Δεν υπάρχει καμία νομική βάση στον ελληνικό ποινικό νόμο, που να στοιχειοθετεί το αδίκημα της εγκληματικής απιστίας στην περίπτωση της αθέτησης πληρωμής δόσης του ΔΝΤ !!!
Με το σκεπτικό αυτό θα έπρεπε να είναι ήδη στη φυλακή και να εκτίουν ποινή ισόβιας κάθειρξης οι Παπαδήμος και Βενιζέλος, για την αθέτηση πληρωμών των ομολόγων του PSI+ !!!
Διαβάζουμε σήμερα στο capital.gr :
Η μη πληρωμή του ΔΝΤ μπορεί να έχει ποινικές προεκτάσεις για τους ιθύνοντες !!!
Εάν η Ελλάδα αθετήσει πληρωμή ενώ διαθέτει χρήματα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θα μπορούσε να μηνυθεί για εγκληματική απιστία (criminal breach of trust) η οποία επισύρει ισόβια ποινή, αναφέρει ο αρθρογράφος του Reuters Hugo Dixon σε tweet του το οποίο παραπέμπει σε άρθρο του Γιάννη Κουτσουμύτη στο ιστολόγιο Εurozone Times με τίτλο «Γιατί πιστεύω ότι είναι εξαιρετικά απίθανο η Ελλάδα να μην πληρώσει το ΔΝΤ».
Όπως αναφέρει ο κ. Κουτσομύτης, ένα σενάριο αθέτησης πληρωμής προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι απίθανο για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι η ρήτρα που υπάρχει στη δανειακή συμφωνία της Ελλάδας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) η οποία επί της ουσίας αναφέρει ότι ο EFSF έχει το δικαίωμα να κηρύξει την Ελλάδα σε καθεστώς αθέτησης πληρωμών των δανείων της εάν η ελληνική κυβέρνηση αποτύχει να αποπληρώσει το ΔΝΤ εγκαίρως και η «Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΝΤ έχει ειδοποιήσει το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, ότι η εν λόγω επαναγορά ή πληρωμή οφειλών έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη».
Σύμφωνα με τους κανόνες του ΔΝΤ χρειάζεται ένας μήνας προκειμένου η επικεφαλής του Ταμείου να ενημερώσει το Εκτελεστικό Συμβούλιο για την υπερημερία μίας χώρας αλλά, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, αν τα πράγματα καταλήξουν στο σημείο που τελικά το EFSF κηρύξει την Ελλάδα σε καθεστώς αθέτησης πληρωμών των δανείων της, η Ελλάδα θα αναγκαστεί σε άτακτη χρεοκοπία εντός 24-48 ωρών με ολέθριες συνέπειες.
Κίνδυνος κατηγορίας για απιστία
«Αλλά ποιες θα ήταν οι συνέπειες μίας άτακτης χρεοκοπίας για την ελληνική ηγεσία πέρα από το να γίνει μάρτυρας της κατάρρευσης της οικονομίας της χώρας με απρόβλεπτες κοινωνικές επιπτώσεις;» διερωτάται ο Γιάννης Κουτσομύτης.
«Αφού ερεύνησα τις νομικές συνέπειες μίας άτακτης χρεοκοπίας με νομικούς εμπειρογνώμονες, θεωρείται πολύ πιθανό ότι ‘αυτοί που είναι υπεύθυνοι’ θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν κατηγορίες για απιστία εις βάρος του κράτους για τη μη εξυπηρέτηση πληρωμών των διεθνών υποχρεώσεων μίας χώρας παρά το γεγονός ότι διέθεταν τη ρευστότητα για να τις εξυπηρετήσουν. Η εγκληματική απιστία σε βάρος του κράτους βάσει της ελληνικής νομοθεσίας είναι ένα πολύ σοβαρό έγλημα το οποίο θα μπορούσε να επισύρει ισόβια κάθειρξη εάν (ο κατηγορούμενος) κριθεί ένοχος», εξηγεί ο αρθρογράφος.
«Και ποιος θα μπορούσε να θεωρηθεί υπόλογος; Σύμφωνα με τους νομικούς εμπειρογνώμονες, οι υπογράφοντες τη σύμβαση του δανείου με τον EFSF: Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας».
Πηγή:www.capital.gr