.

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΑΚΕΤΟ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΜΕ ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΩΝ ΣΤΑ ΧΑΜΗΛΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ !!!

Τι προβλέπει το πακέτο Βαρουφάκη 5-5,5 Δις για ΕΝΦΙΑ, αφορολόγητο 5.000 ή 6.000 ευρώ και έμμεσους φόρους !!!

Στάσιμα τα σενάρια για την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας !!!
Η διατήρηση του «χαρατσιού» του ΕΝΦΙΑ και για το 2015, η αύξηση της φορολογίας σε τσιγάρα και ποτά και η αναμόρφωση των συντελεστών ΦΠΑ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των μεταρρυθμίσεων που θα αποστείλει προς έγκριση η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες.
Πρόκειται για ένα «πακέτο» μέτρων αξίας 5-5,5 δισ. ευρώ, χωρίς σε αυτό να περιλαμβάνονται οι νέες περικοπές ύψους 800-850 εκατ. ευρώ που προωθούνται στις κρατικές δαπάνες προκειμένου να μειωθούν στα 55,25 δισ. ευρώ για το 2015 από 56,1 δισ. ευρώ το 2014.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, το ελληνικό σχέδιο, το οποίο θα είναι έτοιμο τα επόμενα 24ωρα, κάνει λόγο για μεγάλες ανατροπές στην άμεση και την έμμεση φορολογία σε μια νέα προσπάθεια αναδιανομής των φορολογικών βαρών.
Οι παρεμβάσεις του οικονομικού επιτελείου αναμένεται να επιφέρουν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις στις μεγάλες περιουσίες και τα υψηλά εισοδήματα και λιγότερες στα μεσαία.
Για τα χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια προβλέπεται να υπάρξει σημαντική μείωση των φόρων. 
Σε αυτή τη βάση ετοιμάζεται νέα φορολογική κλίμακα με περισσότερα κλιμάκια και μικρότερους συντελεστές για όσους βρίσκονται στα… κάτω πατώματα.
Αντίθετα, όσοι κατοικούν στα «ρετιρέ», δηλαδή τα ετήσια εισοδήματά τους ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ, θα φορολογούνται με τον ανώτατο συντελεστή που θα φτάνει στο 45%.
Με την ισχύουσα κλίμακα ο καταληκτικός συντελεστής 42% ενεργοποιείται πάνω από τα 42.000 ευρώ εισόδημα.
Η κλίμακα θα αλλάξει όταν το αφορολόγητο ποσό φτάσει στα 12.000 ευρώ και θα οδηγήσει στην ουσιαστική ανακούφιση των εισοδημάτων από την υπερφορολόγηση των μνημονίων.
Λόγω του μεγάλου δημοσιονομικού κόστους που προκαλεί η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου και των μεγάλων αναγκών που υπάρχουν σε έσοδα, εξετάζεται να υπάρξει ένα μικρό αφορολόγητο σε πρώτη φάση μέχρι τα 5.000-6.000 ευρώ.
Για καλυφθεί η «τρύπα» του 1 δισ. ευρώ στα ταμεία και να επιτευχθεί ο φετινός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ ή 2,8 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, άλλες πηγές δεν απέκλειαν ακόμη και το ενδεχόμενο λήψης έκτακτων μέτρων.
Στη βάση αυτή επί θύραις είναι οι αυξήσεις στους έμμεσους φόρους και πιο συγκεκριμένα στα καπνικά προϊόντα.
Ένας τομέας που για την κυβέρνηση θεωρείται προτιμώμενος για να αυξηθούν τα έσοδα κατά 250 με 300 εκατ. ευρώ τόσο από τον ΕΦΚ όσο και από τον ΦΠΑ που επιβάλλονται επί των προϊόντων αυτών.
Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ, στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η κατάργηση των ευνοϊκών καθεστώτων του ΦΠΑ σε νησιά και ακριτικές περιοχές και ο καλύτερος έλεγχος με τη σύσταση ειδικών τμημάτων στις εφορίες που θα ασχολούνται αποκλειστικά με το κομμάτι του φόρου που δεν αποδίδεται, προκαλώντας μεγάλη αιμορραγία στα κρατικά έσοδα.
Δεσπόζουσα θέση στο κείμενο Βαρουφάκη έχει ο ΕΝΦΙΑ, που το 2014 έσπασε τα κοντέρ των εισπράξεων, αφού ξεπέρασαν τα 2,6 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά και την πληρωμή της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ τον Φεβρουάριο, το Δημόσιο κατάφερε να μαζέψει τα έσοδα που προέβλεπε το μνημόνιο.
Τα σενάρια για την αντικατάστασή του από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας έχουν μείνει στάσιμα.
Κεντρική θέση έχουν στη λίστα και οι αποκρατικοποιήσεις μετά την ασφυκτική πίεση που ασκούν οι δανειστές.
Οι θεσμοί θέλουν πάση θυσία να ολοκληρωθούν τουλάχιστον δύο πρότζεκτ από τους διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη και να επιτευχθεί ο εισπρακτικός στόχος των 6,329 δισ. ευρώ ως τον Δεκέμβριο του 2015 και συνολικά 9,681 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2016 όπως προβλέπει σωρευτικά το Μεσοπρόθεσμο.
Στην κυβέρνηση υπάρχει αισιοδοξία ότι η λίστα θα γίνει αποδεκτή από τις Βρυξέλλες όπου θα την παρουσιάσει την προσεχή Τετάρτη ο γενικός γραμματέας δημοσιονομικής πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών, Νίκος Θεοχαράκης, στους Ντέκλαν Κοστέλο (Ε.Ε.), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) και Νικολά Γκιαμαρόλι (ESM).
Η συνέχεια θα δοθεί στο Euroworking Group, ενώ εφόσον ο κατάλογος με τις ελληνικές προτάσεις κριθεί επαρκής, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να δώσουν το «πράσινο φως» για να επιστραφούν στη χώρα μας τα εκκρεμή 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη που αποκόμισαν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα.

M. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr
SSL Certificates