.

Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Ο ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ ΘΑ ΚΡΙΝΕΙ ΤΙΣ ΕΦΟΔΟΥΣ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ !!!

Την απόφαση του Αρείου Πάγου θα περιμένει το υπουργείο Οικονομικών πριν δώσει το «πράσινο φως» στους ελεγκτές της εφορίας, να κάνουν επιτόπιους ελέγχους στα σπίτια των φορολογουμένων ακόμα και χωρίς την εντολή του εισαγγελέα !!!


Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε πριν ξεκινήσει τις «εφόδους» να αποστείλει το θέμα σχετικά με τη δυνατότητα φορολογικών ελέγχων στην κατοικία φορολογουμένων χωρίς την παρουσία εκπροσώπων της δικαστικής αρχής στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου, εξαιτίας «της σπουδαιότητας του ζητήματος», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του.
Ωστόσο ήδη το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ), μετά τη θετική γνωμοδότηση του άνοιξε το δρόμο για τους κατ’ οίκων ελέγχους των εφοριακών στα σπίτια ή επαγγελματικούς χώρους φορολογούμενων προκειμένου να ελέγχουν για φορολογικές και άλλες παραβάσεις, ενώ παράλληλα θα μπορούν να προχωρούν ακόμη και σε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων σε περίπτωση που διαπιστώσουν φοροδιαφυγή.
Συγκεκριμένα, σε ερώτηση του υπουργείου Οικονομικών, η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με οριακή πλειοψηφία 14-10 γνωμοδότησε υπέρ των κατ΄ οίκων ελέγχων στα πρότυπα της αμερικανικής υπηρεσίας IRS. Οι ελεγκτές – εφοριακοί θα μπορούν να ελέγξουν φορολογικά τους πολίτες, να «ξεσκονίσουν» τα βιβλία τους, να διαπιστώσουν φορολογικές παραβάσεις αλλά και να ψάξουν για «μαύρο» χρήμα που πιθανότατα κρύβεται σε ντουλάπες και… μαξιλάρια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη μέθοδος ελέγχου, ψηφίστηκε τον προηγούμενο Δεκέμβριο με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων και άλλες διατάξεις», ενώ προβλέπεται και στο το νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας. Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο, η εφορία θα μπορεί να προχωρά σε επιτόπιους ελέγχους στα σπίτια ελεύθερων επαγγελματιών χωρίς να έχει εκδοθεί εισαγγελική εντολή, εφόσον αυτά έχουν δηλωθεί από τον φορολογούμενο και ως χώρος άσκησης επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates