs υπερδιπλασιάζεται.
Για την ιστορία αναφέρεται η ανεργία για τα φυσικά πρόσωπα και δραματική μείωση του τραπεζικού δανεισμού λόγω της κρίσης και των προβλημάτων ρευστότητας στις επιχειρήσεις είναι οι δύο βασικότερες αιτίες αύξησης των προβληματικών δανείων.
Τα NPLs συνήθως κορυφώνουν από 2 ή 3 τρίμηνα μετά το γύρισμα της οικονομίας οπότε η κορύφωση των NPLs θα πρέπει να αναμένεται προς το τέλος του 2016.
Είναι ξεκάθαρο ότι για τις τράπεζες NPLs και ρευστότητα είναι τα δύο κυριότερα προβλήματα μετά την ανακεφαλαιοποίηση που ολοκληρώθηκε.

Ερώτηση 5.
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για τη βιωσιμότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος ώστε μελλοντικά να μη χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Απάντηση bankingnews
Προθεσμία ενός έτους έχουν οι ελληνικές τράπεζες να αποδείξουν ότι δεν χρειάζονται νέα κεφάλαια.
Προφανώς η μάχη για την εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου θα είναι διαρκής αλλά αν εξαιρεθεί η περίπτωση της Εθνικής που θα πωλήσει την Finansbank οι εναλλακτικές πηγές είναι πολύ περιορισμένες.
Τα NPLs θα αποδειχθούν η λύση για τον αναβαλλόμενο φόρο.
Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν μετά την ανακεφαλαιοποίηση 34 δισεκ. κεφάλαια, περίπου 100-105 δισεκ. NPLs και 16 δισεκ. αναβαλλόμενο φόρο.
Εκ πρώτης όψεως οι ελληνικές τράπεζες είναι υπερκεφαλαιοποιημένες αλλά όταν από τα 34 δισεκ. τα 16 δισεκ. είναι λογιστικά κεφάλαια δηλαδή αναβαλλόμενος φόρος οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη στην οικονομία είναι βέβαιο ότι θα απομειώσει τα κεφάλαια.
Όμως οι τράπεζες θα μπορούσαν να μειώσουν την συμμετοχή της αναβαλλόμενης φορολογίας μέσω της βέλτιστης αξιοποίησης των NPLs.
Αν και η αξιοποίηση των NPLs από τις ελληνικές τράπεζες ακόμη είναι απογοητευτική ωστόσο αν οι τράπεζες ανακτούσαν το 10% των NPLs δηλαδή 10 δισεκ. θα κάλυπταν την δυνητική ανάγκη σε κεφάλαια από την αναβαλλόμενη φορολογία.
Με βάση τα ισχύοντα στην Νότια Ευρώπη η αναβαλλόμενη φορολογία στις ελληνικές τράπεζες θα έπρεπε να ήταν 8 δισεκ. και όχι 16 δισεκ.
Άρα το ζήτημα του αναβαλλόμενου φόρου θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί μέσω της αξιοποίησης και ανάκτησης εσόδων και κεφαλαίων από τα προβληματικά δάνεια.
Οι ελληνικές τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν αλλά αποτιμώντας ψύχραιμα την κατάσταση οι ελληνικές τράπεζες το 2015 έχουν 400 εκατ λιγότερα κεφάλαια από το 2014.
Το 2015 οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν 34,7 δισεκ. και στο τέλος του α΄ 6μήνου του 2014 είχαν 35,1 δισεκ.
Πρώτον οι τράπεζες στο τέλος του 2015 μετά τις ΑΜΚ θα επιστρέψουν στα επίπεδα των κεφαλαίων του 2014 εξέλιξη σίγουρα όχι….ενθαρρυντική.
Δεύτερον θετικό είναι το στοιχείο ότι με τις νέες αυξήσεις θα μπουν νέα κεφάλαια που σημαίνει ότι θα μειωθεί η ακραία στρεβλωμένη σχέση του αναβαλλόμενου φόρου – αναβαλλόμενων απαιτήσεων ως προς τα ίδια κεφάλαια.
Ο αναβαλλόμενος φόρος πλέον ξεπερνάει τα 16 δισ αλλά επενδύονται 14,4 δισεκ. νέα κεφάλαια.
Τρίτον οι τράπεζες Πειραιώς και Εθνική θα εκδώσουν και cocos συνολικά 4 δισεκ. που σημαίνει ετησίως 320 εκατ τόκους αφού φέρουν επιτόκιο 8% τα οποία πρέπει να αποπληρώσουν.
Η μάχη της νέας ανακεφαλαιοποίησης ουσιαστικά ήταν μάχη για να επανέλθουν τα κεφάλαια στα επίπεδα του 2014.
Η Eurobank μετά την νέα ανακεφαλαιοποίηση θα έχει 5,3 δισεκ. κεφάλαια ή 17,7% core tier 1.
Αν αποπληρωθούν το 2016 οι προνομιούχες μετοχές τα τελικά κεφάλαια θα διαμορφωθούν στα 4,5 δισεκ. ή core tier 1 περί το 13,6% με φουλ εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ.
Η Εθνική θα διαθέτει μετά την ανακεφαλαιοποίηση 9,9 δισεκ. ευρώ αλλά αν αποπληρώσει τα cocos τα μετατρέψιμα θα βρεθεί στα 8 δισεκ. όσα ήταν και το 2014 αλλά θα πουλήσει το 100% της Finansbank και θα γλιτώσει και 1 δισεκ. από την έκθεση στην Τουρκία.
Όλα αυτά σημαίνουν ότι θα διαθέτει από 10,5 έως 11 δισεκ.
Η Alpha bank διέθετε προ ΑΜΚ 6 δισεκ. κεφάλαια και περίπου 3,8 δισεκ. DTA.
Αφαιρώντας ζημίες από νέες προβλέψεις και προσθέτοντας τα 2,7 δισεκ. η Alpha bank θα διαθέτει 9 δισεκ.
Το 6μηνο του 2014 είχε 8,8 δισεκ. ευρώ κεφάλαια.
Η Πειραιώς θα βρεθεί με κεφάλαια μετά την ανακεφαλαιοποίηση θα στα 10,5 δισ ευρώ έναντι 9 δισεκ. στο α΄ 6μηνο του 2014.

Κεφάλαια τραπεζών 2015 και 2014

Τράπεζες Κεφάλαια 2015 Κεφάλαια 2014 Α΄ 6μηνο Διαφορά 
Εθνική9,9 δισ10,8 δισ-900 εκατ
Πειραιώς10,5 δισ9 δισ+1,5 δισ
Eurobank 5,3 δισ6,5 δισ-1,2 δισ
Alpha9 δισ8,8 δισ+200 εκατ
Σύνολο34,7 δισ35,1 δισ-400 εκατ
Επεξεργασία στοιχείων bankingnews

Ποιο είναι το μέλλον;

Οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν αλλά δεν ολοκληρώθηκε ο κύκλος ανακεφαλαιοποίησης τους.
Θα χρειαστούν και το 2017 νέα κεφάλαια.
Όμως με όρους αποτελεσμάτων τα μηνύματα δεν είναι ενθαρρυντικά.
Βγάζοντας ένα μέσο όρο κερδών από το βασικό και δυσμενές σενάριο για το 2016 προκύπτει ζημία -1,2 με -1,3 δισεκ.
Επίσης με 107 δισεκ. προβληματικά δάνεια και με ένα τραπεζικό σύστημα που ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει κεφαλαιακά το μέλλον του είναι προφανές ότι 2016 και 2017 θα συνεχίσουν να είναι πολύ δύσκολες χρονιές για τις τράπεζες.

Εκτιμήσεις αποτελεσμάτων ελληνικών τραπεζών


Τράπ.Βασικό σε δισ Βασικό σε εκ Βασικό σε εκΔυσμενές σε δισΔυσμενές σε εκατ Δυσμενές σε εκατ
Έτος201520162017201520162017
Eurobank-2,321+126+33-3,275-531-756
Alpha-2,565+187+276-4,276-537-571
ETE-4,367+62+457-6 -1,08 -732
Πειραιώς-3,995+27+160-5,627-955-871
Επεξεργασία στοιχείων bankingnews

Tα προβλήματα λύθηκαν;

Η ανακεφαλαιοποίηση είναι ένα μεγάλο βήμα προς την φερεγγυότητα, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και κυρίως προς την διασφάλιση της σταθερότητας στο τραπεζικό σύστημα.
Όμως οι μεγάλες προκλήσεις είναι εμπρός

Πρόκληση πρώτη

Τα NPLs έχουν φθάσει στα 100-105 δισεκ ευρώ και το ερώτημα είναι τι κεφάλαια μπορούν να ανακτήσουν οι τράπεζες τα 10-20 δισεκ. σε βάθος 5-6 ετών είναι ρεαλιστικός στόχος ή εκτός πραγματικότητας;
Οι τράπεζες θα μπορέσουν να διαχειριστούν το τεράστιο πρόβλημα των NPLs;

Πρόκληση δεύτερη

Οι τράπεζες διαθέτουν 121 δισεκ. καταθέσεις και 207 δισεκ. δάνεια αυτό σημαίνει χάσμα ρευστότητας 86 δισεκ.
Πως θα καλυφθούν τα 86 δισεκ. ευρώ;
Με την ανακεφαλαιοποίηση οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν τα ομόλογα του ESM και τα νέα κεφάλαια ώστε να μειώσουν το ELA.
Η ουσία δεν αλλάζει όμως το χάσμα δανείων προς καταθέσεις είναι τεράστιο και μη επιλύσιμο σε αυτή την φάση.

Πρόκληση τρίτη

Ο ESM θα επενδύσει κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες και η DGCom θα παρακολουθεί στενά τις ελληνικές τράπεζες.
Τι σημαίνει αυτό ότι τα πλάνα αναδιάρθρωσης τα restructuring plan θα αλλάξουν πλήρως.
Με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις τραπεζιτών θα συμβούν τα εξής εντός 3ετίας αλλά ως συνήθως με εμπροσθοβαρή χαρακτηριστικά; Μείωση καταστημάτων κατά 400 στην Ελλάδα
Νέα προγράμματα εθελουσίας εξόδου 4000 εργαζομένων από 44 χιλιάδες θα μείνουν 40 χιλιάδες οι τραπεζοϋπάλληλοι.

Πρόκληση τέταρτη

Θυγατρικές στο εξωτερικό και Finansbank;
Είναι προφανές ότι ένα γύρος συγχωνεύσεων στις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό θα αρχίσει.
Ειδικά η Finansbank που είναι μεγάλο περιουσιακό στοιχείο θα πωληθεί 100% αν και αυτή η εξέλιξη στρατηγικά δεν θα είναι λάθος.
Όμως οι τράπεζες και ειδικά η Εθνική θα πρέπει να επαναξιολογήσουν το επιχειρησιακό τους μοντέλο και τους στόχους τους.

Πρόκληση πέμπτη

Οι τράπεζες κεφάλαια θα έχουν αλλά ρευστότητα δεν θα έχουν για να χρηματοδοτήσουν την εθνική οικονομία.
Οι τράπεζες τα επόμενα 3-5 χρόνια θα ασχολούνται με το παρελθόν τους τα προβληματικά δάνεια και όχι με την χορήγηση νέων δανείων.

Η ανακοίνωση Δραγασάκη προς τους θεσμικούς φορείς
Με την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας, η οποία εξελίσσεται εντός χρονοδιαγράμματος και βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης, προκύπτουν τα ακόλουθα δεδομένα:
• Αποφεύχθηκε ο κίνδυνος για bail in (κούρεμα) καταθέσεων, που θα είχε σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες.
• Υπήρξε μεγάλη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, με αποτέλεσμα την εισροή περισσότερων από 5 δισ. ευρώ νέων κεφαλαίων στις τράπεζες, σε μια περίοδο που εξακολουθούν να είναι σε ισχύ οι κεφαλαιακοί έλεγχοι.
• Το κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο μέσω της συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην ανακεφαλαιοποίηση είναι σημαντικά μικρότερο από τα 25 δισ. ευρώ, που ήταν οι αρχικές προβλέψεις, με αποτέλεσμα τη δραστική μείωση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας στο πλαίσιο του νέου προγράμματος και τον περιορισμό της επίπτωσης στο δημόσιο χρέος.
• Τα ποσοστά του ΤΧΣ στη νέα μετοχική σύνθεση των συστημικών τραπεζών θα είναι μεν χαμηλότερα σε σχέση με πριν, αλλά πλέον, όπου το ΤΧΣ θα επενδύσει νέα κεφάλαια, η συμμετοχή του θα είναι ουσιαστική, καθώς οι νέες μετοχές που θα αποκτήσει θα έχουν πλήρη δικαιώματα ψήφου και δε θα δεσμεύονται από δικαιώματα επαναγοράς (warrants).
Εντούτοις, από δημοσιεύματα αλλά και ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί στη Βουλή επιχειρείται να καλλιεργηθεί ένα ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα, με αιτιάσεις για «καθυστέρηση διαδικασίας», «ξεπούλημα σε αρπαχτικά», «αφελληνισμό των τραπεζών», «απεμπόληση των δικαιωμάτων του Δημοσίου», «ευθύνες της κυβέρνησης για την απώλεια 40 δισ. ευρώ», «καταστροφή των ασφαλιστικών ταμείων» κ.λπ..
Πέραν των αιτιάσεων που διατυπώνονται λόγω άγνοιας ή για αντιπολιτευτικούς λόγους, η Κυβέρνηση θεωρεί εύλογο το ενδιαφέρον της κοινωνίας να ενημερωθεί για τις εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, το κόστος που είχε ως τώρα η στήριξη των τραπεζών και η προστασία των καταθέσεων.
Βασικός στόχος της Κυβέρνησης είναι η διαφάνεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates