.

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΪΚΑ !!!

Κόκκινα Δάνεια και Χρημστοδοτικό Κενό 2015, λόγω των αλλαγών σε ΕΝΦΙΑ και ΕΦΚ Καυσίμων, αποτελούν το σκληρό πηρύνα των συζητήσεων Κυβέρνησης και Τρόικα !!! 



Την διαπραγματευτική του γραμμή ολοκληρώνει ο ΥΠΟΙΚ, Γκ. Χαρδούβελης, με την τρόικα να ξεκινά την Τρίτη τις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα. Μία πρώτη… γεύση των κυκλωτικών πιέσεων έγινε φανερή χθες από τις τοποθετήσεις πηγής της Κομισιόν: προανήγγειλε μεν ότι η διαπραγμάτευση για το χρέος "είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει το Νοέμβριο» αλλά πρώτα πρέπει να ολοκληρωθούν 1.000 μνημονιακοί στόχοι, περιλαμβανομένων των μέτρων 2 δισ. ευρώ για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3% του ΑΕΠ το 2015, νέων παρεμβάσεων σε εργασιακό, ασφαλιστικό, δημόσιο, μισθούς, αγορές, ενώ εκτίμησε και χρηματοδοτικό κενό στα 12 δισ. ευρώ το 2015. 
Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ τοποθετούνται στις χθεσινές αναφορές του κοινοτικού αξιωματούχου. Παραμένουν… λιτοί στην θέση της ελληνικής πλευράς περί Πρωτογενούς Πλεονάσματος, βλέπουν μικρότερο από 12 δις ευρώ χρηματοδοτικό κενό, χαράσσουν κόκκινες γραμμές σε ασφαλιστικό- απολύσεις, καταγράφουν όμως και την ικανοποίησή τους στην απουσία αναφοράς περί νέου δανείου και προαναγγέλλουν επίσπευση αλλαγών στα κόκκινα δάνεια. Η θέση του οικονομικού επιτελείου αποκρυσταλλώνεται, προς το παρόν, σε 5 σημεία:

- Λιτή παραμένει η απάντηση από ελληνικής πλευράς, στην άρνηση που φάνηκε και χθες από τις κοινοτικές πηγές περί αλλαγής στόχων στον προϋπολογισμό. «Το προσχέδιο θα κατατεθεί στις 6 Οκτωβρίου» αφού θα έχει συζητηθεί με την τρόικα και επιτύχουμε να κατατεθεί με συμφωνία αναφέρουν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ.

- Στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, η ελληνική πλευρά προαναγγέλλει «επίσπευση» αποφάσεων για τα κόκκινα δάνεια καθώς όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι «θέλουμε και οι δύο να υπάρξει λύση». Αντιθέτως παραμένει η «κόκκινη γραμμή» για τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ομαδικές απολύσεις πεδία στα οποία «είναι γνωστές οι θέσεις τις κυβέρνησης». Σημειώνεται ότι χθες, εκπρόσωπος της Κομισιόν άφησε να φανεί ότι υπάρχει κάποιος… χώρος για διαπραγμάτευση σε αυτά τα πεδία, όχι όμως για πλήρη αλλαγή θέσης.

- Απόκλιση υπάρχει και στο χρηματοδοτικό κενό. Τα 12 δισ. ευρώ που εκτιμώνται από την ΕΕ για το 2014 και σύμφωνα με την ελληνική πλευρά είναι πολλά. Στηρίζονται στις προβλέψεις του ΔΝΤ και δεν προσμετρούν την προσπάθεια και την δυνατότητα της Ελλάδας να βγεί ομαλά στις αγορές, αναφέρουν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ.

- Στα θετικά της στάσης των δανειστών αποτιμάται η απουσία πιέσεων – προθέσεων περί ανάγκη για τρίτο πρόγραμμα δανειοδότησης της Ελλάδας.

- Για τις αναφορές περί πλαισίου αλλαγής των όρων επιτήρησης από το 2015 στα θετικά προσμετρά η ελληνική πλευρά ότι υπάρχει συζήτηση για την μετάμνημονιακή εποχή. Ωστόσο οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι δεν χρειάζεται να υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση.

Το μεγάλο αγκάθι του Προϋπολογισμού 
Τα κλιμάκια των δανειστών βρίσκονται ήδη στην Αθήνα έχοντας ως πρώτο στόχο το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού μία «βάση» πρόβλεψης για σημαντικό δημοσιονομικό «κενό» για το 2015, στα 2 δισ. ευρώ, την οποία πρέπει να... επικαιροποιήσουν.
Τα 2 δισ. ευρώ για το 2015 είναι ουσιαστικά η πρόβλεψη που προέκυψε από την αξιολόγηση που ολοκληρώθηκε τον Μάιο. Η «εντολή» που έχουν λάβει τα κλιμάκια είναι να μετρήσουν, ευρώ προς ευρώ, την απόδοση του φετινού προϋπολογισμού αλλά και το «κενό» του 2015 που βρέθηκε στο «επίκεντρο» μετά τα σενάρια περί «χαλάρωσης» μνημονιακού στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3% του ΑΕΠ το 2015. Η ελληνική πλευρά, ξεκινά την διαπραγμάτευση, έχοντας και αυτή ως αφετηρία τον προηγούμενο Μάιο: στο Μεσοπρόθεσμο του Μαΐου το ΥΠΟΙΚ διατήρησε τον μνημονιακό στόχο για 3% του ΑΕΠ το 2014, αλλά κατέγραψε δημοσιονομικό κενό 911 εκατ. ευρώ (δηλαδή πλεόνασμα χωρίς πρόσθετα μέτρα 2,5% του ΑΕΠ). Ο λόγος για ένα «κενό» που πλέον έχει διαφοροποιηθεί (σημ αλλαγές ΕΝΦΙΑ, ΕΦΚ καυσίμων κλπ) και έχει αναλάβει δέσμευση να επαναδιαπραγματευθεί και να «κλείσει» στην πέμπτη επικαιροποίηση που τώρα ξεκινά...

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates