.

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΞΕΝΩΝ FUNDS ΠΕΡΑΣΑΝ OI ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ !!!

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΠΕΡΝΑΝΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΝ FUNDS ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΩΝ ΤΟΥΣ
Οι ελληνικές τράπεζες άλλαξαν χέρια : Στα διεθνή funds το 80% των μετοχών τους !!!
Tο ΤΧΣ, ο άλλοτε στρατηγικός επενδυτής με 56%, θα βρεθεί στο 21% και ειδικά στην Eurobank στο 3% με 4% και στο 10-11% στην Alpha bank !!!


Η δυσκολότερη ανακεφαλαιοποίηση των τελευταίων ετών του Νοεμβρίου του 2015 στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα βαίνει προς το τέλος της.

Ήδη Eurobank και Alpha bank έκλεισαν τα βιβλία προσφορών χθες 17 Νοεμβρίου υπερκαλύπτοντας 100% τις συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες, η Εθνική μάλλον σήμερα 18/11 κλείνει το βιβλίο προσφορών καλύπτοντας πλήρως το βασικό σενάριο ενώ η Πειραιώς που αντιμετωπίζει δυσκολίες για εξωγενείς λόγους μάλλον θα πάρει παράταση έως την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου του 2015. 

Ποια είναι τα συμπεράσματα; 
Τι συνέβη και η Eurobank εξέπληξε θετικά φθάνοντας ή και ξεπερνώντας την πάντα πολύ καλή κεφαλαιακά Alpha bank;
Που στηρίχθηκε η Εθνική;
Γιατί καθυστερεί η Πειραιώς;
Τι θα συμβεί στην Attica bank;
Τι θα συμβεί στις συνεταιριστικές τράπεζες;

Τα πρώτα γενικά συμπεράσματα είναι ότι το ΤΧΣ ο άλλοτε στρατηγικός επενδυτής με 56% θα βρεθεί στο 21% και ειδικά στην Eurobank στο 3% με 4% και στο 10-11% στην Alpha bank.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι το 79% ή 80% των τραπεζών ουσιαστικά περνάει σε διεθνή funds πρόκειται για την μεγαλύτερη και πιο γρήγορη μετοχική αναδιάρθρωση – μετάλλαξη τραπεζικού συστήματος παγκοσμίως. 

Οι παλαιοί παραδοσιακοί μέτοχοι μηδένισαν και τα διεθνή funds τα οποία – κατά πλειοψηφία – είναι δυνητικοί πωλητές κάποια στιγμή δηλαδή θα πουλήσουν. 

Αυτή η πολυμετοχικότητα από διεθνή funds είναι πρωτοφανής για το ελληνικό banking.
Το ΤΧΣ που διαχειρίστηκε και επένδυσε 40 δισεκ. στις ελληνικές τράπεζες έχασε πλήρως τα χρήματα του και ποντάρει μέσω της ανακεφαλαιοποίησης να πετύχει κάποιες αξιοπρεπείς επιδόσεις και να ανακτήσει μικρό μέρος των κεφαλαίων που επένδυσε.
Για το ΤΧΣ και τον έλληνα φορολογούμενο οι ανακεφαλαιοποιήσεις 2013, 2014 και 2015 ήταν οι απόλυτες καταστροφές.

Οι δύο στρατηγικά κερδισμένοι Eurobank και Alpha bank

Η Eurobank χωρίς καμία αμφιβολία αποτελεί την μεγάλη θετική έκπληξη καθώς από μια παραπαίουσα τράπεζα που την εγκατέλειψε ο πρώην μέτοχος της ο Λάτσης και μια διωκόμενη διοίκηση κατάφερε όχι μόνο να εμφανίσει τις μικρότερες κεφαλαιακές ανάγκες αλλά και να υπερκαλύψει τον στόχο ζητούσε 2 δισεκ. και άντλησε περίπου 2,6 δισεκ.
Η επιτυχία αυτή έχει αιτίες.
Η τράπεζα κρατικοποιήθηκε το 2013 και αυτή η εξέλιξη ήταν μια πολύ σωστή κίνηση γιατί το ΤΧΣ κάλυψε όλη την αρνητική καθαρή θέση.
Το 2014 η Eurobank άντλησε 2,86 δισεκ. νέα κεφάλαια και ταυτόχρονα δεν αποπλήρωσε τις προνομιούχες μετοχές 1,35 δισεκ.
Το 2015 η αποφασιστικότητα και η ικανότητας της διοίκησης Καραμούζη – Καραβία είχαν ως αποτέλεσμα την πολύ μεγάλη επιτυχία.
Για την Eurobank η ανακεφαλαιοποίηση του 2015 αποτελεί ορόσημο, επαναφέρει την τράπεζα στο επίκεντρο.
Με χρηματιστηριακούς όρους η Eurobank επειδή θα χρησιμοποιήσει μέρος του LME των ομολογιακών (μόνο tier 1 και tier 2 χωρίς senior bond) θα δείξει και την πιο καλή χρηματιστηριακή συμπεριφορά.

Η Alpha bank χρειάστηκε να καλύψει 2,56 δισεκ. υπερκάλυψε τους στόχους με απόλυτη επιτυχία χρησιμοποίησε και 1,1 δισεκ. ομολογιακά LME.
Για την ικανή διοίκηση της Alpha bank (Μαντζούνης, Αρώνης) και η ανακεφαλαιοποίηση του 2015 ήταν απόδειξη των διαχρονικά υγιών ισολογισμών και ποιοτικών κεφαλαίων που διαθέτει η τράπεζα μετά τα 3 δισεκ. που έλαβε από την Credit Agricole.
Παρ΄ ότι είχε αποπληρώσει τα 950 εκατ προνομιούχες μετοχές κάλυψε πλήρως τα 2,56 δισεκ. τις συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες και καθίσταται μαζί με την Eurobank οι δύο τράπεζες με τον ισχυρότερο συγκριτικό πλεονέκτημα στον κλάδο.

Η Εθνική με 4,48 δισεκ. μετά τις αναθεωρήσεις επωμίστηκε το βάρος της έκθεσης στο ελληνικό χρέος και στην Finansbank.
Κάτω από δύσκολες συνθήκες η διοίκηση κλείνει το βιβλίο σήμερα εκτός απροόπτου επιτυχώς και αποδεικνύει ότι αποτελεί σταθερή αξία.
Βέβαια η Εθνική παραμένει η πιο κρατικοποιημένη τράπεζα με ποσοστό 41% καθώς μετετράπησαν και οι προνομιούχες μετοχές σε κοινές.
Ταυτόχρονα θα υποχρεωθεί να πουλήσει την Finansbank και με τον τρόπο αυτό μπορεί να αποδυναμώνεται με όρους αποτελεσμάτων αλλά θα αποπληρώσει των 100% των cocos των μετατρέψιμων ομολόγων.

Γιατί καθυστερεί η Πειραιώς;
Η Πειραιώς χρειάζεται καθαρά νέα κεφάλια 1,34 δισεκ. και υπάρχουν επενδυτές αλλά θέτουν όρους να κλείσει η συμφωνία Ελλάδος – δανειστών.
Το βιβλίο προσφορών της τράπεζας Πειραιώς πιθανότατα θα παραταθεί λίγες ημέρες ακόμη με στόχο να κλείσει αργά το απόγευμα της Παρασκευής 20 Νοεμβρίου.
Προφανώς η συγκυρία είναι δύσκολη και το μεγάλο ύψος της ανακεφαλαιοποίησης που έφθασε στα 4,66 δισεκ. μετά τις αναθεωρήσεις αποδεικνύουν ότι το εγχείρημα δεν είναι εύκολο.
Η Πειραιώς χρειάζεται να συγκεντρώσει 1,34 δισεκ. νέα ιδιωτικά κεφάλαια ενώ περίπου 600 εκατ προέρχονται από το LME δηλαδή συνολικά το αναθεωρημένο βασικό σενάριο είναι 2 δισεκ.
Επενδυτές υπάρχουν που εξετάζουν την συμμετοχή στην ανακεφαλαιοποίηση της Πειραιώς αλλά πολλοί εξ αυτών θέτουν τον όρο της οριστικής συμφωνίας Ελλάδος – δανειστών.
Είναι αληθές ότι οι άλλες τράπεζες κλείνουν το βιβλίο προσφορών επιτυχώς ενώ η Πειραιώς αντιμετωπίζει δυσκολίες.
Όμως έχοντας συγκεντρώσει 900 εκατ ευρώ περίπου έως τώρα τις απομένουν περίπου άλλα 400 εκατ για να φθάσει στα 1,34 δισεκ. στόχος που είναι επιτεύξιμος.
Η Πειραιώς πρέπει να πετύχει να καλύψει το βασικό σενάριο και με ρεαλιστικούς όρους δεν υπάρχει άλλη επιλογή.
Το σύνολο των τραπεζών έχουν κάθε λόγο να θέλουν να πετύχει η ανακεφαλαιοποίηση της Πειραιώς και θα πρέπει να στηρίξουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Οτιδήποτε άλλο πέραν αυτής της παραμέτρου θα θέσει σε αμφισβήτηση το σύνολο του τραπεζικού συστήματος, δεν υπάρχουν περιθώρια για ρίσκα, αποτυχίες ή λάθη.
Η Πειραιώς με 86 δισεκ ενεργητικό 5,6 δισεκ. υφιστάμενα κεφάλαια και 10,8 δισεκ. μετά την ανακεφαλαιοποίηση θα συνεχίζει να αποτελεί έναν εκ των βασικών πυλώνων της εθνικής οικονομίας και των τραπεζών.
Παρά τις δυσκολίες στο βιβλίο προσφορών που έχουν να κάνουν με την δομή των ξένων και των όρων που θέτουν, τα 1,34 δισεκ. υπάρχουν για την Πειραιώς.
Εφόσον κλειδώσει το EWG στις 20 Νοεμβρίου αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας η Πειραιώς θα μπορούσε να κλείσει το βιβλίο προσφορών επιτυχώς.
Τι θα συμβεί στην περίπτωση που κάτι πάει στραβά;
Όλοι καταλαβαίνουμε τι θα συμβεί αλλά αυτό το σενάριο θα πρέπει να αποτραπεί με κάθε μέσο και κόστος.

Η Attica bank δύσκολα θα ανακεφαλαιοποιηθεί αν κριθεί τελικώς βιώσιμη από την DGCom ωστόσο τυπικά μπορεί να διασωθεί αν καταφέρει να πετύχει core tier 1 8%.

Οι συνεταιριστικές χρειάζονται 220-245 εκατ νέα κεφάλαια είναι πολύ δύσκολος ο αγώνας τους χρειάζονται και κρατική στήριξη σε μια λογική αναλογία 60 προς 40 ή 50 προς 50% μεταξύ ιδιωτών και ΤΧΣ.


Ποσοστά του ΤΧΣ πριν και μετά την ανακεφαλαιοποίηση
Νοέμβριος 2015

Τράπεζες 
Συμμετοχή ΤΧΣ (Πριν τις ΑΜΚ)
Συμμετοχή ΤΧΣ μετά τις ΑΜΚ 
Εθνική 
57,2%
41% 
Πειραιώς 
66,9%
29%
Eurobank 
35,4%
3% - 4%
Alpha bank 
66,2%
11%
Σύνολο 
56,3%
21%

Οι ελληνικές τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίηση 
Τράπεζα 
CET1 μετά τις ΑΜΚ
CET1 


CET1 πριν τις ΑΜΚ 
DTAαναβαλλόμε-νος φόρος 
RWAσταθμισμένο ενεργητικό 
Εθνική* 
10 δισ
25% - 16% 
3,9 δισ
5 δισ
61 δισ
Πειραιώς
11,4 /

10,5
19%
5,6 δισ
4,8 δισ
55 δισ
Alpha 

17%
6,3 δισ
4,4 δισ
52 δισ
Eurobank 
5,6 δισ
17,7%
3,5 δισ
4,8 δισ
39 δισ
Σύνολο 
35,1 δισ
19%-20%
19,3 δισ
19 δισ
207 δισ
*Οι προνομιούχες στην Εθνική θα μετατραπούν σε κοινές
Επεξεργασία στοιχείων bankingnews 

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates