.

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

ΠΛΗΡΗΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ BANKINGNEWS ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ & ΚΟΥΡΕΜΑ ΧΡΕΟΥΣ !!!

Γιατί οι εκλογές είναι η εθνικά συμφέρουσα λύση !!!
Ιστορική ευκαιρία για το χρέος !!!



Η Ελλάδα έχει την μεγάλη ευκαιρία να αναζητήσει την βέλτιστη λύση για το μη βιώσιμο χρέος...
Πέραν από τα σενάρια καταστροφής, του χάους, της κινδυνολογίας, πέραν από τα Grexit και τα bank runs που προκλητικά παρουσίασαν οι έλληνες πολιτικοί….υπάρχει και η Ελλάδα της προοπτικής.
Η Ελλάδα της προοπτικής θα αποδειχθεί αν υπάρχει στις 29 Δεκεμβρίου του 2014.
Οι 300 βουλευτές αναλαμβάνουν ένα ιστορικό βάρος ή να δεχθούν να συνεχιστεί η πολιτική αδιεξόδου ή να δεχθούν εκλογές ώστε να αποκατασταθεί η αντιπροσωπευτικότητα της κοινωνίας και η νέα βουλή μετά τις εκλογές να λάβει τις ιστορικές αποφάσεις για την πατρίδα μας.
Οι 300 βουλευτές καλούνται στις 23 και 29 Δεκεμβρίου να αποφασίσουν να πουν ναι στην πολιτική που κατέρρευσε σε 48 ώρες ή να πουν ναι στις εκλογές που θα δώσει νέα ώθηση στην Ελλάδα και την δημοκρατία.
Στην πρώτη ψηφοφορία φαίνεται ότι οι βουλευτές έχουν κατανοήσει την κρισιμότητα των στιγμών, δεν παρασύρονται από την κινδυνολογία και φαίνεται να οδηγούν την Ελλάδα στις εκλογές.
Οι εκλογές δεν οδηγούν σε αδιέξοδο, αυτό είναι το επιχείρημα όσων θέλουν να μείνουν στην εξουσία, οι εκλογές είναι η απόλυτη δημοκρατική επιλογή της κοινωνίας.
Οι εκλογές θα είναι το δημοψήφισμα της κοινωνίας προς τα που θέλει να πάει ο τόπος.
Η Ελλάδα μέχρι τώρα ακολούθησε μια στρατηγική που την έφερε σε αδιέξοδο.
Με χρέος 322,4 δισεκ. ή 317 δισεκ. με το νέο τρόπο καταμέτρησης….στα τελευταία 4 χρόνια της βαθιάς ύφεσης υπέστη σωρευτική ζημία 230 δισεκ. εκ των οποίων περίπου 113 δισεκ. είναι η ζημία από τις καταθέσεις 75 δισεκ. (από 237,5 δισεκ. τον Ιανουάριο του 2010 στα 163 δισεκ. τον Δεκέμβριο του 2014) και μείωση ΑΕΠ κατά 38 δισεκ. ευρώ.
Η Ελλάδα της σπατάλης και των λαθών του παρελθόντος, πλήρωσε και πλήρωσε με 230 δισεκ. τα λάθη της.
Δεν είναι δυνατό μετά από τόσες θυσίες του ελληνικού λαού μέσα σε 48 ώρες το success story να καταρρέει.
Αυτό αποδεικνύει ότι η Ελλάδα απέτυχε και με λογιστικά τερτίπια προσπάθησε να εξαπατήσει την κοινωνία.
Αν η Ελλάδα συνεχίσει την πολιτική του λάθους τότε θα έχει ακολουθήσει ένα εθνικά επιζήμιο δρόμο.
Όταν στην Νότια Ευρώπη ήδη αρχίσουν να καλλιεργούνται οι προσδοκίες για μια δραστικά βιώσιμη λύση για το χρέος…στην Ελλάδα το πολιτικό σύστημα και ειδικά η κυβέρνηση μιλάει για πιστοποίηση χρέους.
Αν χαθεί η ευκαιρία η Ελλάδα να πετύχει την βέλτιστη λύση για το χρέος δεν θα έχει προσφέρει το πολιτικό σύστημα εθνική υπηρεσία.
Η Ελλάδα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές
1)Για να καταδείξει ότι είναι μια συντεταγμένη δημοκρατική χώρα που δεν κυβερνάται από τα emails.
2)Γιατί παρά το success story μέσα σε 48 ώρες κατέρρευσαν οι προσπάθειες των ελλήνων.
Πως μια χώρα που έχει περάσει σε θετικό ρυθμό ΑΕΠ, μια χώρα που έχει υποστεί τεράστιες θυσίες, οι τράπεζες, οι επιχειρήσεις και κυρίως η κοινωνία…μέσα σε 48 ώρες όλα καταρρέουν;
Αυτό δείχνει ότι η κυβερνητική πολιτική έχει αποτύχει.
3)Για το καλό της πατρίδας, της Ελλάδος το κορυφαίο εθνικό θέμα, η αναδιάρθρωση του χρέους θα πρέπει να εξεταστεί μετά τον Μάρτιο του 2015.
Γιατί τον Μάρτιο;
Τέλη Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχει υπάρξει συμφωνία της κυβέρνησης με την Τρόικα για την ECCL γραμμή ή να υπάρχει διαπραγμάτευση επίλυσης αυτού του ανοικτού ζητήματος.
Το επόμενο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι τι είδους λύση πρέπει να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η Ελλάδα;
Δυστυχώς μέχρι τώρα η Ελλάδα δεν έχει αποκρυσταλλωμένη θέση για το αντικειμενικά μη βιώσιμο ελληνικό χρέος.
Αντί η Ελλάδα να είχε επεξεργαστεί ένα σχέδιο ώστε να καταστεί βιώσιμο το χρέος των 322,4 δισεκ. ευρώ έχει παγιδευτεί είτε στις λύσεις της Γερμανίας (επιμήκυνση 30 ή 50 χρόνια και μείωση των επιτοκίων) είτε σε απαράδεκτες ανθελληνικές δηλώσεις ότι….το χρέος είναι βιώσιμο και δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση.
Όσοι υποστηρίζουν ότι το χρέος είναι βιώσιμο δεν προσφέρουν θετικές υπηρεσίες στο έθνος και στην ελληνική κοινωνία.
Η επιμήκυνση είναι μια πρακτικά ανούσια λύση γιατί ενώ μειώνει τις τοκοχρεωλυτικές δόσεις δεν περιορίζει το βάρος εξυπηρέτησης γιατί η Ελλάδα έχει μια ιδιαιτερότητα.
Όλες οι σοβαρές οικονομίες διαθέτουν κρατικό χρέος….το οποίο κατέχουν οι ιδιώτες, οι αγορές.
Στην Ελλάδα από τα 322 δισεκ. τα 235 δισεκ. είναι χρέος της Τρόικα και τα υπόλοιπα 85 δισεκ. κατέχουν ΕΚΤ, ιδιώτες έντοκα γραμμάτια και άλλα.
Η Ελλάδα υποχρεωτικά θα πρέπει να αποπληρώσει τα δάνεια και να μετατρέψει το ελληνικό χρέος σε ιδιωτικό από κρατικό ή διακρατικό που είναι την τρέχουσα περίοδο.
Ουσιαστικά η Ελλάδα είναι όντως παγιδευμένη στο χρέος…στο κρατικό χρέος και η παγίδα θανάτου θα παραμείνει για πολλά χρόνια.
Η επιμήκυνση δεν επιλύει το πρόβλημα, λογιστικά το ρυθμίζει όχι πρακτικά και σίγουρα δεν καθιστά βιώσιμο το χρέος.

Οι δύο πρακτικές λύσεις που πρέπει να εξετάσει η Ελλάδα
Λύση πρώτη με εμπλοκή ΕΚΤ και ESM χωρίς πιστωτικό γεγονός

Θα μπορούσε να υπάρξει ένα διττό σχήμα με εμπλοκή της ΕΚΤ και του ESM και με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα να γλιτώσει περίπου 55 με 60 ή υπό όρους 61 δισεκ. ευρώ μειώνοντας το χρέος χωρίς να υπάρξει πιστωτικό γεγονός.
Συγκεκριμένα θα μπορούσαν να μεταφερθούν τα 25 ή συνολικά τα 49 δισεκ. του ΤΧΣ, στον ESM και αυτομάτως να μειωθεί το ελληνικό χρέος κατά 25 δισεκ. ή 49 δισεκ. ευρώ.
Ταυτόχρονα να υπάρξει θεσμική διαπραγμάτευση με την ΕΚΤ και να αποδεχθεί να αποπληρωθεί τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει δηλαδή τα 35 δισεκ. σε τιμές κτήσης και όχι στις τελικές ονομαστικές τιμές.

Λύση δεύτερη με haircut, πιστωτικό γεγονός αλλά με μεγαλύτερο όφελος

Το ελληνικό χρέος ανέρχεται στα 322,4 δισεκ. εκ των οποίων τα 245 δισεκ. ευρώ είναι κεφάλαια των μηχανισμών στήριξης.
Από αυτά τα 245 δισεκ. τα 144,6 δισεκ. είναι δάνεια που έχουν χορηγηθεί μέσω EFSF.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο EFSF τα κεφάλαια αυτά που έδωσε στην Ελλάδα ή την Πορτογαλία τα έχει δανειστεί από τις αγορές.
Τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν παράσχει εγγυήσεις στον EFSF – ESM αλλά τα κεφάλαια που έχουν δοθεί στα κράτη προέρχονται από τις αγορές.
Ο ESM με την στήριξη όλων των ευρωπαϊκών χωρών έχει δημιουργήσει ένα δίχτυ προστασίας.
Αυτό το κεφαλαιακό δίχτυ προστασίας- εγγυήσεων ο ESM το χρησιμοποιεί εξασφαλίζοντας υψηλή πιστοληπτική ικανότητα και εξασφαλίζοντας κεφάλαια από τις αγορές μέσω ομολόγων.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να ζητήσει haircut στα δάνεια που έχουν δοθεί με διακρατικούς όρους δηλαδή τα 53,9 δισεκ. γιατί αυτά δόθηκαν με όρους διακρατικών συμφωνιών.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να ζητήσει haircut από τα 30,1 δισεκ. του ΔΝΤ.
Όμως τα 144,6 δισεκ. του EFSF δηλαδή τα δάνεια που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα και τα οποία αντλήθηκαν από τις αγορές θα μπορούσαν να υποστούν ένα haircut 50% δηλαδή όφελος 72 δισεκ. για την Ελλάδα χωρίς να υπάρχουν δομικές επιδράσεις στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Το EFSF θα υποστεί ζημία 72 δισεκ θεωρητικά γιατί ήδη διαθέτει εγγυήσεις από τα ευρωπαϊκά κράτη ύψους 500 δισεκ. ευρώ.
Με ένα haircut 50% η Ελλάδα θα ωφελείτο 72 δισεκ. αλλά οι ιδιώτες που ουσιαστικά θα ζημιώνονταν θα αναπληρώνονταν 100% από τις εγγυήσεις που έχουν ούτως ή άλλως κατατεθεί στον ESM.
Με αυτό τον τρόπο το ελληνικό χρέος θα μειωνόταν κατά 72 δισεκ. και από 322 δισεκ. θα υποχωρούσε στα 250 δισ μειώνοντας την σχέση χρέους προς ΑΕΠ στο 137% από 177%.
Μάλιστα αν τα 25 δισεκ. του ΤΧΣ περνούσαν απευθείας στον ESM το τελικός όφελος για την Ελλάδα θα ήταν 97 δισεκ. κοντά 100 δισεκ. εξέλιξη που όχι απλά θα καταστούσε βιώσιμο το χρέος αλλά μετά το σοκ των τυπικών υποβαθμίσεων σε default της Ελλάδος η χώρα θα αποκτούσε δυναμική εξόδου από την παρακμή και την φθορά.
Βέβαια για να υπάρξει haircut και για να το δεχθεί ο ESM ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ πολιτική απόφαση.
Η επιμήκυνση είναι λύση παρωδία για το χρέος, ωστόσο το haircut ενώ καθιστά βιώσιμο το χρέος, απαιτεί πολιτική απόφαση που ακόμη η Ευρώπη δεν είναι διατεθειμένη να την λάβει για την Ελλάδα.
Συν τοις άλλοις στρατηγικά και σε βάθος χρόνων η Ελλάδα πρέπει να μετακυλήσει το χρέος από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ στους ιδιώτες.
Τα δάνεια της Τρόικα θα πρέπει να μετατραπούν σε χρέος μέσω εκδόσεις ομολόγων, δηλαδή να περάσει το διακρατικό χρέος στους ιδιώτες μέσω δημοπρασιών ομολόγων θα αντλεί κεφάλαια και θα αποπληρώνει τα κρατικά δάνεια.
Λύση για την βιωσιμότητα του χρέους χωρίς haircut θα αποτελέσει παγίδα ασφυξίας για την οικονομία της Ελλάδος για τα επόμενα χρόνια και τις επόμενες 10ετίες.
Η Ελλάδα δεν θα ανακάμψει ποτέ.
Το haircut θα προκαλέσει πολιτική αναταραχή στην Ευρώπη ενώ η Ελλάδα θα υποβαθμιστεί σε default εκ νέου, ωστόσο η επανεκκίνηση της οικονομίας θα είναι ουσιαστικότερη.
Η τρέχουσα κατάσταση οδηγεί σε αδιέξοδο…παρά τα λογιστικά τρικ της ανάκαμψης της οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates