.

Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ !!!

Γράφει ο Γιώργος Βάμβουκας 
Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ)

Τουλάχιστον 5 δις η ζημία της εθνικής μας οικονομίας από το ρωσικό εμπάργκο, που μεταφράζεται σε περαιτέρω μείωση του ΑΕΠ κατά 6%, απώλεια φόρων 2 δις και αύξηση των κόκκινων δανείων, ιδιαίτερα δε των επιχειρήσεων που έχουν εμπορικές συναλλαγές με τη Ρωσία !!! 


Σε διεξοδική ανάλυση στις επιφυλλίδες της 8ης και 9ης Αυγούστου 2014 από τη θέση αυτή, με την παράθεση αδιάσειστων ποσοτικών δεδομένων, υποστήριξα ότι η Ουκρανία ενδέχεται να αποτελέσει το Βατερλό των ΗΠΑ και των χωρών της ΕΕ (Ευρωπαϊκή Ένωση-28 χώρες). Στο σημερινό άρθρο θα διαπιστωθεί ,ότι, αν η ρωσονατοϊκή κρίση παραταθεί την διετία 2014-2015, με επίκεντρο την Ουκρανία και την ευρύτερη περιοχή της κεντρικής-ανατολικής Ευρώπης, η ελληνική οικονομία θα δεχτεί καίριο πλήγμα και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2014-2018, θα αποτελέσει παρελθόν και αρχειακό υλικό για τον ιστορικό του μέλλοντος. Από την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), του Υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος, προκύπτουν οι κάτωθι ουσιώδεις διαπιστώσεις.

1) Το 2013 η συνολική αξία των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας ανήλθαν σε 7,1 δις ευρώ (€), εκ των οποίων τα 6,7 δις αφορούσαν εισαγωγές της χώρας μας από τη Ρωσία και τα 0,4 δις € (406 εκατ. ευρώ) ήταν εξαγωγές της Ελλάδας προς τη Ρωσία. Από άποψης εισαγωγικού εμπορίου και με βάση τα στοιχεία του 2013, η Ρωσία αποτελεί τον κυριότερο εμπορικό εταίρο της Ελλάδας με σύνολο εισαγωγών 6,7 δις € και ακολουθούν η Γερμανία με 4,4 δις €, το Ιράκ με 3,6 δις €, η Ιταλία με 3,5 δις €, η Κίνα με 2,2 δις €, η Γαλλία με 2,1 δις €, κ.λπ. 2) Οι Ρώσοι τουρίστες που επισκέφτηκαν την Ελλάδα το 2013 ανήλθαν σε 1.352.901 άτομα και οι Ουκρανοί σε 260.000 άτομα. Με τους συντηρητικότερους υπολογισμούς, η δαπάνη των Ρώσων και των Ουκρανών εκτιμάται σε 1,6 και 0,4 δις € αντίστοιχα. Η δαπάνη ανά ρώσο τουρίστα είναι σημαντικά υψηλή, καθότι τη χώρα μας επισκέπτονται ρώσοι πολίτες υψηλών εισοδηματικών δυνατοτήτων. 3) Η πιθανότητα παράτασης της ουκρανικής κρίσης κατά τη διάρκεια του 2015, θα προξενήσει σημαντικά ρήγματα σε όλες τις χώρες της κεντρικής-ανατολικής Ευρώπης (Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Ρουμανία, κ.ά.), θα κλυδωνίσει το σύνολο των χωρών της ΕΕ και ιδίως τη Γερμανία και κυρίως θα ταρακουνήσει την χρεοκοπημένη Ελλάδα. Βασικοί κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας όπως μεταφορές, τουρισμός, εμπόριο, οπωροκηπευτικά, μεταποίηση τροφίμων και ποτών, αυτοκινητοβιομηχανία, χαλυβουργία, κ.λπ., θα πληγούν έμμεσα και άμεσα, επιδεινώνοντας τα συμπτώματα ύφεσης στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Από τις ανωτέρω διαπιστώσεις, τέσσερα είναι τα καίρια συμπεράσματα που συνάγονται. Το πρώτο συμπέρασμα σχετίζεται με το γεγονός ,ότι, το 2013 οι εμπορικές συναλλαγές της Ελλάδας με τη Ρωσία σε αγαθά και υπηρεσίες ανήλθαν σε 8,7 δις € (7,1+1,6=8,7). Αν υποτεθεί ότι η ουκρανική κρίση παραταθεί και κατά τη διάρκεια του 2015, με τις συντηρητικότερες εκτιμήσεις την διετία 2014-2015, το κόστος για την εθνική μας οικονομία μπορεί να υπερβεί τα 5 δις €. 
Στην περίπτωση αυτή η μείωση του πραγματικού ΑΕΠ, την περίοδο 2014-2015 θα προσέγγιζε το -6%, απαξιώνοντας έτσι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2014-2018. 

Το δεύτερο συμπέρασμα πηγάζει από την αναπόφευκτη συρρίκνωση των κρατικών εσόδων, που θα προέλθει από το σκέλος αμφότερων των έμμεσων και των άμεσων φόρων. Αν οι εμπορικές συναλλαγές Ελλάδας-Ρωσίας μειωθούν τη διετία 2014-2015 γύρω στα 5 δις €, η ελάττωση στους έμμεσους και τους άμεσους φόρους θα διαμορφωθεί γύρω στα 2 δις €, εκτροχιάζοντας πλήρως τους δημοσιονομικούς στόχους του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2014-2018.

Το τρίτο συμπέρασμα αφορά το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και ειδικότερα την αναπόφευκτη περαιτέρω άνοδο των κόκκινων δανείων. Τον Δεκέμβριο του 2014 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προβλέπονται σε 85 δις €. Στο ενδεχόμενο παράτασης της ουκρανικής κρίσης, τα κόκκινα δάνεια τον Δεκέμβριο του 2015 σίγουρα θα ξεπερνούσαν τα 110 δις €, με αναπότρεπτο αποτέλεσμα την πλήρη κατάρρευση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. 
Το τέταρτο συμπέρασμα προκύπτει από το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της ρωσονατοϊκής κρίσης στην κεντρική-ανατολική Ευρώπη, που θα σηματοδοτούσε την είσοδο της ευρωπαϊκής οικονομίας σε μεγάλες περιπέτειες. Στην περίπτωση αυτή, η εθνική μας οικονομία θα συνθλιβόταν και η ελληνική κοινωνία θα αντιμετώπιζε συνθήκες κανιβαλισμού. Δυστυχώς, οι ανωτέρω τέσσερις κεφαλαιώδεις συμπερασματικές παρατηρήσεις, κατευθύνουν στη θλιβερή απόληξη ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με το φάσμα της δημοσιονομικής-τραπεζικής κατάρρευσης και το μέλλον για τον ελληνικό λαό πλήρως αβέβαιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates