.

Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΟΥΡΕΨΟΥΝ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ, ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΖΗΜΙΑ ΞΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ !!!

Στήνεται νέα απάτη στην πλάτη των φορολογουμένων, με όχημα το Ιρλανδικό μοντέλο διαχείρισης κόκκινων δανείων Ν.Α.Μ.Α.


ΠΡΟΣΟΧΗ : Στην Ιρλανδία οι τράπεζες, για κάθε κόκκινο δάνειο που έστελναν στη ΝΑΜΑ, επέστρεφαν και την αναλογία των κρατικών ενισχύσεων που είχαν λάβει για την κάλυψη της αντίστοιχης ζημίας τους !!!
ΕΔΩ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΟ Τ.Χ.Σ., ΔΗΛΑΔΗ ΞΑΝΑ ΣΤΟΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ !!!
Το Κίνημα ΥΠΕΡΒΑΣΗ έχει προτείνει μέσα από την ιδρυτική του διακήρυξη τη δημιουργία ελληνικής ΝΑΜΑ, η οποία όμως για να είναι προς το συμφέρον δανειοληπτών και φορολογουμένων, θα πρέπει να λειτουργεί στην ίδια βάση του ιρλανδικού μοντέλου.
Διαβάστε εδώ, σελ. 12-13 :
http://www.scribd.com/doc/174518369/%CE%A5%CE%A0%CE%95%CE%A1%CE%92%CE%91%CE%A3%CE%97-%CE%9A%CE%91%CE%A4%CE%91%CE%A3%CE%A4%CE%91%CE%A4%CE%99%CE%9A%CE%9F-%CE%9A%CE%99%CE%9D%CE%97%CE%9C%CE%91%CE%A4%CE%9F%CE%A3
ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΔΑΝΕΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ Ν.ΑΜ.Α., ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΕΨΟΥΝ ΣΤΟ Τ.Χ.Σ. ΤΗΝ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΖΗΜΙΑΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΤΟ Τ.Χ.Σ. ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ Ν.Α.Μ.Α., ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ ΑΧΡΕΩΣΤΗΤΩΣ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ !!!
Διαβάζουμε σήμερα στο Bankingnews :
Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και Τράπεζες συμφωνούν στην συλλογική λύση της δημιουργίας μιας bad bank τύπου NAMA National Asset Management Agency ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβληματικά δάνεια στο ελληνικό banking που φθάνουν σε επίπεδο ομίλων τα 84 δισεκ.
Το ΤΧΣ θα υποστηρίξει ενεργά την λύση της NAMA καθώς θεωρεί ότι χρειάζεται ριζοσπαστική λύση για να αντιμετωπιστεί το κεφαλαιώδες ζήτημα των NPLs των μη εξυπηρετούμενων δανείων. 
Το ΤΧΣ μάλιστα είναι διατεθειμένο να χρηματοδοτήσει την NAMA συνδυαστικά με ιδιώτες ώστε να αγοράσει μέρος των προβληματικών δανείων των τραπεζών τα οποία και θα υπαχθούν στην NAMA.  
Στην NAMA (bad bank) θα μπορούσαν να μεταφερθούν 30-35 δισ. προβληματικά δάνεια στεγαστικά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις τράπεζες μειώνοντας με αυτό τον τρόπο το ρίσκο στους ισολογισμούς τους και ταυτόχρονα μειώνοντας το ενεργητικό θα αυξήσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια. 
Παράλληλα το ΤΧΣ με τα 11 δισεκ. κεφαλαιακό απόθεμα που διαθέτει θα καλύψει μέρος της χρηματοδότησης της NAMA σε συνδυασμό με ιδιώτες. 
Αν υποτεθεί ότι θα ενταχθούν στην NAMA 30-35 δισεκ. προβληματικά δάνεια η bad bank θα αγόραζε τα δάνεια αυτά από τις τράπεζες σε μια τιμή π.χ. στο 30% ή 40% της εναπομείνασας αξίας μείον τις προβλέψεις που έχουν διενεργηθεί για το δάνειο. 
Π.χ. ένα αρχικό στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ που είναι πλέον NPLs με τρέχον υπόλοιπο 90.000 ευρώ θα μπορούσε το ΤΧΣ να το αγοράσει με 30 χιλιάδες ευρώ άρα θα έπρεπε να καταβάλλει 30 χιλιάδες ευρώ κεφάλαιο στην τράπεζα. 
Για προβληματικά δάνεια π.χ. 30 δισεκ. και τιμή αγοράς το 30% της αξίας των δανείων χρειάζονται 9 δισεκ. 
Με 9 δισεκ. το ΤΧΣ και ενδεχομένως με συμμετοχή ιδιωτών θα μπορούσαν να αγοράσουν 30 δισεκ. προβληματικά δάνεια από τις τράπεζες. 
Το ΤΧΣ ωστόσο δεν θα καλύψει όλο το κόστος της αγοράς των προβληματικών δανείων θα μπορούσε αυτό το κόστος να επιμεριστεί σε ιδιώτες δηλαδή funds που θα ήθελαν να αποκτήσουν….ελληνικά προβληματικά δάνεια από τις τράπεζες.
Συνήθως distress funds εκδηλώνουν ενδιαφέρον για προβληματικά δάνεια αλλά σίγουρα ο κύριος χρηματοδότης θα είναι το ΤΧΣ.
Η Τρόικα δεν έχει καταλήξει αν πρέπει να προχωρήσει η λύση της NAMA, καθώς στο παρελθόν είχε απορρίψει μια τέτοια πρόταση ως μη βιώσιμη. 
Ωστόσο αναγνωρίζει η Τρόικα ότι για τα ελληνικά NPLs τα ελληνικά προβληματικά δάνεια δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με μεμονωμένες λύσεις αλλά χρειάζεται στρατηγική και συλλογική λύση. 
Ενώ και η Τρόικα….κατανοεί το πρόβλημα, η Τράπεζα της Ελλάδος με τον νέο διοικητή τον Γιάννη Στουρνάρα δεν θέλουν να εμπλακεί το ΤΧΣ στην επίλυση του βασικού προβλήματος των NPLs των τραπεζών. 
Η ΤτΕ και ο Γιάννης Στουρνάρας, λειτουργούν….ως υπουργείο Οικονομικών γιατί τους ενδιαφέρει το χρηματοδοτικό κενό και πως θα χρησιμοποιήσουν το κεφαλαιακό απόθεμα του ΤΧΣ και όχι η άμεση επίλυση του βασικού προβλήματος του κλάδου. 
Η ΤτΕ δεν θα πρέπει να λειτουργεί ως….υπουργείο Οικονομικών είναι 100% λάθος αυτή η στρατηγική. 
Η ΤτΕ θα πρέπει να εστιάζεται αφενός στις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών λόγω των stress tests της ΕΚ τον Οκτώβριο αφετέρου στο πως το ΤΧΣ σε συνδυασμό με ιδιώτες θα χρηματοδοτήσει την NAMA όπου οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να εισφέρουν 30-35 δισεκ. ευρώ προβληματικά δάνεια. 
Η ΤτΕ….πρέπει  να εστιαστεί στις τράπεζες και όχι στα ανοικτά ζητήματα του ΥΠΟΙΚ. 
 
Η συλλογική λύση – Η σύσταση ΝΑΜΑ 

Την σύσταση ΝΑΜΑ ειδική εταιρία τύπου Ιρλανδίας (National Asset Management Agency) προτείνουν διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ως λύση για να αντιμετωπιστούν τα NPLs τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν εκτιναχθεί στα 84 δισεκ. σε επίπεδο ομίλων. 
Η σύσταση ΝΑΜΑ ωστόσο δεν είναι νέα ιδέα στην Ελλάδα. 
Στην Ιρλανδία είχε συσταθεί NAMA όπου οι ιρλανδικές τράπεζες τοποθέτησαν 72 δισεκ. στεγαστικά δάνεια πριν περίπου 4 χρόνια. 
Το 2012 εξετάστηκε στην Ελλάδα το ενδεχόμενο σύστασης ΝΑΜΑ αλλά η Τρόικα το είχε απορρίψει καθώς πρόβαλε το επιχείρημα ότι το μοντέλο ΝΑΜΑ τύπου Ιρλανδίας είναι αμφίβολης αποτελεσματικότητας. 
Η ΝΑΜΑ είναι ένα είδος bad bank.
Το θέμα των  NPLs δηλαδή non performing loan των μη εξυπηρετούμενων δανείων άνω των 90 ημερών αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για το ελληνικό banking. 
Το 2007 με 210 δισεκ. δάνεια οι τράπεζες είχαν 6,5% NPLs ή 14 δισεκ. ευρώ και το 2014 με 214 δισεκ. δάνεια εμφανίζουν NPLs σε επίπεδο ομίλων 84 δισεκ. ή σε επίπεδο Ελλάδος πλην τις θυγατρικές του εξωτερικού 77 δισεκ. 
Η ιδέα που προτείνουν ορισμένες τράπεζες και θα εξετάσουν μαζί με το ΤΧΣ και βεβαίως την Τρόικα είναι η εξής. 
Να δημιουργηθεί μια bad bank στην Ελλάδα τύπου NAMA όπου θα υπαχθούν μόνο τα στεγαστικά προβληματικά δάνεια και τα προβληματικά δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 
Θα μπορούσαν να υπαχθούν 30 με 35 δισεκ. ευρώ προβληματικά χωρίς τα εταιρικά δάνεια που αποτελούν σύνθετες περιπτώσεις και δεν εξετάζεται η τοποθέτηση τους σε bad bank. 
Τα προβληματικά δάνεια που θα μπορούσαν να υπαχθούν στην ΝΑΜΑ – bad bank θα λάμβαναν υπόψη το εξής κριτήριο. 
Το δάνειο μείον η πρόβλεψη και με ένα discount. 
Δηλαδή η ΝΑΜΑ ένα προβληματικό δάνειο 1 εκατ ευρώ και με πρόβλεψη π.χ. 500 χιλ ευρώ θα μπορούσε να το αποκτήσει με 400 χιλιάδες ευρώ.
Η ΝΑΜΑ δεν χρειάζεται κεφάλαια πρωτογενώς αλλά αν απαιτηθούν θα μπορούσε να τα εισφέρει είτε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είτε συνδυαστικά το ΤΧΣ με κεφάλαια ιδιωτών που θα μπορούσαν να επενδύσουν στην αξιοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Είναι πολλά τα distress funds αλλά και γενικώς funds που θα έδειχναν ενδιαφέρον σε ένα τέτοιο σχεδιασμό.
ΠΗΓΗ
http://bankingnews.gr/bank-insider/item/152770-%CF%84%CF%87%CF%83-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CF%81%CE%AC%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B5%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%B1-bad-bank-%CF%84%CF%8D%CF%80%CE%BF%CF%85-nama,-%CE%B7-%CF%84%CF%81%CF%8C%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%B5%CE%AF-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B2%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%AC%E2%80%A6-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B4%CF%81%CE%AC-%CE%B7-%CF%84%CF%84%CE%B5.html

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates