.

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ FUNDS-ΚΟΡΑΚΙΑ & ΠΟΣΟ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ !!!

ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΙ ΑΠΟ 5%-20% ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ, ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ & ΤΗ ΧΩΡΑ ΟΠΟΥ ΧΟΡΗΓΗΘΗΚΕ
Ερχονται τα distress funds αναζητώντας κόκκινα δάνεια !!!




Οι σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις τιμές που προσφέρουν τα μεγάλα ξένα funds για την αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων και σε αυτές που θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να διαθέσουν οι τράπεζες, είναι το βασικό εμπόδιο στη σχετική διαδικασία που αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα.

Είναι χαρακτηριστικό πως η διαφορά στο discount που ζητούν τα funds επί της ονομαστικής αξίας των δανείων, σε σχέση με αυτό που μπορούν να δώσουν οι τράπεζες, με βάση την κάλυψη της πρόβλεψης, υπερβαίνει συχνά τις 20 ποσοστιαίες μονάδες. Διαφορά που προκύπτει και από το γεγονός πως συχνά το εκτιμώμενο ποσοστό ανάκτησης του οφειλόμενου ποσού απέχει πολύ από αυτό που πιστεύουν τα funds ότι μπορεί να κερδηθεί και αυτό που γνωρίζουν οι αρμόδιες τραπεζικές διευθύνσεις. Στην Ανατολική Ευρώπη «κόκκινα» δάνεια άλλαξαν χέρια ακόμα και έναντι 6% της ονομαστικής τους αξίας.

Για να αντιπαρέλθουν αυτό το εμπόδιο, των μεγάλων δηλαδή διαφορών και των πολύ χαμηλών τιμών, τράπεζες και funds τείνουν να υιοθετήσουν κοινοπρακτικά μοντέλα συνεργασίας με ρήτρες επιμερισμού των ενδεχόμενων υπεραξιών που θα προκύψουν. Το κατά πόσον θα καρποφορήσει αυτό το μοντέλο και στην Ελλάδα μένει να αποδειχθεί στην πράξη. Και όλα θα εξαρτηθούν βέβαια από τα περιθώρια που θα παράσχει το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο. Παράλληλα όμως, μεγάλες διαφοροποιήσεις υπάρχουν στον τρόπο χειρισμού αλλά και στις τιμές, ανάλογα με το εάν τα δάνεια είναι καταναλωτικά, στεγαστικά ή επιχειρηματικά, και βέβαια από την κατά περίπτωση ποιότητα των εξασφαλίσεων που υπάρχουν και το αξιόχρεο των δανειοληπτών.

Πάντως, ήδη ο σχηματισμός κοινοπραξιών με funds τείνει να είναι μεταξύ των κύριων επιλογών των ελληνικών τραπεζών. Τέτοια άλλωστε ήταν, σε γενικές γραμμές, η συμφωνία που ανακοίνωσε νωρίτερα φέτος η Τράπεζα Πειραιώς με την KKR & Co. Παρεμφερείς είναι και οι σχεδιασμοί που κοινοποίησε η Eurobank στους αναλυτές κατά την τηλεδιάσκεψη αυτής της εβδομάδας. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με ξένους εξειδικευμένους οίκους για τη δημιουργία δύο joint ventures, το ένα για τη διαχείριση δανείων λιανικής και το άλλο για τη διαχείριση επιχειρηματικών δανείων.

Οι δραστήριοι

Ποιοι οίκοι όμως είναι οι πλέον δραστήριοι στην αγορά των «κόκκινων» δανείων πανευρωπαϊκά και τι τιμές προσφέρουν; Μεταξύ των μεγάλων επενδυτών σε distress debt στην ευρωπαϊκή αγορά υπάρχουν γνώριμα, και ενεργά και στην Ελλάδα, ονόματα. 

Στα ακίνητα εκ των μεγαλύτερων είναι, σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, οι Deutsche Bank, Apollo και Lone Star, ενώ σε επιχειρηματικά και όχι μόνον, οι Cerberus Capital Management, η Oaktree Capital, η Blackstone, η Kohlberg Kravis Roberts & Co (KKR) και η Fortress.

Οσον αφορά τις τιμές που τα funds είναι διατεθειμένα να καταβάλλουν, η εμπειρία από τις «παραπλήσιες» αγορές της Ανατολικής Ευρώπης αναφέρεται συχνά από τραπεζικούς κύκλους ως ενδεικτική. 

Σύμφωνα με στοιχεία της Deloitte:• Στη Ρουμανία οι συναλλαγές «κόκκινων» καταναλωτικών δανείων που έγιναν κατά τα προηγούμενα λίγα έτη μεταξύ τραπεζών και funds ήταν σε τιμές που αντιστοιχούν σε ποσοστό από 6% έως 10% της ονομαστικής αξίας του δανείου.

• Στην Ουγγαρία τα «κόκκινα» καταναλωτικά που πουλήθηκαν κατά την προηγούμενη διετία αποτιμήθηκαν στο 12%-15% της αξίας τους.

• Στην Τσεχία και τη Σλοβακία έναντι 19%-21%.

• Στην Πολωνία πουλήθηκαν μεταξύ 11% και 14% της ονομαστικής. Αυτά για τα καταναλωτικά δάνεια.

Τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια πωλούνταν στην Πολωνία τα προηγούμενα έτη έναντι 6% με 10% της ονομαστικής αξίας τους.

Για τα στεγαστικά η Deloitte δίνει τιμές μόνον για την ουγγρική αγορά και αυτές ήταν κατά μέσον όρο στο 53,5% της αξίας.

Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν πως τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής αγοράς ακινήτων πιθανόν να επιτάσσουν βαθύτερα discounts. Είναι άλλωστε αυτός ο λόγος που πολλοί εκτιμούν ότι οι δυνατότητες ανάκτησης αξίας από τα προβληματικά χαρτοφυλάκια θα βελτιωθούν σημαντικά μόλις (και εφόσον) υπάρξει ανάταξη της ανάπτυξης.

ΠΗΓΗ
http://www.kathimerini.gr/838664/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/erxontai-ta-distress-funds-anazhtwntas-kokkina-daneia



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates