.

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

ΝΕΟ ΣΟΚ ΓΙΑ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ,ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ !!!

ΠΡΟΣΘΕΤΟΣ ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΑΝΩ ΤΟΥ 1 ΔΙΣ ΤΟ 2016
Μαζί και κρυφό "δωράκι" 150.000.000 ευρώ, ποιος θα το πληρώσει ;;;













Με το μυαλό στις επιβαρύνσεις που φέρνει ο νέος Προϋπολογισμός, ετοιμάζονται να πληρώσουν τη Δευτέρα οι φορολογούμενοι τα περίπου 2 δισ. ευρώ για την τελευταία δόση του φετινού φόρου εισοδήματος και της δεύτερης δόσης του ΕΝΦΙΑ.

Αυτοί που αισθάνονται πιο... άβολα είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι μαζί με τους ελεύθερους επαγγελματίες θα πρέπει να βρουν και να πληρώσουν περίπου 1 δισ. ευρώ- για την ακρίβεια 1,006 δισ. ευρώ- παραπάνω για φόρο εισοδήματος εντός του 2016, καθώς την επόμενη χρονιά θα "ξεδιπλωθούν" πλήρως όλα τα μέτρα που έχουν ή πρόκειται να ψηφιστούν. Το κρυφό... δωράκι του Προϋπολογισμού, που ψηφίζεται εντός των ημερών, είναι τα 150 εκατ. ευρώ, που θα προέλθουν από την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Αν και στο υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν καταλήξει ακόμα στο ποιος θα τα πληρώσει, το προφανές είναι ότι ένα μέρος από αυτά θα προέλθει από την ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς στη νέα κλίμακα, με ανατροπές στα αφορολόγητα, ενώ δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η αύξηση των επιβαρύνσεων για εισοδήματα άνω των 25.000- 30.000 ευρώ, στο πλαίσιο της ανακατανομής των φορολογικών βαρών που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση.

Αναζητώντας τις... πηγές των πρόσθετων επιβαρύνσεων, διαπιστώνει κανείς κατ' αρχάς ότι η η αύξηση των συντελεστών της έκτακτης εισφοράς, που έγινε το καλοκαίρι, θα προκαλέσει διπλή ζημιά στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Και αυτό γιατί δεν θα πληρώνουν μόνο αυξημένες μηνιαίες κρατήσεις από την αρχή του νέου έτους, αλλά συν τοις άλλοις στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2016 θα έχουν και αναδρομική επιβάρυνση για το πρώτο 6μηνο του 2015, όταν οι συντελεστές ήταν μειωμένοι κατά 30% για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ. Για παράδειγμα, μισθωτός, με αποδοχές 2.285 ευρώ, τη νέα χρονιά θα έχει κρατήσεις αυξημένες κατά 96 ευρώ, ενώ με την εκκαθάριση του περσινού του εισοδήματος θα πρέπει να δώσει 96 ευρώ παραπάνω από τις κρατήσεις που είχε αρχικά το 2015.

Ακόμα μεγαλύτερη πίεση θα νιώσουν την επόμενη χρονιά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Από τη μια, θα πληρώσουν αναδρομικά την αύξηση της έκτακτης εισφοράς για το εισόδημα του 2015 που θα φορολογηθεί το 2016, ενώ θα πρέπει να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη μετά από την αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 55% στο 75%, η οποία ισχύει για τα φετινά εισοδήματα. Έτσι, επιτηδευματίας με έσοδα 35.000 ευρώ, θα κληθεί να καταβάλει 210 ευρώ παραπάνω για έκτακτη εισφορά, καθώς αυτή θα διαμορφωθεί στα 700 ευρώ αντί 490 ευρώ, αλλά και 1.820 ευρώ επιπλέον, ως προκαταβολή φόρου, η οποία θα ανέλθει στις 6.825 ευρώ αντί των 5.005 ευρώ!

Αν και ήδη έχουν πάρει την πρώτη... ψυχρολουσία, οι αγρότες περιμένουν στη γωνία την κυβέρνηση, η οποία ετοιμάζεται να τους φορέσει... καπέλο 190 εκατ. ευρώ, κάτι που ήδη έχει προκαλέσει πονοκεφάλους στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ειδικά μετά από τα πρόσφατα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας. Από την αύξηση φόρου εισοδήματος, οι αγρότες θα χάσουν 32 εκατ. ευρώ, από την αύξηση της προκαταβολής φόρου άλλα 43 εκατ. ευρώ, από την κατάργηση του χαμηλού ΕΦΚ στο πετρέλαιο 13 εκατ. ευρώ, ενώ με τη ψήφιση των υπό διαμόρφωση διατάξεων Κατρούγκαλου, οι εισφορές τους στον ΟΓΑ θα αυξηθούν και θα τους επιβαρύνουν με 102 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Παππούς

πηγη: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates