.

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

ΜΕΤΑ ΤΗΝ TESLA & H MICROSOFT ΑΚΥΡΩΣΕ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ & ΠΗΓΕ ΡΟΥΜΑΝΙΑ !!!

Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΣΕ ΣΤΟΚΑΤΖΙΔΙΚΟ ΑΝΕΡΓΩΝ, ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΩΝ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ, ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ, ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ, ΚΛΕΦΤΟΚΟΤΑΔΩΝ & ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ !!!
Στη Ρουμανία η Microsoft, στην Ελλάδα μόνο τα distress funds !!!




Η Microsoft ματαίωσε μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα και αποφάσισε να υλοποιήσει τελικά το σχέδιό της για κέντρο υποστήριξης των προϊόντων της στη Ρουμανία.

Το σήμα της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο μεταφράζεται σε ολοκλήρωση της αξιολόγησης καθώς και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά κυρίως σε επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων αναπτυξιακού χαρακτήρα, αναμένουν οι Αμερικανοί επενδυτές. Σε διαφορετική περίπτωση, οι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα θα συνεχίσουν να φυλλορροούν, με πλέον πρόσφατο παράδειγμα τη ματαίωση της μεγάλης επένδυσης της Microsoft και την απόφαση που έλαβε η αμερικανική πολυεθνική, λόγω της αστάθειας και της αβεβαιότητας, να υλοποιήσει τελικά το σχέδιό της για κέντρο υποστήριξης των προϊόντων της (support center) στη Ρουμανία.

«Οι ΗΠΑ έχουν διάθεση και πρόθεση να βοηθήσουν την Ελλάδα. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι πολλοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι επισκέπτονται την Ελλάδα –αποκορύφωμα θεωρείται η επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι στην Αθήνα τον Νοέμβριο– αλλά και μιλούν θετικά για τη χώρα στα ΜΜΕ και σε διεθνή fora. Η αμερικανική κυβέρνηση και η αμερικανική επενδυτική κοινότητα περιμένουν ένα δείγμα γραφής», υποστήριξε χθες μιλώντας σε δημοσιογραφική συνάντηση ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος, προσθέτοντας λίγο αργότερα ότι «η Ελλάδα παραμένει ακριβή υπό την έννοια του επενδυτικού ρίσκου και ο κίνδυνος Grexit υπάρχει ακόμη στο μυαλό των επενδυτών».

Σε αυτή τη φάση, πάντως, η όποια «απόβαση» αμερικανικών κεφαλαίων στην Ελλάδα αναμένεται να γίνει σχεδόν αποκλειστικά από τα λεγόμενα distress funds που ήδη προετοιμάζονται προκειμένου να εξαγοράσουν μεγάλο μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στο ετήσιο συνέδριο «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας», το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη Νοεμβρίου, εκτιμάται ότι θα λάβουν μέρος ανώτατα στελέχη από την κατηγορία των εν λόγω funds και όχι μόνο.

Μάλιστα, το επιμελητήριο βρίσκεται σε συνεργασία με το πρωθυπουργικό γραφείο, προκειμένου οι επικεφαλής των funds να συναντηθούν με τον κ. Αλέξη Τσίπρα.

«Σε αυτή τη φάση της ελληνικής οικονομίας θα έρθουν μόνο τα distress funds, τα βραχυπρόθεσμα επενδυτικά κεφάλαια. Από τα μέσα του 2016 και υπό την προϋπόθεση της ύπαρξης πολιτικής σταθερότητας και προσήλωσης στις μεταρρυθμίσεις και κυρίως σε αυτές που αφορούν τη δημόσια διοίκηση, θα έρθουν και μακροπρόθεσμα κεφάλαια», εκτίμησε ο κ. Αναστασόπουλος.

Ο ίδιος υποστήριξε επίσης ότι τα αμερικανικά κεφάλαια που ήδη δραστηριοποιούνται στον ελληνικό τραπεζικό τομέα θα συμμετέχουν στις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων που θα γίνουν στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης μόνο εάν απαιτηθεί μικρή συμμετοχή των ιδιωτών.

Ακόμη και τώρα, πάντως, υπάρχει ενδιαφέρον αμερικανικών επιχειρήσεων για επενδύσεις, ειδικά στον κλάδο του τουρισμού, της ενέργειας και των logistics. Η Starwood ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για τις παραθεριστικές κατοικίες, ενώ αμερικανική εταιρεία ετοιμάζεται να προχωρήσει σε μεγάλη τουριστική επένδυση στη Σαντορίνη. Επιπλέον, το τελευταίο εξάμηνο τρεις εταιρείες αμερικανικών συμφερόντων επισκέφτηκαν την Ελλάδα, εκδηλώνοντας ενδιαφέρον για την κατασκευή τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ εκτιμάται ότι Αμερικανοί επενδυτές θα συμμετέχουν στον διαγωνισμό για τις έρευνες στα υπόλοιπα θαλάσσια οικόπεδα υδρογονανθράκων. Ενδιαφέρον φέρεται να υπάρχει και για τα logistics, ειδικά στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Για την ώρα, πάντως, η πραγματικότητα είναι λιγότερο αισιόδοξη. Φαρμακευτικές εταιρείες αμερικανικών συμφερόντων εξετάζουν το ενδεχόμενο αποχώρησής τους από την ελληνική αγορά, καθώς βλέπουν τις οφειλές του Δημοσίου προς αυτές να διογκώνονται, κοιτώντας κυρίως προς την Κύπρο και τη Βουλγαρία. Ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη αποτελεί η απόφαση της Microsoft να μην υλοποιήσει επένδυση στην Ελλάδα που θα δημιουργούσε περί τις 550 θέσεις εργασίας.

Ενίσχυση εμπορικών σχέσεων με ΗΠΑ

Η Ελλάδα έχει πολύ καλή εικόνα στις ΗΠΑ την οποία πρέπει να αξιοποιήσει μέσα από στοχευμένες πολιτικές προβολής ώστε να προωθηθούν ελληνικά ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες, κυρίως στους τομείς του τουρισμού και της αγροτικής παραγωγής, τόνισε ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για οικονομικά θέματα, Κουρτ Τονγκ, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα για επαφές με την κυβέρνηση και θεσμικούς παράγοντες στο πλαίσιο της εμβάθυνσης της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Ο κ. Τονγκ συναντήθηκε με τους υπουργούς Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και Ανάπτυξης, Γιώργο Σταθάκη, τον αναπληρωτή υπ. Εξωτερικών για οικονομικά θέματα Δημήτρη Μάρδα, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, κ.ά.

Στην ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, ο κ. Τονγκ αναφέρθηκε στις προοπτικές που διανοίγονται στον ενεργειακό τομέα με άξονα την εξαγωγή αερίου από τις ΗΠΑ προς ευρωπαϊκές χώρες, ενώ είναι δεδομένη η έμφαση που δίνει η Ουάσιγκτον στη μετεξέλιξη της Ελλάδας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο μέσω της κατασκευής των αγωγών ΤΑΡ και IGB.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος χαρακτήρισε την Ελλάδα ζωτικής σημασίας εταίρο για τις ΗΠΑ, ενώ περιέγραψε ως απογοητευτικά χαμηλό το επίπεδο των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, επισημαίνοντας την ανάγκη αλλά και την προοπτική να αυξηθεί σημαντικά.


ΠΗΓΗ
http://www.kathimerini.gr/836559/article/oikonomia/epixeirhseis/sth-roymania-h-microsoft-sthn-ellada-mono-ta-distress-funds

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates