.

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

ΩΡΑ ΓΙΑ SAVOIR VIVRE, ΚΟΥΣΤΟΥΜΙ KAI ΓΡΑΒΑΤΑ ΚΑΛΑ ΜΟΥ ΣΥΡΙΖΟΠΟΥΛΑ !!!

Γράφει ο Κυριάκος Τόμπρας

Ο μεγάλος Αλέξανδρος Ταμπουράς δίδασκε στους άξεστους ασφαλιστές, επισημαίνοντας τους χαρακτηριστικά στις διαλέξεις του για την προσέγγιση του υποψήφιου πελάτη, ότι  <<.... για να φέρεις μια ωραία κυρία στο κρεβάτι σου, ξεκινάς προσφέροντάς της πρώτα ένα λουλούδι ....>> !!!

Ετσι λοιπόν, επειδή δεν είσαι ο George Clooney, αν κάνεις το λάθος να της πεις μπροστά στους γονείς της ότι θέλεις να την πηδήξεις εδώ και τώρα, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα φας πόρτα !!!

Ενίοτε, ίσως και ξύλο !!! 





Κάπως έτσι ξεκίνησε και η ιστορία με το κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Με τους επίδοξους εραστές της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, αντί για λουλούδι, να έχουν στείλει στην άκρως συντηρητική οικογένεια της κυρίας, διεθνή, δημόσια προσφορά διακόρευσης της !!!  

Το σκληρό ροκ στη διαπραγματευτική τακτική για την κατάργηση της Τρόικα και του Μνημονίου ήταν όχι μόνο σωστό αλλά και επιβεβλημένο αφού, πριν από την ελληνική κυβέρνηση, ήταν το ίδιο το Ευρωκοινοβούλιο που κατήγγειλε τη λειτουργία της Τρόικα και την αποτυχία του ελληνικού προγράμματος.
ΚΛΙΚ ΕΔΩ :

Το ζήτημα όμως του κουρέματος του χρέους είναι εντελώς διαφορετική υπόθεση.
Ο δανειστής, προκειμένου να ενδώσει στην απαγορευμένη αυτή φαντασίωση του οφειλέτη, να υποκύψει στην σχεδόν ανήθικη πρόταση της απομείωσης των απαιτήσεών του και να σπάσει τα ταμπού και τις προκαταλήψεις των πολιτών και του ευρύτερου πολιτικού και οικονομικού του περιβάλλοντος, δηλαδή των αγορών, απαιτεί αυτό να γίνει με τρόπο βελούδινο, δηλαδή χαλαρά, ψυθιριστά, αραχνοϋφαντα και, σε κάθε περίπτωση, χωρίς διαφήμιση, τυμπανοκρουσίες και ανώριμους τσαμπουκάδες. 
Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο !!!
ΚΛΙΚ ΕΔΩ :

Έφτασε λοιπόν η ώρα που οι δανειστές έχουν πλέον την περιέργεια να δοκιμάσουν τις ικανότητες της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης με κουστούμι, γραβάτα και savoir vivre γιάπη.
Και η περιέργεια της δοκιμής είναι καλός οιωνός καλά μου Συριζόπουλα !!! 
Αρκεί να παίξετε σωστά το ρόλο σας και να τους πείσετε ότι το κούρεμα, επειδή δεν θα φαίνεται ως κούρεμα αλλά ως κάτι άλλο, πρέπει τελικά να σας το προτείνουν οι ίδιοι, για να διαφυλαχθεί ο καθωσπρεπισμός τους που είναι πολύ σημαντικότερος ακόμη και από το σύνολο του ελληνικού χρέους.
Βαφτίστε το όπως θέλετε, αρκεί τελικά να αρέσει στην κυρία !!!


Διαβάζουμε σήμερα στο ThePressProject :
Βαρουφάκης : Έτσι θα κουρέψουμε το χρέος χωρίς κούρεμα.
Το σχέδιό του για μείωση του χρέους αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών στους FT.

Μία μείωση του χρέους χωρίς κούρεμα στην ονομαστική του αξία , είναι η ιδέα του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, με ανταλλαγή του επίσημου θεσμικού χρέους προς την ΕΕ και την ΕΚΤ με διαφορετικού τύπου ομόλογα τα οποία θα πάρουν. «Αιώνια» ομόλογα (perpetual) για την EKT και για τους άλλους δανειστές ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης. Πρόκειται για «κούρεμα» που όμως δεν θα είναι τυπικά «κούρεμα» κι έτσι δεν θα φαίνεται σαν χρεοκοπία
Μέρος του σχεδίου αυτού, έτσι κι αλλιώς αποκάλυπτε σταδιακά, ο κ. Βαρουφάκης σε συνεντεύξεις του. Προεκλογικά σε τηλεοπτική συνέντευξη που είχε δώσει στο TPP, είχε αποκαλύψει το σχέδιο με τα perpetual, τα οποία είναι ομόλογα μεγάλης διάρκειας ακόμα και 100 ετών ή δεν λήγουν και ποτέ…

Αυτό σημαίνει ότι με τα αιώνια ομόλογα μηδενίζει ουσιαστικά το χρέος. Θα επανέλθουμε παρακάτω.

Την Δευτέρα μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζωρτζ Όσμπορν, ο κ. Βαρουφάκης μίλησε στους Financial Times και έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Εκεί εξήγησε τον προβληματισμό του για το πώς πρέπει να γίνει εύπεπτη η μείωση του χρέους στους Γερμανούς, χωρίς να υπάρχει το κούρεμα. Έτσι είπε ότι δεν προτείνει την μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους, αλλά έναν διαφορετικό τρόπο εξόφλησής του…

Σύμφωνα με τους FT «η ελληνική κυβέρνηση δεν ζητά πλέον την ονομαστική διαγραφή χρέους». Αλλά αυτό βεβαίως ισχύει εδώ και πάρα πολύ καιρό και μάλιστα ο Γιάννης Βαρουφάκης και πριν τις εκλογές, μιλούσε πολύ προσεκτικά και ποτέ δεν είχε αναφερθεί σε μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους.
Αντίθετα προτείνει την έκδοση δύο τύπων ομολόγων:
Ο πρώτος τύπος, τα ομόλογα που είναι συνδεδεμένα με την οικονομική ανάπτυξη, θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα ευρωπαϊκά δάνεια διάσωσης.
Ο δεύτερος τύπος, τα λεγόμενα «perpetual bonds, θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ.Ο Γ. Βαρουφάκης δήλωσε στους FT ότι η πρότασή του για την ανταλλαγή χρέους θα είναι μία μορφή «έξυπνης μηχανικής χρέους» (smart debt engineering) η οποία επιτρέπει την αποφυγή χρήσης όρων όπως «κούρεμα», πολιτικά απαράδεκτους στη Γερμανία και άλλους πιστωτές. «Αυτό που θα πω στους εταίρους μας είναι ότι είναι πως συνδυάζουμε πρωτογενή πλεονάσματα με μια μεταρρυθμιστική ατζέντα» είπε.

Όπως εξήγησε σκοπεύει να τους πει, «βοηθήστε μας να μεταρρυθμίσουμε την χώρα μας και δώστε μας δημοσιονομικό περιθώριο για να το κάνουμε, διαφορετικά θα συνεχίσουμε να ασφυκτιούμε και θα γίνουμε μια απορρυθμισμένη, παρά μια μεταρρυθμισμένη Ελλάδα», κατέληξε.

Πως μειώνεται έτσι το χρέος…

Γιατί όμως τα perpetual bonds ή ακόμα μία σοβαρή επιμήκυνση του χρέους, είναι «κούρεμα» , παρόλο που δεν βαφτίζεται έτσι; Επειδή στα perpetual, η αξία του ομολόγου χωρίς τους τόκους, μετατοπίζεται σε τέτοιο βάθος χρόνου, που πρακτικά εξαφανίζεται αν πληρωθεί. Ουσιαστικά δεν πληρώνεται καθόλου.

Όλο το χρέος, το τρώει ο πληθωρισμός και η ανάπτυξη που μεγαλώνει το ΑΕΠ και τα εισοδήματα, ενώ η ΕΚΤ θέλει ακριβώς να αυξήσει τον πληθωρισμό. Έτσι η ονομαστική αξία του χρέους, μένει ίδια, αλλά φθείρεται, μέχρι να εξαφανιστεί ουσιαστικά σε μερικές δεκαετίες, εφόσον φυσικά το συνολικό ύψος των τόκων είναι μικρό. Ιδανικά, κάτω από Ο,5%.

Θεωρητικά το χρέος ακόμα και με επιτόκιο μεγαλύτερο του 0,5% αν η εξόφλησή του παραταθεί για μετά από 50 χρόνια, μηδενίζεται…

Αντίστοιχα μείωση του χρέους, θα μπορούσε να προκύψει και με το άλλο μέρος που έχουν οι δανειστές στην ΕΕ. Εδώ η βασική ιδέα, από όσους χρησιμοποίησαν αυτή τη λύση (π.χ. Αργεντινή), είναι να συνδέσουν το επιτόκιο, με τον αριθμό ανόδου του ΑΕΠ της χώρας.

Κι εδώ θα μπορούσε να δοθεί μία επιμήκυνση ακόμα ή και μια περίοδος χάριτος για να αρχίσουν να εξοφλούνται οι τόκοι μόλις το ΑΕΠ της χώρας γίνει θετικό ή μετά από ένα ορισμένο διάστημα, π.χ. μετά από 5 χρόνια…
SSL Certificates