.

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ !!!

Τα κόκκινα δάνεια δεν θα κουρευτούν από μόνα τους, με τον αυτόματο πιλότο !!!
Με το νέο θεσμικό πλαίσιο διευκολύνεται το κούρεμα, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτό δεν πρόκειται να συμβεί αυτόματα, από τον καναπέ !!!

ΟΙ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΝ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΤΟΥΣ ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΝ ΤΟΝ ΣΤΟΧΟ ΤΟΥΣ !!!
ΚΛΙΚ ΕΔΩ :


Διαβάζουμε σήμερα στο capital.gr :
Ανοίγει διαπραγμάτευση με την ΕΚΤ για τα κόκκινα δάνεια !!!

Της Νένας Μαλλιάρα

Πολύ στενότερη αναμένεται στο εξής η εξάρτηση – συνεργασία των ελληνικών τραπεζών με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς άμεσα θα καταστεί εμφανές ότι η τελευταία έχει λόγο όχι μόνο όσον αφορά την παροχή ρευστότητας στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, αλλά σε όλες τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τις συστημικές τράπεζες.

Στο πλαίσιο αυτό, τα σχέδια της κυβέρνησης για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων θα αποτελέσουν αντικείμενο της συνολικής διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και θα απαιτήσουν την έγκριση της ΕΚΤ. 
Την κατεύθυνση αυτή σηματοδότησαν και όσα είπε χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομίας Γ. Βαρουφάκης μετά τη συμφωνία στο Eurogroup για χορήγηση τετράμηνης παράτασης της δανειακής σύμβασης στην Ελλάδα με «αντάλλαγμα» την προώθηση μεταρρυθμίσεων. Όπως είπε ο υπουργός, η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε ότι δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες που θα διαταράξουν τη δημοσιονομική και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων τα εναπομείναντα κεφάλαια του ΤΧΣ, κάτι που είχε εγείρει αντιδράσεις από γερμανικής πλευράς. Η Γερμανία, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, είχε απαιτήσει την επιστροφή των 10,9 δις. ευρώ από το δάνειο του EFSF που είχε δοθεί στο ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, με το σκεπτικό ότι ο στόχος της ανακεφαλαιοποίησης επιτεύχθηκε ήδη από το 2014, όπως κατέδειξαν τα stress tests. Η απαίτηση αυτή ήταν απολύτως εύλογη γι αυτό και κατά το παρελθόν είχε απορριφθεί πρόταση της ελληνικής πλευράς να γίνει χρήση των κεφαλαίων του ΤΧΣ για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας μετά την λήξη του υφιστάμενου προγράμματος.

Χθες στο Eurogroup αποφασίστηκε ότι τα εναπομείναντα 10,9 δις. ευρώ από το δάνειο του EFSF που είχαν δεσμευτεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα επιστραφούν στο Ταμείο την ερχόμενη εβδομάδα, παραμένοντας, ωστόσο, διαθέσιμα για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών αν κριθεί απαραίτητο. «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι τα κεφάλαια παραμένουν διαθέσιμα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και όχι για την ανακεφαλαιοποίηση της κυβέρνησης», είπε χαρακτηριστικά ο J. Dijsselbloem.

Όπως αναφέρουν τραπεζίτες στο Capital.gr, εφεξής θα υπάρξουν άμεσες «διαπραγματεύσεις» με την ΕΚΤ για θέματα του τραπεζικού τομέα, αρχής γενομένης από τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. Αυτό ήταν αναμενόμενο διότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα υπάγεται στην εποπτεία της ΕΚΤ και αποτελεί μέρος του διεθνούς τραπεζικού συστήματος, το οποίο διέπεται από κανόνες, ενιαίους σε όλες τις χώρες. Επομένως, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να λάβει μεμονωμένες αποφάσεις για τις συστημικές της τράπεζες, ειδικά προσβλέποντας σε χρήση κεφαλαίων που προέρχονται από ευρωπαϊκό δανεισμό και στοχεύουν αποκλειστικά και μόνο στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει εφεξής να συνεργαστεί πολύ στενά με την ΕΚΤ και να λαμβάνει την έγκρισή της για όλες τις αποφάσεις που αφορούν το τραπεζικό σύστημα.

Ειδικά στο «μέτωπο» των «κόκκινων» δανείων, ο ρόλος της ΕΚΤ είναι καταλυτικός για οποιαδήποτε απόφαση, αφού βάσει του θεσμικού πλαισίου που ισχύει, η αξιολόγηση των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών πανευρωπαϊκά έγκειται στην «ιδιοκτησία» της. Αυτός είναι και ο λόγος που τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθούν όπως τα έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση ή ακόμα και καθόλου.

Στο πλαίσιο της επικείμενης διαπραγμάτευσης με την ΕΚΤ, φαίνεται πως εντάσσεται και η κίνηση της κυβέρνησης να ανεβάσει το όριο για την εκτέλεση πλειστηριασμών στα 400.000 ευρώ, «προεξοφλώντας» ότι το ύψος αυτό θα κουρευτεί, ενδεχομένως και στο μισό, από την ΕΚΤ. Στο ίδιο μήκος κύματος, δεν επισπεύδεται η κατάθεση του νομοσχεδίου για τα «κόκκινα» δάνεια, ενώ έχει καθυστερήσει και η αλλαγή διοίκησης στην Εθνική Τράπεζα.


Πηγή:www.capital.gr
SSL Certificates