.

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ELA !!!

Δραγασάκης : Δεν είναι δραματική εξέλιξη η προσφυγή των τραπεζών στον ELA !!!


Ο κορυφαίος οικονομολόγος του ΣΥΡΙΖΑ, εξήγησε ότι η εξέλιξη αυτή είναι φυσιολογική, αφού αποτελεί ένα από τα μέτρα παροχής ρευστότητας, ενώ τόνισε ότι «όποιος θέσει ζήτημα αδυναμίας πληρωμής μισθών και συντάξεων θα κινδυνολογήσει». Τι λέει για το οικονομικό πρόγραμμα της Κουμουνδούρου, τις ευρωπαϊκές συμμαχίες και τον ΕΝΦΙΑ.

Ο κ. Δραγασάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για κινδυνολογία, σημειώνοντας ότι «είναι γνωστό πως οι τράπεζες είναι ευαίσθητες σε πολιτικές και οικονομικές μεταβολές, όπως βέβαια και στην κινδυνολογία που εκπορεύεται από την κυβέρνηση, γεγονός που δημιουργεί επιπλέον ανάγκες για τραπεζική ρευστότητα», τόνισε το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης, σε συνέντευξή του στον 9.84, όπου σχολίασε την προσφυγή των τραπεζών στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA).

Το τραπεζικό σύστημα δεν κάνει τίποτε άλλο από το να χρησιμοποιεί μία από τις δυνατότητες παροχής ρευστότητας που ισχύει στο πλαίσιο του Ευρωσυστήματος, κατά συνέπεια δεν αποτελεί μια δραματική εξέλιξη, εξήγησε.

Αυτό όμως, πρόσθεσε ο κ. Δραγασάκης, σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί τη δραματοποίηση της κατάστασης ή την πρόκληση πανικού.

Όπως επισήμανε το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, σε θετική κατεύθυνση κινείται η πρόσφατη απόφαση της Κομισιόν που παρατείνει την ισχύ, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2015,των κρατικών εγγυήσεων στα ομόλογα που εκδίδουν τα πιστωτικά ιδρύματα, καθώς οι εν λόγω τίτλοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την άντληση ρευστότητας από τον ELA ή άλλες πηγές.

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που θα διεξάγει μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους εταίρους και πιστωτές, ο κ. Δραγασάκης τόνισε πως θα απαιτηθεί ορισμένος χρόνος προκειμένου να ολοκληρωθούν, αλλά σημείωσε πως είναι αναγκαίο να έχει βρεθεί μια λύση μέχρι τον Ιούλιο, οπότε και πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ.

«Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε προβλήματα, ούτε να προβούμε σε μονομερείς ενέργειες, αλλά δεν θα κυβερνήσουμε και με το πιστόλι στον κρόταφο» ανέφερε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για παγίδα που έχει στηθεί από την κυβέρνηση και την τρόικα, προκειμένου η νέα κυβέρνηση να διαπραγματευτεί μέσα σε ιδιαίτερα στενά χρονικά πλαίσια και με την πλάτη στον τοίχο.

«Πρέπει να καταλάβουν ορισμένες δυνάμεις», σημείωσε ο κ. Δραγασάκης, «πωςέχουμε δημοκρατία και ο λαός με την ψήφο του έχει κάθε δικαίωμα να αποφασίζει για αλλαγή πολιτικής», κάτι που και ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ κ. Κερέ τόνισεσε πρόσφατες δηλώσεις του, όπως σημείωσε.

Για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε πως τα προβλήματα είναι γνωστά, αλλά οι εξελίξεις είναι υπό έλεγχο.

Επίσης, σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει, παρά την παρατηρούμενη υστέρηση στα έσοδα, έχουν ήδη πιστωθεί τα σχετικά ποσά που αφορούν τόσο τους μισθούς του πρώτου τετράμηνου όσο και το ΕΚΑΣ για ολόκληρο το έτος.

«Όποιος θέσει ζήτημα αδυναμίας πληρωμής μισθών και συντάξεων θα κινδυνολογήσει» δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως, «αν αδειάσουν τα δημόσια ταμεία, θα ευθύνονται αποκλειστικά όσοι τα άδειασαν και όχι εκείνοι που θα τα παραλάβουν άδεια».

Για τη φορολογική πολιτική που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε πως έχει ήδη γίνει ο βασικός σχεδιασμός που προβλέπει τα εξής:

Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του από έναν άλλο φόρο ακίνητης περιουσίας με αφορολόγητο όριο και με προσδοκία άντλησης εσόδων της τάξης του 1,2-1,5 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν τα μισά από εκείνα που προβλέπει η σημερινή κυβέρνηση με τον ΕΝΦΙΑ. Οι ακριβείς ρυθμίσεις θα αποφασιστούν μετά από κοινωνικό διάλογο και αφού τεθεί το ζήτημα της ανταποδοτικότητας του φόρου.

Σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη φορολογική πολιτική, άμεσος στόχος της νέας κυβέρνησης θα είναι η αύξηση της εισπραξιμότητας των ήδη θεσμοθετημένων φορολογικών συντελεστών, προκειμένου να εξοικονομηθούν πολύτιμοι πόροι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ που κινείται σε χαμηλά επίπεδα.

Ο κ. Δραγασάκης τόνισε πως βασικός στόχος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ηαπομείωση του δημόσιου χρέους και, στο πλαίσιο αυτό, θα συζητηθούν και θα αναζητηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα.

«Το χρέος πρέπει να γίνει κοινωνικά βιώσιμο», σημείωσε χαρακτηριστικά, κάτι, που, όπως ανέφερε, αναγνωρίζουν όλο και περισσότεροι σε διεθνές επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει την πραγματοποίηση πανευρωπαϊκής διάσκεψης για τη ρύθμιση του χρέους, καθώς το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και πολλές άλλες χώρες της γηραιάς ηπείρου.
Εξέφρασε μάλιστα την ικανοποίησή του για την θετική ανταπόκριση που εκδηλώθηκε στο εν λόγω ζήτημα από αξιωματούχους της ιρλανδικής κυβέρνησης, ενώ εκτίμησε πως και άλλες κυβερνήσεις συμφωνούν με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΗΓΗ
http://www.7imeres.gr/%CE%B4%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%B1%CF%83%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%B4%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CE%BE%CE%AD%CE%BB%CE%B9/
SSL Certificates