.

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ !!! KAI H EKT ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ !!!

ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ !!! ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΤΟ 4ο ΡΑΪΧ !!! 
Εξετάζει προσφυγή κατά της Γερμανίας για τις τράπεζες η ΕΚΤ !!!
Έντονα ενοχλημένη η ΕΚΤ από την απόφαση της Γερμανίας να τροποποιήσει τη νομοθεσία για την εκκαθάριση των προβληματικών τραπεζών !!!




Εμπόδια στην προσπάθεια να περάσει ο έλεγχος ολόκληρου του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βάζει η Γερμανία, η οποία αποφάσισε χθες να αλλάξει τη νομοθεσία της για την εκκαθάριση των προβληματικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, δίνοντας εξουσίες στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών που η ΕΚΤ ισχυρίζεται ότι έχουν περάσει στη δική της δικαιοδοσία.

Η απόφαση αυτή φαίνεται να έχει ενοχλήσει έντονα την ΕΚΤ, η οποία, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Bloomberg, φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το θέμα.
Το γερμανικό κοινοβούλιο υπερψήφισε την τροποποίηση της τραπεζικής νομοθεσίας της χώρας, με την οποία δίνει πλέον τη δυνατότητα στο υπουργείο Οικονομικών να εκδίδει κανόνες για τα σχέδια ανάκαμψης των τραπεζών, για τη διαχείριση ρίσκου και για εσωτερικές αποφάσεις, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για την εφαρμογή των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εκκαθάριση των προβληματικών τραπεζών.

Το ειρωνικό είναι ότι την ίδια ώρα, έγγραφο που διέρρευσε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διατείνεται ότι η Γερμανία είναι προσηλωμένη στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και στον τερματισμό των δεσμών μεταξύ τραπεζών και κρατών...

Πάντως, δεν είναι μόνο η Γερμανία που δείχνει να αντιστέκεται στην πλήρη ενοποίηση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Το μέλος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Φάμπιο Πανέτα, προειδοποίησε πως η ΕΚΤ κινδυνεύει να δεχθεί «πυρά» για «αδικαιολόγητες» και «αυθαίρετες» αποφάσεις αναφορικά με τις υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες της ευρωζώνης, που θα μπορούσαν να πλήξουν την εύθραυστη οικονομία του μπλοκ.

Ένα από τα σημεία τριβής είναι οι κανόνες για την «έγκαιρη παρέμβαση», που περιλαμβάνονται στην Οδηγία της ΕΕ για την ανάκαμψη και εκκαθάριση των τραπεζών, που δίνουν στις εποπτικές αρχές τη δυνατότητα να διατάσσουν αυξήσεις κεφαλαίων, να συγκαλούν συνελεύσεις των μετόχων, ή ακόμα και να απολύουν διοικητικά στελέχη σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ωστόσο, τα «εναύσματα» για την «έγκαιρη παρέμβαση» διαφέρουν σε πολύ μεγάλο βαθμό μεταξύ των εθνικών νομοθεσιών που εφαρμόζουν την οδηγία της ΕΕ. Στη Γερμανία μάλιστα οι κανόνες είναι τόσο περιορισμένοι που είναι πρακτικά αδύνατο να χρησιμοποιηθούν, αν μια τράπεζα δεν βρίσκεται ήδη στο χείλος της κατάρρευσης, αναιρώντας έτσι στην ουσία τον σκοπό του νόμου, όπως σημείωσαν τρεις πηγές στο Bloomberg.

Η τροποποίηση της γερμανικής νομοθεσίας τώρα δίνει στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εξουσίες που η ΕΚΤ ισχυρίζεται ότι είναι δικές της, ενώ επιτρέπει να ακούγεται η άποψη της ΕΚΤ μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις.

«Οι κανονισμοί δημιουργούν εθνικές αρμοδιότητες που θα θέσουν εμπόδια στην ενιαία εποπτεία των σημαντικών τραπεζών από την ΕΚΤ», είχε προειδοποιήσει σε επιστολή της προς τους Γερμανούς βουλευτές τον Ιούλιο η υφιστάμενη της επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ. «Αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει το "εποπτικό μπάλωμα" που συνέβαλε σημαντικά στη δημιουργία της οικονομικής κρίσης και θα αντέκρουε το πνεύμα της τραπεζικης ένωσης».

«Θα χρειαστεί πολύς καιρός τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης να αποδεχθούν πλήρως πως η πολιτική του τραπεζικού τομέα δεν βρίσκεται πλέον στα χέρια τους», σχολίασε ο Nicolas Veron του think tank Bruegel. «Οι εθνικοί κανονισμοί, όπως στην περίπτωση της Γερμανίας, αποτελούν ουσιαστικά ενέργειες οπισθοφυλακής. Όμως αυτού του είδους οι αψιμαχίες εκτρέπουν την προσοχή της ΕΚΤ από τη σημαντική αποστολή της διασφάλισης της ευρωστίας και της ασφάλειας των ευρωπαϊκών τραπεζών».

ΠΗΓΗ
http://www.euro2day.gr/news/world/article/1363963/ekt-exetazei-prosfygh-kata-ths-germanias-gia-tis.html

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates