.

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΑ !!!

Τα μυστικά σχέδια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τράπεζες, τραπεζίτες, ΤΧΣ και προβληματικά δάνεια !!!


Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν επεξεργαστεί διάφορα σχέδια για τις ελληνικές τράπεζες....που ορισμένα εξ αυτών μπορούν να θεωρηθούν και ενδιαφέροντα.
Το πλαίσιο δράσης του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τις τράπεζες, το τραπεζικό σύστημα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τα προβληματικά δάνεια αποκαλύπτει το bankingnews.gr.
Αν και δεν έχουν λάβει τελική μορφή οι προτάσεις, σχέδια και σκέψεις που υπάρχουν αλλά φαίνεται ότι θα συμβούν τα εξής

Τα πρόσωπα, οι διοικήσεις και οι ενστάσεις
Στην Εθνική έχει προταθεί για Πρόεδρος η Λούκα Κατσέλη και CEO ο Γιώργος Μιχελής.
Το σχήμα αυτό είναι τελικό αν και υπήρχαν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ ενστάσεις για τον Μιχέλη λόγω της παρελθούσας σχέσης του με τον Στουρνάρα στην Emproiki και γενικώς κάποιες ενστάσεις.
Όμως οι προσωπικές σχέσεις με τον Δραγασάκη αλλά και οι πολύχρονοι δεσμοί με τον ΣΥΡΙΖΑ (διετέλεσε και Δήμαρχος) οδήγησαν στην απόφαση να αναλάβει την διοίκηση της Εθνικής.
Ο Μιχελής είναι συμπαθής στον τραπεζικό κλάδο και γενικής αποδοχής.
(Ο Μιχελής συμμετείχε στην συνάντηση τραπεζιτών - Δραγασάκη, παρ΄ ότι ακόμη επίσημα δεν έχει αναλάβει την διοίκηση της Εθνικής)
Στην Πειραιώς δεν θα υπάρξει αλλαγή στην διοίκηση της τράπεζας ενώ τα αρχικά σενάρια περί…επιτίμου έχουν παγώσει.
Στην Eurobank οι αλλαγές ολοκληρώθηκαν και υπάρχει ικανοποίηση στον ΣΥΡΙΖΑ.
Στην Alpha bank δεν θα υπάρξουν αλλαγές, οι αρχικές ενστάσεις για ορισμένα πρόσωπα έχουν ξεπεραστεί.
H Alpha bank διαθέτει διοίκηση – μετόχους και η εξέλιξη αυτή έχει ανακρούσει πρύμναν τα αρχικά σχέδια για αλλαγές.
(Τις αμέσως προσεχείς ημέρες ο Γ. Δραγασάκης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα συναντηθεί με την διοίκηση της Alpha bank)
Στην Attica bank θα προβούν σε διοικητικές αλλαγές, αυτό παρουσιάζεται ως βεβαιότητα.
Στο ΤΧΣ, ο Χρήστος Σκλαβούνης ο σημερινός πρόεδρος του Ταμείου θα παραμείνει έως τις αλλαγές που θα υπάρξουν στον νόμο για τις τράπεζες και το Ταμείο και εν συνεχεία θα αντικατασταθεί.
Η Αναστασία Σακελλαρίου θα παραμείνει CEO στο ΤΧΣ μεταξύ άλλων και γιατί διατηρεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την C. Lagarde του ΔΝΤ.
Είχαν υπάρξει ενδείξεις ότι όλη η διοίκηση του ΤΧΣ θα αντικαθίστατο μετά την απόφαση για άρση της ασυλίας για τις διοικήσεις του ΤΧΣ και ΤΑΙΠΕΔ , σενάρια που δεν φαίνεται ότι θα επιβεβαιωθούν.
Τουλάχιστον έως τον Ιούνιο – κατ εκτίμηση – δεν θα υπάρξουν αλλαγές.
Νέος Πρόεδρος στο ΤΧΣ θα αναλάβει ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης έως πρότινος αντιπρόεδρος στην Πειραιώς.
Θα αλλάξει ο νόμος ώστε να μην υπάρχει εμπόδιο από το γεγονός ότι ήταν μη εκτελεστικό μέλος σε τράπεζα.
Ο υφιστάμενος νόμος ορίζει ότι δεν μπορεί τραπεζικό στέλεχος για 3 χρόνια να αναλάβει θέση στο ΤΧΣ.
Ο Γιάννης Στουρνάρας ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος θα παραμείνει επί του παρόντος στην διοίκηση αλλά από τον ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζουν ως μονόδρομο την αντικατάσταση του προς το καλοκαίρι του 2015.
Το πρόσωπο που αναφέρεται ότι θα αναλάβει την διοίκηση της Εθνικής εφόσον υλοποιηθεί το σχέδιο αντικατάστασης του Στουρνάρα είναι….τουλάχιστον έκπληξη μεγατόνων.
Ο Γιάννης Μουρμούρας ο υποδιοικητής της ΤτΕ θα παραμείνει.

Τα σχέδια για το banking και την αναπτυξιακή τράπεζα

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μελετήσει ένα πλαίσιο που θα διέπει τις τράπεζες και την λειτουργία τους.
Όπως έχει αναφερθεί διεξοδικά το ΤΧΣ που ελέγχει το 55% των μετοχών των τραπεζών θα αποκτήσει δικαιώματα ψήφου και με αυτό τον τρόπο θα ελέγχει πλήρως τις τράπεζες.
Όμως το ελληνικό banking δεν θα κρατικοποιηθεί.
Ο σχεδιασμός για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση θα συνεχιστεί ενώ θα ενεργοποιηθεί και το σχέδιο των δημοσίων προτάσεων στους κατόχους των warrants.
Το ΤΧΣ σημειωτέον θα διορίζει εκτελεστικά μέλη στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών.
Η Attica bank δεν θα συγχωνευθεί με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για να δημιουργήσουν μια αναπτυξιακή τράπεζα.
Φαίνεται ότι αυτό τον ρόλο θα τον έχει μόνο το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Μια νέα εξέλιξη που ωστόσο εξετάζεται αλλά δεν είναι δεδομένη είναι ότι η κυβέρνηση μελετά η ανακεφαλαιοποίηση της Attica bank, του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και των συνεταιριστικών τραπεζών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σχεδιάζεται ειδικού τύπου bad bank

H Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όπως διαφαίνεται εξετάζει πολύ σοβαρά να δημιουργήσει μια ειδικού τύπου bad bank που θα αγοράσει μέρος των προβληματικών δανείων των τραπεζών.
Αυτή η bad bank θα πάρει ένα μέρος των προβληματικών δανείων, καθώς το κράτος θα αγοράσει μέσω του ΤΧΣ από τις τράπεζες NPLs.
Η λύση αυτή της συλλογικής αντιμετώπισης είναι ορθή αλλά δεν θα λάβει μαζικά χαρακτηριστικά.
Από τα 85 δισεκ. NPLs σε επίπεδο ομίλων τραπεζών θα μπορούσαν να ενταχθούν 10-12 δισεκ. προβληματικά δάνεια.

Το ΤΧΣ αλλάζει, αποκτά ψήφο στις μετοχές, εκτελεστικά μέλη στα ΔΣ των τραπεζών
Σημαντικές αλλαγές θα περιλαμβάνει ο νέος νόμος για τις τράπεζες που θα διέπει την λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλά και το νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. 
Η κυριότερη αλλαγή έγκειται στο γεγονός ότι το κράτος θα ελέγχει άμεσα τις τράπεζες κοινώς θα αποκτήσει ενεργά τον έλεγχο των τραπεζών εξέλιξη καταλυτική σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς που διέπεται από χαλαρούς ελέγχους. 

Ποιες θα είναι οι βασικότερες αλλαγές με επίκεντρο το ΤΧΣ; 

1)Το ΤΧΣ που ελέγχει το 55,4% των μετοχών των τραπεζών με το μεγαλύτερο ποσοστό κοντά στο 66% σε Alpha και Πειραιώς θα αποκτήσει δικαιώματα ψήφου. 
Μέχρι τώρα το ΤΧΣ δεν είναι δικαιώματα ψήφου γιατί «έχανε» το δικαίωμα αυτό λόγω των warrants.
Με τον νέο νόμο το ΤΧΣ θα μπορεί όχι απλά να συγκαλεί μια γενική συνέλευση αλλά και να ψηφίζει ή και να αλλάζει διοικήσεις εν μια νυκτί. 

2)Το ΤΧΣ άπαξ και θα αποκτήσει δικαιώματα ψήφου θα διορίζει μέλη στο ΔΣ των τραπεζών που θα είναι εκτελεστικά. 
Κοινώς το ΤΧΣ και το ελληνικό κράτος μέσω των προνομιούχων μετοχών σε Εθνική και Eurobank από τις συστημικές θα διορίζει εκτελεστικά μέλη. 
Εκτελεστικά μέλη σημαίνει πλήρης έλεγχος στις τράπεζες από το κράτος. 
Τα εκτελεστικά μέλη θα έχουν πρόσβαση σε όλες τα στοιχεία των τραπεζών και θα συνδιοικούν μαζί με τα managements. 

3)Τα warrants ως μηχανισμός ιδιωτικοποίησης θα παραμείνουν, ωστόσο θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία δημοσίων προτάσεων από το ΤΧΣ προς τους κατόχους των warrants έναντι κοινών μετοχών. 
Δηλαδή το ΤΧΣ θα υποβάλλει δημόσιες προτάσεις με premium στους κατόχους των warrants και θα τους προσφέρει όχι μετρητά αλλά κοινές μετοχές τραπεζών. 

4)Η δομή του ΤΧΣ αλλάζει. 
Δεν μπορεί ένα Ταμείο που αλλάζει χαρακτήρα και ρόλο να διαθέτει δαιδαλώδες διοικητικό σχήμα και ξένα μέλη στο διοικητικό συμβούλιο. 
Μεταξύ εκτελεστικής επιτροπής που ελέγχει η CEO του ΤΧΣ και του Γενικού Συμβουλίου ενίοτε υπάρχει σύγχυση, όπως και τα πολλά ξένα μέλη στο ΔΣ του Ταμείου. 
Η θέση του διευθύνοντος συμβούλου αποκτά καίριες και στρατηγικές αρμοδιότητες ενώ…ελληνοποιείται το διοικητικό συμβούλιο. 

5)Τα χρονοδιαγράμματα εξάσκησης των warrants και οι όροι ανακεφαλαιοποίησης που υπάρχουν στον παρόντα νόμο θα παραμείνουν σε γενικές γραμμές ως έχουν. 

6)Στο ΤΧΣ φαίνεται ότι υπάρχει διάσταση απόψεων για το αν το Ταμείο θα πρέπει να έχει δικαίωμα στην διαχείριση των NPLs. 
Υπάρχουν σκέψεις, το ΤΧΣ να ζητήσει τον κεντρικό έλεγχο της διαχείρισης των NPLs, όχι της καθημερινής διαχείρισης που ούτως ή άλλως είναι θέμα τραπεζών αλλά των κεντρικών αποφάσεων ή τουλάχιστον να συμμετέχει και το ΤΧΣ στις τελικές επιλογές. 
Το θέμα αυτό είναι μείζον σε κάθε περίπτωση γιατί αφορά χιλιάδες επιχειρήσεις και πολλά συμφέροντα. 

www.bankingnews.gr
SSL Certificates